Slatina, gazdă a unui proiect româno-bulgar pentru intervenţie în cazuri de dezastre la frontiera cu Dunărea

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sesiunea de lucru va avea loc la sediul Consiliului Judeţean Olt din Slatina... (FOTO: Adevărul)
Sesiunea de lucru va avea loc la sediul Consiliului Judeţean Olt din Slatina... (FOTO: Adevărul)

Municipiul Slatina va găzdui, la mijlocul acestei săptămâni, o sesiune de informare publică despre un proiect româno-bulgar ce are ca scop îmbunătăţirea pregătirii şi intervenţiei în situaţii de urgenţă - poluări, inundaţii etc., de-a lungul Dunării în zona de graniţă româno-bulgară. Reprezentanţi ai Gărzii Naţionale de Mediu şi ai Inspectoratului de Mediu şi Apă din oraşul Veliko-Târnovo din Bulgaria vor fi prezenţi, printre alţii, la Slatina.

Manifestările dedicate lansării acestui proiect se vor desfăşura în incinta sălii de şedinţe de la Consiliul Judeţean Olt din Slatina. Oficial, proiectul respectiv se numeşte „Monitorizarea în comun a riscului în caz de urgenţă în zona de frontieră a Dunării”. Obiectivele generale ale proiectului constau în: îmbunătăţirea pregătirii şi intervenţiei în situaţii de urgenţă, prevenirea eficientă, monitorizarea şi atenuarea consecinţelor dezastrelor şi lupta pentru combaterea poluării factorilor de mediu la frontiera comună româno-bulgară de pe fluviul Dunărea. Acest ultim aspect cuprinde, printre altele, şi următoarele etape: implementarea unui sistem comun de comunicare rapidă între cele două ţări implicate - România şi Bulgaria, evaluarea situaţiei existente în cadrul regiunii transfrontaliere în domeniul monitorizării calităţii aerului înconjurător, creşterea gradului de conştientizare publică privind protecţia mediului şi comportamentul ecologic pentru combaterea schimbărilor climatice în aria eligibilă.

Proiectul, lansat pe 22 iunie 2011, se derulează pe parcursul a 36 de luni, etapa de la Slatina marcând unul dintre ultimii paşi. Iniţiativa a presupus şi presupune desfăşurarea mai multor unor evenimente - sesiuni de lucru, simulări de inspecţii, inspecţii comune, conferinţe etc.), totul în scopul elaborării Manualului de cele mai bune practici pentru diferite tipuri de poluare în aria eligibilă şi proceduri comune de inspecţie, dar şi acţiuni de informare a opiniei publice.

Invitaţi de onoare la Slatina

Pentru că este vorba despre un proiect transfrontalier româno-bulgar, din partea ţării noastre sunt implicate toate judeţele riverane fluviului Dunărea – Olt, Mehedinţi, Dolj, Teleorman, Giurgiu, Călăraşi şi Constanţa. Din partea ţării noastre sunt implicaţi în proiect Garda Naţională de Mediu, Ministerul Mediului şi Pădurilor, Institutul Naţional de Cercetare Dezvoltare şi Încercări pentru Electrotehnică Craiova şi Universitatea din Craiova – Centrul de Inovare şi Transfer Tehnologic. Lider al proiectului este Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă, alături de partenerii români şi bulgari. De partea cealaltă avem: Direcţia Generală, Siguranţă şi Salvare la Incendii şi Direcţia Generală Protecţie Civilă din Bulgaria; Inspectoratul Regional de Mediu şi Apă din Veliko-Târnovo; Universitatea St. Cyril şi St. Methodius din Veliko-Târnovo ş.a.

În cadrul proiectului, activităţile Gărzii Naţionale de Mediu se dezvoltă pe două componente principale: pregătirea profesională în domeniul controlului şi inspecţiei de mediu, dotări folosite în aria eligibilă în acţiunile de control şi inspecţie de mediu. Astfel, în cele două zile ale prezentării proiectului la Slatina, respectiv miercuri şi joi (13-14 noiembrie), vor lua cuvântul numeroase oficialităţi din partea ambelor "tabere" implicate în derularea proiectului menţionat.

Proiectul a fost implementat pentru a veni în sprijinirea reducerii dezechilibrelor dintre regiunile U.E. şi este finanţat din Fondul European de Dezvoltare Regională (FEDR). Bugetul proiectului este de 11,5 milioane euro, din care contribuţia U.E. reprezintă 84,82 %, iar restul de 15,18 % sunt contribuţii naţionale, între care şi cea a Garzii Naţionale de Mediu, ce reprezintă 2,65 milioane de euro.
 

Mai puteţi citi şi:

Poluare cu ape de santină pe Dunăre, în dreptul oraşului Corabia

Poluare cu ţiţei de proporţii pe Olteţ, în zona abatorului din Balş

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite