A murit Traian Zorzoliu, "întemeietorul de muzee"

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Traian Zorzoliu (foto) a murit înainte să-şi vadă devenit realitate visul de a termina reconstituirea unei cetăţi dacice de la zero la Drăgăneşti-Olt   (FOTO: Mugurel Manea)
Traian Zorzoliu (foto) a murit înainte să-şi vadă devenit realitate visul de a termina reconstituirea unei cetăţi dacice de la zero la Drăgăneşti-Olt   (FOTO: Mugurel Manea)

Traian Zorzoliu, creatorul primului parc neolitic din Europa amenajat în oraşul Drăgăneşti-Olt, a murit, luni – 26 ianuarie, la vârsta de 78 de ani. Economist, muzeograf, pictor, sculptor, Zorzoliu a fost răpus de o boală necruţătoare cu care se lupta de ani. El nu a mai apucat să-şi vadă împlinit visul de a finaliza, în oraşul menţionat, o cetate dacică de acum 2.000 de ani ridicată de la firul ierbii, singura de acest gen din ţară şi nu numai.

De numele profesorului Traian Zorzoliu, director al Muzeului Câmpiei Boianului, a început să se audă foarte mult peste hotare în special în urmă cu cinci ani după ce, în oraşul Drăgăneşti-Olt, a reconstituit  o aşezare “tell” specifică culturii Gumelniţa de acum 4.500 de ani, inspirat fiind de descoperirile arheologice făcute în localitate. Parcul, singurul de acest gen din Europa, a fost inaugurat pe 18 septembrie 2010 şi a atras un public numeros, din care au făcut parte o serie de experţi străini participanţi la Conferinţa Internaţională de Arheologie Aeriană din acel an, aceştia din urmă rămânând muţi de uimire la vederea bordeielor reconstituite cu materiale tradiţionale de acum câteva milenii.

„Părintele“ primului parc neolitic din Europa a avut mai multe diplome, fiind economist, muzeograf, scriitor, sculptor şi pictor profesionist cu 3.500 de picturi la activ. În ultimii ani a îndeplinit funcţia de director al Muzeului Câmpiei Boianului Drăgăneşti-Olt. A înfiinţat, în total, nu mai puţin de zece muzee, şi a contribuit la crearea multor altora. În afară de muzeul “Câmpiei Boianului” de la Drăgăneşti-Olt, el a mai înfiinţat: Muzeul Casa Memorială „Nicolae Titulescu“, Complexul etno-cultural de la Stoicăneşti, Muzeul Mănăstirii Brâncoveni, Muzeul Mănăstirii Arnota şi Muzeul Istoriei Cărţii Vâlcene a Episcopiei, Muzeul Mănăstirii Curtea de Argeş şi a refăcut Muzeul Coziei, la care se adaugă Pinacoteca „Nicolae Titulescu“ din Chişinău.

S-a remarcat în domeniul artelor plastice având în biografia artistică 25 de expoziţii personale şi 40 de participări la expoziţii de grup în ţară şi străinătate. Lucrările sale înnobilează prestigioase colecţii muzeale. A fost membru fondator al Fundaţiei Europene Titulescu, al Asociaţiei „Nicolae Titulescu” Olt şi al Filialei judeţene Olt de Istorie şi Retrologie Agrară. Drept recunoaştere a meritelor incontestabile avute în promovarea actului cultural în spaţiul local şi naţional, el a primit numeroase premii şi distincţii, dintre care amintim „Medalia Prieteniei” oferită de Muzeul din Bruxelles (1990) sau Medalia „Meritul Cultural”, clasa a II-a, din partea Preşedinţiei României (2005).

Din păcate, Traian Zorzoliu a murit înainte să-şi vadă realizat ceea ce considera a fi opera sa de căpătâi: este vorba despre o cetate dacică de acum 2.000 de ani, ridicată de la zero la marginea oraşului Drăgăneşti-Olt cu fonduri de la Consiliul Judeţean Olt şi ale cărei lucrări au început anul trecut, ele fiind planificate a fi terminate în această vară.

Proiectul respectiv reprezintă, în fapt, o reconstituire a unei cetăţi dacice de la Gălmezi-Sprâncenata, o cetate de apărare construită din lemn şi pământ, aşezată pe un promotoriu la peste 30 de metri deasupra solului, cu patru turnuri de apărare, un pod mobil şi locuinţe tradiţionale dacilor de acum două mii de ani. “Întemeietorul de muzee”, cum era denumit Traian Zorzoliu, îşi dorea ca, la finalul proiectului, vizitatorii să poată închiria locuinţele dacice din incinta cetăţii şi să trăiască, astfel, o experienţă de neuitat, având la dispoziţie condiţiile de trai ale dacilor. Autorităţilor judeţene au acum o datorie morală: să termine proiectul profesorului Zorzoliu aşa cum i-au promis.

Slujba de înmormântare a celui care a fost Traian Zorzoliu va avea loc joi - 29 ianuarie, ora 12.30, la Biseria "Adormirea Maicii Domnului" din Drăgăneşti-Olt, urmând ca acesta să fie înmormântat la Cimitirul Deal din strada Morii din aceeaşi localitate.
 

Vă mai recomandăm:

VIDEO  Unic în România. O cetate dacică, cu locuri de cazare ca acum 2000 de ani, se ridică din temelii la Drăgăneşti-Olt

FOTO+VIDEO  Cetate dacică, reconstituită de la zero la Drăgăneşti-Olt 

VIDEO-FOTO  Sat vechi de 4.500 de ani, reconstruit la Drăgăneşti-Olt

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite