Birocraţie multă, angajaţi puţini. Primăriile abia fac faţă numărului mare de dosare pentru ajutoarele de încălzire

0
Publicat:
Ultima actualizare:

"Birocraţia îi face pe mulţi oameni săraci să renunţe să mai alerge pentru întocmirea dosarului", spun mulţi angajaţi în administraţiile locale, care au început să lucreze chiar şi peste program pentru a putea verifica la sânge toate dosarele primite pentru ajutoarele de încălzire.

În comuna Ulmi, de exemplu, ar mai fi nevoie de încă 2 angajaţi care să se ocupe strict de prelucrarea dosarelor. Anual se strâng aproape 200 de dosare, pe care le verifică doar două persoane. Asta în condiţiile în care pe fiecare dosar în parte se stă şi câte o jumătate de oră.

"E greoi aşa pentru că oamenii trebuie să dovedească faptul că sunt proprietari pentru locuinţa pentru care solicită acest ajutor de încălzire şi foarte mulţi oameni nu au actele astea. Nu au succesiune dezăbătută şi este un pic mai greu. Sunt şi situaţii în care oamenii s-au lăsat păgubaşi pentru că trebuie să treacă prin atâta birocraţie. E multă alergătură.  Merg la Registrul Agricol să ia adeverinţă. Acum mai noi avem şi un program  de la Direcţia Agricolă, un program încheiat cu ei, prin care se verifică terenurile pe care le au în proprietate şi tot aşa", a declarat Nicoleta Ivan, asistent social Primăria Ulmi.

Anul trecut, în Târgovişte, peste 4400 de familii din Dâmboviţa au beneficiat de ajutorul de încălzire.

Pentru acordarea ajutorului de la stat pentru cele patru forme de combustibili, respectiv gaze naturale, combustibili solizi, lichizi şi energie electrică, limita de venituri pe membru de familie este de 615 lei.

Solicitanţii pot depune formularele la primăriile de domiciliu până la data de 20 noiembrie, iar în situaţiile în care îndeplinesc condiţiile în alte luni, până în data de 20 a acestora.

image

Pentru sezonul rece 2013 a€“ 2014 pot beneficia de ajutor de încălzire familiile care realizează venituri lunare nete pe membru de familie de până la 615 lei. Subvenţia pentru gaze naturale pentru venituri între 155 şi 210 lei este de 162 de lei. 

Pe măsură ce veniturile realizate cresc, ajutorul de încălzire este mai mic. Astfel, tot pentru gaze naturale la un venit între 355 de lei şi 425 de lei, subvenţia acordată este de 62 de lei.  Ajutoarele pentru încăƒlzirea cu energie electricムvor varia între 240 lei pentru familiile/persoanele cu venituri până la 210 lei/persoanムşi 48 lei pentru venituri de pânムla 615 lei/persoană. 

Subvenţia pentru lemne, cărbuni şi combustibili petrolieri variază între 48 de lei pentru venituri de până la 210 lei pe membru de familie şi 16 lei pentru familii cu 615 lei venit pe membru. În plus, targovistenii nu trebuie să aibă autoturisme care despasesc 1600 cm 3, utilaje agricole precum tractorul, drujbe sau depozite bancare cu valoare de peste 3000 de lei. Subvenţiile se acordă lunar pentru perioadă noiembrie 2013-martie 2014. 

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite