Sărbători câmpeneşti cu cai de Sf. Toader în comunele Brâncoveni şi Vlădila

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Caii vor fi protagoniştii mult-aşteptaţi ai sărbătorii din comuna Brâncoveni, la fel ca şi la ediţiile precedente...
Caii vor fi protagoniştii mult-aşteptaţi ai sărbătorii din comuna Brâncoveni, la fel ca şi la ediţiile precedente...

Autorităţile locale din două comune ale judeţului Olt vor organiza, sâmbătă – 23 martie, acţiuni intrate în obiceiul locurilor. Una dintre cele două comune ce va găzdui astfel de activităţi este Brâncoveni, unde, de la ora 10.00, pe stadionul din satul Mărgheni, va avea loc cea de-a treia ediţie a sărbătorii „Încuratul cailor de Sân Toader”. Cea de-a doua manifestare se va desfăşura în comuna Vlădila.

Programul manifestării „Încuratul cailor de Sân Toader” din comuna Brâncoveni cuprinde o paradă, pe uliţele din satul Mărgheni, a cailor şi a stăpânilor acestora îmbrăcaţi în costume populare. Punctul central al sărbătorii îl constituie însă concursurile cu cai la capitolele - frumuseţe, viteză şi tracţiune cai, probe care se vor desfăşura pe parcursul a trei ore. La finalul concursurilor vor fi desemnaţi trei câştigători la fiecare categorie, cărora li se vor acorda premii în bani şi diplome.

Ulterior, de la ora 14.00, va avea loc şi un spectacol de muzică şi dansuri populare. Scopul manifestării constă în perpetuarea tradiţiilor de Sfântul Toader, dar şi promovarea culturii populare locale. Organizatorii acţiunilor sunt primăria din localitate.

Iarbă folosită împotriva descântecelor

Şi în comuna Vlădila va avea loc o sărbătoare, dar de o amploare mult mai mică. Este vorba despre un obicei al locului potrivit căruia caii din localitate trebuie musai să treacă peste iarba aruncată sub un pod. Potrivit obiceiului păstrat încă de oamenii din comună, iarba peste care au trecut caii de Sf. Toader obişnuiesc să o păstreze în casă lângă o icoană sau într-un loc unde copiilor le sunt făcute descântece pentru a fi feriţi de necazuri şi boli.

Tot în această zi, băieţii din comună urează “La mulţi ani” celor din localitate care poartă nume derivate de la Sfântul Toader şi ciocnesc un pahar cu vin.
 

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite