Soluţie extremă la Spitalul Judeţean de Urgenţă Slobozia: mită cu chitanţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
La Spitalul Judeţean de Urgenţă Slobozia, medicii primesc şpaga pe chitanţă FOTO: Mădălin Sofronie
La Spitalul Judeţean de Urgenţă Slobozia, medicii primesc şpaga pe chitanţă FOTO: Mădălin Sofronie

La Spitalul Judeţean de Urgenţă din Slobozia medicii nu primesc şpagă, ci donaţii. Unitatea medicală a creat un sistem prin care banii din plicuri nu intră în buzunarele doctorilor, ci într-un fond comun din care se fac investiţii şi sunt plătite cadrele medicale cu salarii mici. Mecanismul are la bază un ONG, prin care sunt atrase fonduri către spital.


O idee salvatoare

Mariana Popa (46 de ani) a venit tocmai de la Feteşti pentru a beneficia de un consult ORL. Femeia a rămas surprinsă în momentul în care i s-a explicat faptul că totul o costă 40 de lei. A fost şi mai surprinsă în momentul în care i-a fost înmânat un bon pe care scria „Donaţie” reprezetând sprijinul financiar pentru Asociaţa „Ajutor pentru sănătate Ialomiţa“.

„Am rămas surprinsă când am citit şi am vrut să văd despre ce este vorba. Mi s-a explicat că este un fel de fundaţie care funcţionează la spital, iar banii mei se duc acolo“ susţine femeia. Realitatea este că Spitalul Judeţean de Urgenţă Slobozia are în realitate un ONG.

 El a fost înfiinţat în urmă cu an, în momentul în care unitatea medicală se afla într-un grav impas financiar. Scopul pentru care a fost creată Asociaţia a fost acela de susţinere a funcţionării şi dezvoltării Spitalului Judeţean Slobozia, precum  şi ajutorarea cazurilor speciale ale pacienţilor.

„Ştim cu toţii cât de greu este să închei contractele cu Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate. De multe acele hârtii ne dezavantajează, din punct de vedere financiar, în sensul că primim mai puţini bani decât avem nevoie. Aşa că am creat un sistem prin care să beneficiem de fonduri atunci când avem nevoie“ susţine medicul chirurg Vasile Olaru, managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă Slobozia.

Fundaţia este alcătuită din cinci membri, în frunte cu un preşedinte, iar potrivit statutului niciunul dintre aceştia nu este remunerat, activitatea lor în cadrul Asociţiei „Ajutor pentru sănătate Ialomiţa“ fiind voluntară.

Donaţii în loc de şpagă

Fondatorii ONG-ului care funcţionează în cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Slobozia susţin că cel mai mare merit pe care Asociaţia îl are constă în faptul că medicii sunt motivaţi să-şi consulte pacienţii, fără a le mai predinte şpagă. Sistemul anti-şpagă pus în funcţiune de Asociaţia „Ajutor pentru sănătate Ialomiţa“ are la bază principiul donaţiilor.

S-a ajuns la această situaţie după ce Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate Ialomiţa a impus limite în ceea ce priveşte numărul consultaţiilor, plătite de la buget, efecutate de medici în Policlinica Slobozia. În aceste condiţii, pacienţii nu mai beneficiau de consultaţii în ambulatoriu, ci îşi făceau programări şi erau îndrumaţi către cabinetele particulare ale medicilor specialişti, unde cheltuiau o sumedenie de bani sau erau tentaţi să dea şpagă pentru a beneficia de îngrijiri medicale.

Astfel, Spitalul Judeţean de Urgenţă Slobozia a creat un sistem de consultaţii cu plată, cotizaţiile pacienţilor fiind încasate de Asociaţie sub formă de donaţie. Din conturile ONG-ului, banii ajung mai departe în buzunarele doctorilor.

„Este un lucru extrem de benefic pentru noi, mai ales că ne ajută să ne rotunjim veniturile, care oricum sunt destul de mici“ declară medicul primar Ionelia Dumitrescu. Pentru o consultaţie, pacienţii „donează“ către ONG 40 de lei. Din cei 40 lei, Asociaţiei îi rămân 20 lei iar restul, pe baza unei facturi, îi sunt înmânţi medicului care a efectuat consultaţii la începutul lunii următoare.

„În acest fel, pacientul nu mai este silit să dea şpagă, ci poate printr-un gest omenesc să plătească nişte bani pe baza unei chitanţe, sumă din care medicul plătindu-şi taxele aferente, să beneficieze de rodul muncii lui suplimentare“ adaugă managerul Vasile Olaru.

Alimente pentru bolnavi sub formă de donaţii

Un prim bilanţ al activităţii Asociaţiei „Ajutor pentru sănătate Ialomiţa“, care funcţionează în cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Slobozia, arată că ONG-ul a reuşit, într-un singur an de la înfiinţare, să strângă fonduri în valoare de 150.000 de lei, ceea ce înseamnă un sfert din valoarea contractului cadru pe care unitatea l-a încheiat cu Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate Ialomiţa în 2013.

O altă realizare a Asociaţiei a fost reprezentată de donaţia mai multor producători agricoli din Ialomiţa ce a constat în legume pentru blocul alimentar al spitalului.

 Astfel, toamna trecută, în cadrul unităţii medicale au fost preparate conserve pentru sezonul rece din peste 7 tone de roşii, ardei, castraveţi, vinete sau ceapă, acordate sub formă de donaţie.

Tot prin donaţie către Asociaţie, Spitalul Judeţean de Urgenţă Slobozia şi-a deschis şi o brutărie în sistem propriu.

Beneficiind de peste 9 tone de grâu, în cadrul unităţii medicale, membri blocului operator au decis să prepare pâine pentru bolnavi.

Astfel, a fost achiziţionat un cuptor de pâine ca la brutărie şi a fost deschisă o linie pentru fabricarea alimentului de bază. Totdată, tot prin intermediul ONG-ului a fost posibilă achizţionarea de echipamente medicale de care spitalul din Slobozia avea mare nevoie.

Este vorba despre un set de plinte de oxigen medical sau baterii solare pentru producerea de apă caldă.

Proiect pilot pentru alte 12 spitale din ţară

Vestea că Spitalul Judeţean de Urgenţă Slobozia funcţionează cu sprijinul unui ONG a ajuns tocmai la Ministerul Sănătăţii. În cadrul mai multor întâlniri ai reprezentanţilor din sistemul sanitar românesc, efecutate împreună cu ministeul Eugen Nicolaescu, oficialii Spitalului Judeţean de Urgenţă Slobozia i-au prezentat lui Nicolaescu sistemul pe care aceştia l-au implementat.

“Am participat la informrile cu privire la noul format al legii sanatăţii şi am prezentat domnului ministru Nicolaescu sistemul nostru inovator, lucru pentru care am primit aprecieri „ susţine Adrian Berbece, directorul economic al Spitalului Judeţean de Urgenţă Slobozia. Încântat de ceea ce a văzut, Nicolaescu a decis să implementeze sistemul spitalului din Slobozia în alte 12 unităţi medicale din România. Printre oraşele meţionate s-au aflat Bucureşti, Constanţa sau Cluj.  
 

Citiţi şi:  FOTO Singurul spital din România care şi-a deschis brutărie există în Bărăgan

Cea mai mare unitate medicală din Ialomiţa şi-a deschis recent o fabrică de pâine. «Brutăria» funcţionează în bucătăria Spitalului Judeţean de Urgenţă Slobozia şi va produce pâine pentru bolnavii internaţi. Iniţiativa conducerii unităţii are în plan reducerea costurilor pe care le implica achiziţionarea alimentului de bază.

FOTO Încep pregătirile de toamnă la Spitalul Judeţean de Urgenţă Slobozia. Unitatea medicală şi-a deschis fabrică de conserve în regim propriu

Pentru a reduce costurile pe care le implică hrana pacienţilor, Spitalul Judeţean de Urgenţă Slobozia a decis să-şi prepare în regim propriu ingredientele necesare pregătirii hranei bolnavilor. De câteva zile, în bucătăria unităţii medicale a fost deschisă o linie unde se fac  conserve de toamnă, din legume donate.

Slobozia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite