FOTO VIDEO  La Slatina, Festivalul Naţional de Umor "Oltenii şi... restu’ lumii" şi-a deschis porţile

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Municipiul Slatina găzduieşte, de joi – 10 octombrie, şi până duminică – 13 octombrie, cea de-a XIX-a ediţie a Festivalului Naţional de Umor „Oltenii şi restu’ lumii”. Urbea de pe Olt redevine, astfel, capitala bancurilor, programul acţiunilor din cadrul acestei manifestări conţinând muzică populară, concursuri de caricaturi, epigrame şi bancuri, expoziţii de pictură şi fotografie, frigărui de toate felurile, vin, must ş.a.

Festivalul a fost deschis oficial joi - 10 octombrie, cu instalarea vămii de la Podul peste râul Olt, la intrarea în Slatina. Doi juveţi, cum sunt numiţi locuitorii spaţiului Olteniei, înarmaţi cu pistoale şi o tigaie pe care era înscris „STOP” pe un fond în culoarea oltenilor – verdele prazului, au întâmpinat oaspeţii de onoare ai festivalului, în frunte cu maestrul Ştefan Popa Popa’s, Adriana Trandafir, Cornel Udrea. Primirea s-a făcut cu pâine şi sare, plus un blid de mămăliguţă şi pastramă, totul având loc pe acordurile Imnului Naţional şi ale melodiei „M-o făcut mama oltean”.

După ce invitaţii de seamă ai festivalului au dat onorul oltenilor, la faţa locului a fost încinsă o horă, unde s-au prins majoritatea celor prezenţi, inclusiv oficialităţile locale şi judeţene, parlamentari locali, simpli cetăţeni. Actriţa Adriana Trandafir, unul dintre oaspeţii esenţiali ai Festivalului, s-a arătat fericită că se află din nou la Slatina, într-o atmosferă tipic oltenească: „Numai aici, între olteni, poţi să găseşti o asemenea atmosferă de veselie, muzică populară şi obiceiuri. Mă bucur că mă aflu din nou aici, la Slatina, şi particip la o nouă ediţie a acestui Festival Naţional de Umor, care, iată, anul viitor, va împlini 20 de ani! Este o cifră rotundă, sunt sigură că va fi ceva deosebit la anul. Acum abia am sosit şi totul este încă la început. Abia aştept să gust din zaibăr, să vedem cum a ieşit producţia din acest an”.

Simultan cu derularea horei populare, cei doi juveţi care au coordonat instituirea vămii la intrarea în municipiul Slatina au oprit mai multe autoturisme ce încercau să pătrundă în spaţiul Olteniei. Maşinile au fost controlate la interior, inclusiv portbagajul fiind verificat. Operaţiunea „vameşilor” nu a decurs în condiţii liniştite, unul dintre şoferi - originar din Vâlcea, încercând să intre în Slatina având „nedeclarată” o lădiţă cu mere. Acesta a fost scos din maşină, percheziţionat şi luat la întrebări despre provenienţa mărfii transportate ilegal. Este inutil de spus că acesta şi-a continuat drumul, la final, fără marfa cu pricina, care a fost confiscată. În plus, maşina acestuia era împânzită cu zeci de afişe cu şi despre olteni, afişe pe care juveţii i-au impus acestuia să le dea jos pentru ca locuitorii spaţiului oltenesc să nu se simtă ofensaţi în onoarea lor de... şmecheri.

Cu caleaşca prin oraş

Alţi participanţi la traficul auto ce încercau să intre în Oltenia joi dimineaţă, la ora instituirii vămii, au scăpat mult mai uşor: au primit câte un blid cu mămăliguţă şi o bucată de pastramă, un pahar de vin şi o bucată de praz. Desigur, tot spectacolul de la Podul Olt, la intrarea în Slatina, oferit de organizatori cu prilejul deschiderii oficiale a festivalului, a fost atent supravegheat de poliţişti de la Brigada Rutieră, care au ţinut sub control traficul rutier pentru evitarea producerii vreunui accident.

La finalul manifestărilor din cadrul instituirii vămii de la Podul Olt din Slatina, invitaţii de onoare au fost poftiţi să-şi continue drumul în oraş nu cu maşinile cu care au sosit, ci cu ajutorul unor caleşti tradiţionale. Acţiunea s-a mutat, din acel moment – undeva în jurul orelor 12.30 – în centrul urbei, respectiv pe bulevardul Alexandru Ioan Cuza, în apropiere de magazinul “Oltul”, unde a avut loc deschiderea butoiului cu vin şi glume de la Mustăria „La Căţaua Leşinată“. Dealtfel trebuie menţionat că întreg tronsonul bulevardului amintit mai devreme a fost închis pe toată durata de desfăşurare a Festivalului (joi - 10 octombrie, duminică – 13 octombrie), pe ambele sensuri de mers. Slătinenii pot găsi aici tot ce le pofteşte inima, de la produse de panificaţie, din carne, comercianţi de dulciuri, jucării, costume populare tradiţionale, flori, ceramică etc.

Bugetul alocat de Primăria Slatina pentru desfăşurarea ediţiei din acest an a manifestării se ridică la 600 milioane lei vechi.

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite