Elevii care modelează mărţişoarele din aluat sărat: „Le-aş vinde să strâng bani pentru tabără“
0Secţia audio-video a Bibliotecii Judeţene Olt este, de câteva zile, un furnicar, pentru că aici elevii învaţă să facă mărţişoare cu mâna lor, din aluat sărat. Le-ar scoate chiar la vânzare, convinşi că le ies din mână lucruri deosebite.
Elevii de la clasa a III-a B a Şcolii Gimnaziale „Nicolae Iorga“ Slatina au modelat, miercuri, 27 februarie 2019, mărţişoare din aluat sărat, inspiraţi din „Amintirile din copilărie“ ale lui Ion Creangă, după ce, în zilele trecute, alţi colegi din judeţ au lucrat în acelaşi atelier. Vreme de mai bine de o oră şi-au pus la încercare talentul şi le-au ieşit din mâini: pupăza, pălăria lui Nică, cireşele pentru care celebrul personaj şi-a primit pedeapsa, cărticele şi multe altele, fiecare după inspiraţie.
Tehnica modelării aluatului sărat nu le este, de altfel, străină celor mici, exersând cu ajutorul bibliotecarelor din cadrul secţiei Audio-video a Bibliotecii Judeţene „Ion Minulescu“ din Slatina şi cu alte ocazii, astfel de ateliere fiind organizate atât în timpul şcolii, cât şi pe perioada vacanţelor.
Deşi timpul pe care l-au avut la dispoziţie nu a fost foarte lung, elevii au reuşit să realizeze fiecare mai multe mărţişoare, pe care le vor oferi, cu prioritate, mamelor, însă s-ar bucura şi dacă ar avea ocazia să le scoată la vânzare. „Cu 4 lei le-aş vinde eu“, a spus, convinsă că ar avea cumpărători, una dintre eleve. „Aaa, nu, cu 10 lei cele mari şi cu 5 cele mai mici“, a plusat o altă colegă, mărturisind că banii astfel strânşi i-ar folosi pentru tabăra din vară. Pe perioada cât au lucrat au avut ocazia să şi vizioneze filmul realizat după „Amintirile“ marelui scriitor român, dar au aflat şi legenda şnurului alb-roşu, sau cae sunt obiceiurile legate de mărţişor în diverse zone ale ţării.
„Pentru ei nu e greu, pentru că modelează mult şi la ora de arte vizuale şi preferă să facă asta, le place chiar mai mult decât desenul sau pictura. Şi chiar ţin la această oră, o respectăm, indiferent că ne-au mai rămas lucruri de lămurit la matematică, de exemplu“, a certificat învăţătoarea lor, Tatiana Iana.
Unii au experimentat chiar, alături de părinţi, şi alte tehnici de realizare a mărţişoarelor. „Eu am făcut cu mama mărţişoare cusute. Nu le vom vinde, le vom oferi“, a spus o altă elevă.
Materialul folosit la confecţionarea acestor mărţişoare, respectiv aluatul sărat, se prepară după o reţetă secretă. „Cine vrea să afle este aşteptat aici, la bibliotecă“, a lăsat misterul neelucidat bibliotecara Luminiţa Ivănescu, cea care coordonează atelierul. Cert este că pe cei mici nu-i paşte niciun pericol, folosindu-se ingrediente naturale: făină, sare, puţin ulei, apă rece şi, doar opţional, aracet. Aluatul poate fi modelat fie alb, obiectele putând fi ulterior vopsite, fie colorat. Şnurul alb-roşu este de asemenea făcut din materiale sigure, fiind vorba fie de şerveţele de hârtie, fie de coli de hârtie, prin metoda răsucirii.
Astfel de mărţişoare hand-made vor fi oferite de bibliotecare, joi, 28 februarie 2019, şi trecătorilor, cu invitaţia de a păşi pragul bibliotecii şi a gusta din plăcerea lecturii.