Voluntarii care fac proteze dentare gratuit bătrânilor. Stomatolog: „Nu sunt mulţi cei care dau bani pentru astfel de proiecte“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un proiect mai puţin obişnuit se derulează în această perioadă în Olt, Crucea Roşie reuşind să strângă fonduri pentru realizarea de proteze dentare vârstnicilor.

Deşi multă lume îşi aminteşte de bunicii din căminele de bătrâni în special de Paşte şi de Crăciun, şi se înghesuie să le ofere daruri, o mână de oameni s-au gândit că bătrânii care îşi duc, unii, de decenii existenţa în centre au nevoie de lucruri mai concrete, costisitoare şi, cel mai important, greu de realizat în condiţiile în care aceştia sunt nedeplasabili.

Joi, 18 mai 2017, în judeţ a demarat un nou proiect al Filialei Olt de Cruce Roşie, “Ajutăm bunicii să zâmbească – Protezare dentară gratuită pentru vârstnicii instituţionalizaţi”, trei voluntari realizând primul control stomatologic şi amprentarea câmpului protetic pentru confecţionarea de proteze dentare. De data aceasta, voluntarii le vor reda, la propriu, zâmbetul bunicilor. Beneficiarii sunt 25 de vârstnici instituţionalizaţi, iar prima vizită de lucru a avut loc la  Centrul de Îngrijire şi Asistenţă Fălcoiu, echipa formată din medicul stomatolog Andreea Dumitrescu, asistent Corina Albei şi voluntarul Simona Capisizu - chiar directorul filialei oltene de Cruce Roşie, realizând controlul iniţial.

image

Medicul le-a explicat bătrânilor procedura FOTO: Crucea Roşie Olt

Proiectul a devenit realizabil în urma susţinerii financiare primite din partea societăţii slătinene ALRO S.A.. 25 de vârstnici vor avea, unii pentru prima dată, proteze dentare, lipsa dinţilor fiind o reală problemă de sănătate, nicidecum un moft, spune medicul Andreea Dumitrescu.

image

„Noi ne gândim de multă vreme la această problemă, iar acum am găsit înţelegere, pentru că nu mulţi acceptă să dea bani pentru astfel de proiecte, aşa că am trecut la treabă. Proteza dentară nu este un moft. Dinţii lipsă nu reprezintă doar o problemă estetică, ci creează probleme de sănătate. Înlocuirea dinţilor lipsă cu proteza dentară permite mestecarea confortabilă, vorbirea clară şi menţinerea stării de sănătate. Ne-am gândit să mergem la bătrânii din centrele aflate mai departe de Slatina şi pentru că cei din Slatina au posibilitatea să vină aici, şi la cabinetul meu, pentru ei serviciile stomatologice sunt oarecum mai accesibile. Intervine, bineînţeles, şi problema de costuri, pentru că, teoretic, protezele pot fi asigurate prin finanţare de la CAS, dar cum nu sunt fonduri…“, a declarat medicul.

„Vârstnicii au primit vizita noastră, a Crucii Roşii Olt, cu o oarecare doză de teamă“

Bătrânii nu sunt pentru prima dată beneficiarii proiectelor derulate de Crucea Roşie Olt. Voluntarii acestei organizaţii îi vizitează în centre, pe cei instituţionalizaţi, pentru a le oferi diverse servicii, dar şi acasă, pe cei rămaşi singuri. În iarnă au primit lemne de foc, nevoile le sunt investigate permanent şi se caută soluţii pentru a fi ajutaţi.

image

Voluntarii din proiect: Simona Capisizu, director Crucea Roşie Olt (dreapta), medicul Andreea Dumitrescu, asistent Corina Albei

De data aceasta, bătrânii au avut de trecut o altă barieră, fixată de-a lungul anilor. “Vârstnicii au primit vizita noastră, a Crucii Roşii Olt, cu o oarecare doză de teamă, având în vedere că în mintea majorităţii stomatologul este asociat cu sentimente de frică, durere etc. Aceasta a fost însa spulberată de prezenţa agreabilă şi de discuţiile libere cu medicul, purtate înainte de consultaţie, astfel încât fiecare bunic să se simtă confortabil pe parcursul vizitei care, la final a fost una caldă şi încarcată de emoţie”, a spus Simona Capisizu, director Filiala de Cruce Roşie Olt”.

Medicul stomatolog Andreea Dumitrescu, alături de echipa sa, a improvizat cu succes scaunul pentru consultaţii, fiind, de altfel, singurul element care a lipsit pentru a recrea condiţiile dintr-un cabinet stomatologic. Medicul este recunoscut în judeţ pentru faptul că tratează atât copiii instituţionalizaţi, cât şi bătrânii fără posibilităţi materiale, fără bani, rezervând pentru persoanele din aceste categorii puţinele fonduri alocate de CAS Olt.

CITIŢI ŞI: Dentista care tratează cu bani de-acasă sute de copii orfani: „Nu pot s-ajut pe toată lumea, dar cât pot, fac fără regrete“

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite