Beneficiile verzei de Bruxelles. Adorată de unii şi ignorată de alţii, poate fi folosită în reţete delicioase

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Varza de Bruxelles. FOTO: RTE
Varza de Bruxelles. FOTO: RTE

Varza de Bruxelles este cultivată pentru mugurii săi comestibili. Planta este „rudă” cu varza, conopida şi broccoli.

Potrivit theconversation.com, Varza de Bruxelles este originară, după unii, din nordul Europei, fiind cultivată înainte de anul 1200 pe teritoriul de azi al Belgiei. După altii, ea provine din nordul Italiei, făcându-se referiri la faptul că era una dintre delicatesele Romei antice.

Sunt bucătari care îmbrăţişează aroma legumelor verzi. Pentru alţii, ele sunt un fel de mâncare mai degrabă ocolit. În multe ţări, varza de Bruxelles este la fel de tradiţională ca şi curcanul de Crăciun.

Britanicii obişnuiesc să fiarbă varza până se înmoaie, fiind servită de Crăciun. Această metodă de gătire i-a adus o reputaţie proastă, iar mulţi tineri englezi o detestă acum. 

Gastronomii spun însă că micile verze sunt ideale în salatele de iarnă sau feliate şi adăugate la cartofii prăjiţi. Se combină foarte bine cu usturoiul, precum şi cu slănina, şi se şi poate prăji.

Beneficiile verzei de Bruxelles 

varza de Bruxelles


FOTO: Food52
 

Specialiştii nu recomandă fierberea ei pentru că unele dintre substanţele nutritive pe care le conţine şi se pierd în apa de gătit.

Varza de Bruxelles este extrem de scăzută în calorii - cu aproximativ 34 calorii la o porţie de 80 de gr. De asemenea, ele sunt lipsite de grăsimi şi au un conţinut redus de sare şi zahăr.

Pe lângă asta, varza este bogată în fibre şi o portie conţine suficiente vitamine A, C şi K pentru a îndeplini cerinţele zilnice obişnuite ale unui adult, acid folic, precum şi un sfert din vitamina E necesară.

SUPĂ BELGIANĂ

Ingrediente pentru 6 porţii- timp de gătire, 90 minute: 50g.unt, 400g.varză de Bruxelles, 1 fir de praz, 1 ţelină mică, 1 cartof,  2l. supă de carne (pasăre sau vită), 250ml. lapte, 4 ouă, 100ml. smanatana, 10g. nucşoară măcinată, sare, piper; 

Mod de preparare:

1.Se iau 6 verzişoare şi se fierb în apă clocotită cu sare timp de 10 minute. Se scot şi se răcesc sub jet de apă rece că să nu se înmoaie. Se vor folosi pentru ornat.

2. Se topeşte untul într-o cratiţă mai înaltă, se adaugă prazul tăiat fin, ţelină tăiată felii de 5 mm. grosime şi restul de varză de Bruxelles. Se sotează 5-6 minute fără să se rumeneasca. Se condimentează cu sare, piper şi nucşoară. Se adaugă cartoful tăiat felii, supă de carne, laptele şi 2 căni cu apă şi se fierb toate ingredientele timp de 45 minute, până ce verzele sunt foarte moi.

3. Se scot legumele din cratiţă, se pun în blender pentru a se obţine un pireu fin. Se pune pireul înapoi în cratiţă. Separat, se amestecă smântână cu gălbenuşurile şi se încorporează în pireul de legume. Se pune cratiţă pe foc şi se lasă să clocotească cca. 3 minute. Se adaugă şi verzele fierte separate că să se încălzească şi se serveşte imediat. 

Vedeţi şi alte reţete pe gustos.ro

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite