Angajaţii ALRO, din nou în stradă. Două hale de producţie au fost închise. „Este o situaţie foarte gravă“ VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Aproximativ 400 de angajaţi ai ALRO Slatina protestează joi, 3 februarie 2022, în faţa Prefecturii Olt FOTO: Theo Truşcă
Aproximativ 400 de angajaţi ai ALRO Slatina protestează joi, 3 februarie 2022, în faţa Prefecturii Olt FOTO: Theo Truşcă

Sute de anajaţi ai combinatului de aluminiu de la Slatina au ieşit, joi, 3 februarie 2022, să protesteze în faţa Prefecturii Olt, cerând soluţii pentru stoparea procesului de diminuare a capacităţii de producţie.

Singurul producător de aluminiu din România, care este şi cel mai mare consumator de energie electrică, are în plan închiderea a trei din cele cinci hale de producţie a aluminiului primar. 

Două au fost deja închise, iar mâine începe procedura şi pentru ultima hală care intră în conservare. Redeschiderea acestor hale de producţie, deşi este posibilă în teorie, va necesita costuri exorbitante. 

Pe de altă parte, spun liderii sindicali, aproximativ 300 de angajaţi ar fi primit deja deciziile de încetare a contractului de muncă (este vorba de angajaţii pe perioadă determinată, cărora nu le-au mai fost prelungite contractele) sau sunt în pericol de şomaj tehnic, însă diminuarea capacităţii de producţie de la ALRO va angrena concedieri în lanţ, combinatul slătinean influenţând activitatea altor societăţi.

„Se pare că nimeni nu a luat în calcul şi nu vrea să ia în calcul că ALRO este într-o stuaţie foarte gravă. ALRO, aşa cum merge astăzi, se va închide totalmente, iar peste 40.000 oameni în amonte şi în aval îşi vor pierde locurile de muncă, vor rămâne săraci, vor pierde case, vor pierde maşini, cei care au copiii în facultate îi vor retrage şi aşa mai departe. Situaţia este cum nu se poate mai neplăcută. Două hale de electroliză au fost închise, iar de mâine urmează să fie închisă şi hala 7, mai rămân două hale de electroliză care, cu siguranţă, până la sfârşitul lunii martie vor fi închise cu totul. Producţie aluminiu zero“, a declarat liderul Sindicatului Aluministul, Constantin Popescu.

„CEO Oltenia vinde energie cu 270, cu 280, lui Tinmar, iar Tinmar o vinde populaţiei cu 1.270“

Angajaţii ALRO Slatina se află pentru a patra oară în stradă, în acest an. Primul miting a avut loc la Slatina, tot în faţa Prefecturii Olt, iar alte două în Bucureşti, unul în faţa ministerului Energiei, un altul în faţa sediului Guvernului. Sindicaliştii spun că singura soluţie, nu doar pentru ALRO, ci pentru întreaga industrie, dar şi pentru populaţie, este rezilierea contractelor cu traderii care au ajuns să vândă energia la suprapreţ.

protest al angajaţilor alro slatina în faţa prefecturii olt - foto theo truşcă

„Soluţia finală este să rezilieze contractele oneroase care au fost încheiate cu anumiţi traideri. Vă dau un exemplu: CEO Oltenia vinde energie cu 270, cu 280, lui Tinmar, iar Tinmar o vinde populaţiei cu 1.270. Poate puteţi dumneavoastră să gândiţi mai mult să-mi spuneţi de ce populţia o cumpără cu 1.270“, a mai spus liderul Popescu.

Protest al angajaţilor ALRO Slatina în penultima zi a anului: 1.300 salariaţi ar urma să intre în şomaj tehnic

Situaţia este deosebit de tensionată în mijlocul angajaţilor ALRO, pentru că, deşi conducerea a promis că nu va opera concedieri decât în ultimă instanţă, nimeni nu ştie ce poate aduce ziua de mâine. Plecarea celor angajaţi temporar i-a speriat deja pe foarte mulţi. 

„Chiar rămâi fără cuvinte să-i vezi cum li se schimbă dispoziţia atunci când se face o prezenţă, sau bilanţul pentru dimineaţă, pentru repartizarea lucrărilor, şi să-l vezi pe un coleg că vine la tine şi te întreabă: ştii ceva, ai auzit ceva, s-au făcut ceva liste? Pentru că toţi avem dreptul la o viaţă. Avem credite bancare majoritatea şi atunci, să intri într-o capacitate de plată, o ameninţare permanentă a surselor de încălzire... Cu ce plăteşti, dacă salariul tău cade de la un anumit nivel, într-un şomaj tehnic scade la 75% din venitul actual? Înseamnă o imposibilitate a plăţilor, a întreţinerii familiei. Poate unii au şi bătrâni, mulţi dintre noi avem nevoie de medicamente“, a comentat un muncitor care are o vechime de 37 ani în ALRO.

În faţa Prefecturii Olt s-au adunat în jurul orei 15,00 aproximativ 400 de angajaţi ai ALRO şi membri ai altor sindicate de pe platforma industrială a Slatinei, cu toţii aşteptând soluţii concrete de la guvernanţi, cele deja sugerate dovedindu-se până acum ineficiente.

Vă recomandăm să citiţi şi:

ALRO ar putea relua producţia de aluminiu electrolitic în 2023, sub rezerva stabilizarii pieţei energiei. La cât ajung costurile de repornire

Salariaţii colosului ALRO sunt în continuare cu sabia deasupra capului. „Avem cadru legislativ, dar de unde să cumpărăm energie?“

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite