Afaceriştii sibieni Ghişe şi Nicoară, trimişi în judecată pentru complicitate la evaziune fiscală

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pavel Dumitru Ghise - Foto Arhiva Adevărul
Pavel Dumitru Ghise - Foto Arhiva Adevărul

Pavel Dumitru Ghişe şi Adrian Nicoară, asociaţi şi administratori la benzinăriile Ana Oil respectiv Euroil, au fost trimişi în judecată de procurorii DNA. În dosar este cercetat şi Ovidiu Ioan Moldovan, administrator al Benz Oil Mediaş.

În dosarul care se va judeca la Tribunalul Mureş au fost trimise în judecată mai multe persoane dar şi societăţi comerciale. Printre cei trimişi în judecată se află Ioan Ovidiu Moldovan, administrator al SC Benz Oil SRL Mediaş, acuzat de constituirea unui grup infracţional, complicitate la evaziune fiscală, în formă continuă, complicitate la evaziune fiscală(60 de acte materiale) şi spălare de bani.

Pavel Dumitru Ghişe, asociat şi administrator al SC Ana Oil SRL, este acuzat de comiterea a 3 infracţiuni de complicitate la evaziune fiscală(121 acte materiale) iar Adrian Nicoară, asociat şi administrator al SC Euroil SRL Sălişte, de complicitate la evaziune fiscală( 63 acte materiale). 

"În primăvara-vara 2008, inculpatul JANOSI ZOLTAN împreună cu inculpaţii BOER ZOLTAN, PETHO JOZSEF, MOLDOVAN OVIDIU – IOAN, au pus bazele unei grupări structurate, în scopul comiterii de infracţiuni de evaziune fiscală cu produse energetice neaccizabile, grupare care a acţionat până în vara anului 2010.

Inculpatul JANOSI ZOLTAN s-a ocupat, cu sprijinul inculpatului BOER ZOLTAN, începând cu luna iunie 2008 de înfiinţarea a 4 societăţi comerciale, având ca obiect de activitate comerţul cu carburanţi, pentru care a recrutat din Ungaria administratori/asociaţi, cu o educaţie şi cultură modeste ( zidari etc. ), de cetăţenie maghiară, în vederea disimulării activităţii infracţionale pe care gruparea a desfăşurat-o ulterior.

Membrii grupării au încheiat în numele celor 4 societăţi susmenţionate, de regulă prin corespondenţă electronică, prin poştă sau prin falsuri - pentru a îngreuna identificarea membrilor, contracte de achiziţie de bunuri din spaţiul intracomunitar, ponderea semnificativă deţinând-o produsele energetice neaccizabile ( uleiuri minerale cu o cifră octanică uşor inferioară carburanţilor, precum şi solvenţi şi diluanţi ). Aceste contracte au fost încheiate cu societăţi din Slovacia, Ungaria, Cipru, Italia şi Germania, iar pentru furnizarea de uleiuri, diluanţi şi solvenţi, inculpatul BOER ZOLTAN s-a folosit de o societate off-shore, înregistrată în Cipru.

După ce se efectua recepţia mărfurilor, acestea erau vândute de membrii grupării prin staţiile proprii de distribuţie sau către alte societăţi comerciale, prin schimbarea destinaţiei, şi anume ca benzină sau motorină ( după ce persoane neidentificate ce au acţionat în interesul grupării confecţionau în prealabil facturi de livrare cu conţinut nereal, ce atestau că produsul vândut este motorină/benzină ), sustrăgând în acest mod acciza datorată bugetului general consolidat al statului. Aceste activităţi comerciale nu au fost evidenţiate de membrii grupării în contabilitatea firmelor pe care le controlau.

Produsele respective au fost comercializate ulterior, ca şi carburanţi, de ceilalţi inculpaţi, aceştia având cunoştinţă de împrejurarea că produsele achiziţionate reprezintă în realitate produse energetice neaccizabile. Prejudiciul adus bugetului general consolidat al statului prin săvârşirea infracţiunilor de evaziune fiscală este de 6.373.448 milioane euro( 26.768.485 lei), sumele fiind însuşite, reintroduse în circuitul evazionist sau spălate în diverse alte modalităţi.

Referitor la inculpatul PREDA DAN-DORIN, facem precizarea că, în cursul audierii a afirmat în mod mincinos că nu are cunoştinţă ca numitul BOER ZOLTAN să aibă vreun drept de reprezentare a intereselor unei firme cipriote şi că firma cipriotă nu a constituit niciodată obiectul discuţiilor dintre el şi inculpat. Mai mult, acesta a ascuns adevărul cu privire la calitatea sa de coasociat, coadministrator şi împuternicit pe conturile acestei societăţi, cu privire la împrejurările în care a dobândit aceste calităţi şi cu privire la activităţile derulate prin intermediul acesteia.

În cauză, în vederea recuperării prejudiciului, a fost instituit sechestrul asigurator asupra tuturor bunurilor mobile şi imobile aflate în proprietatea inculpaţilor: SC Euroil SRL(până la concurenţa sumei de 3.871.046 lei), SC Ana Oil SRL(până la concurenţa sumei de 6.406.782,41 lei), SC Benz Oil SRL(până la concurenţa sumei de 30.256.484,38 lei), BOER ZOLTAN(până la concurenţa sumei de 16.940.499 lei), GHIŞE PAVEL DUMITRU(până la concurenţa sumei de 5.506.782,41 lei), NICOARĂ ADRIAN(până la concurenţa sumei de 2.971.046 lei) şi PETHO JOZSEF(până la concurenţa sumei de 40.666,20 lei)", se arată într-un comunicat al DNA. 

Vă mai recomandăm:  

Cine sunt „greii“ reţelei Carabulea, implicaţi în dosarul de corupţie deschis de DNA

Procurorii DNA au făcut marţi 17 percheziţii în Bucureşti şi Sibiu, într-un dosar în care sunt suspectate 11 persoane de fapte de corupţie, asociere în vederea săvârşirii de infracţiuni, luare sau dare de mită, trafic sau cumpărare de influenţă, abuz în serviciu şi fals în înscrisuri sub semnătură privată. „Adevărul“ vă prezintă cine sunt „greii“ lotului Carabulea, care au pus la cale „o numire cu cântec“ la şefia Carpatica Asig.

STENOGRAME Omul de afaceri Ilie Carabulea, ridicat de procurorii DNA într-un dosar de corupţie. În dosar este cercetată şi soţia lui Daniel Chiţoiu

Procurorii anticorupţie fac, marţi, 17 percheziţii în Bucureşti şi Sibiu, fiind vizate mai multe persoane suspectate de dare de mită, trafic de influenţă, abuz în serviciu, fals şi instigare la fals. În timpul acţiunii, omul de afaceri Ilie Carabulea a fost ridicat de procurorii anticorupţie. Acesta va fi şi dus la sediul DNA din Capitală pentru a fi audiat. În acelaşi dosar este urmărită penal şi soţia ministrului Finanţelor, Daniel Chiţoiu.

Gigi Becali şi Ilie Carabulea, patronul Carpatica, implicaţi într-o inginerie bancară ce le-ar putea aduce noi dosare penale

Cotidianul local „Ziarul de Iaşi“ a publicat o investigaţie conform căreia Gigi Becali şi proprietarul Băncii Carpatica, omul de afaceri sibian Ilie Carabulea, ar fi fost implicaţi în acodarea unui credit de 50 de miliarde de lei vechi către Avicola SA Iaşi prin încălcarea unor norme bancare şi legale. Ar fi fost implicat şi un fost inspector de la BNR, actual director la ANP.

Sibiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite