Ungaria, Polonia şi Germania trimit cei mai mulţi turişti în judeţul Satu Mare. Monumentele istorice sunt cele mai vizitate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cetatea din Ardud a fost reabilitată în urmă cu câţiva ani şi atrage vizitatori constant - foto: Adrian Caraba
Cetatea din Ardud a fost reabilitată în urmă cu câţiva ani şi atrage vizitatori constant - foto: Adrian Caraba

Castelul din Carei şi Cetatea din Ardud sunt punct de atracţie principale în rutele turistice propuse celor care vizitează judeţul Satu Mare. Turiştii străini provin în special din Ungaria, Polonia şi Germania.

Judeţul Satu Mare, prin poziţionarea sa geografică a fost mereu un judeţ de tranzit din punct de vedere al turiştilor. Vizitele de o zi sunt cele mai practicate de către turiştii care ajung în judeţul Satu Mare, mai ales de către cei din alte ţări, care sunt doar în trecere prin Satu Mare în drum spre alte destinaţii consacrate din ţară.

În materie de turism de durată, pe o perioadă mai lungă de o noapte îşi aduc aportul doar staţiunile balneare, cea de la Tăşnad fiind cea mai renumită în acest sens. În rest punctele de atracţie turistică îl reprezintă cetăţile şi castelele din judeţ, fiind de menţionat Cetatea din Ardud, Castelul Karoly din Carei şi Castelul din Medieş.

Afluxul de vizitatori din judeţul Satu Mare este monitorizat de Centrul Judeţean de Informare Turistica, care realizează periodic statistici în acest sens.

3.600 de turişti în primele luni din 2016

„Numărul turiştilor care au călcat pragul Centrului Judeţean de Informare Turistică este în creştere semnificativă faţă de 2015, când au fost înregistraţi 4.000 de turişti. Astfel, în primele şapte luni din 2016, CJIT Satu Mare a fost vizitat de 3.600 de persoane. Cei mai mulţi turişti străini s-au înregistrat în lunile iulie – 1.100 de persoane,  iunie – 621, respectiv mai, cu 570 de turişti, urmând ca pe parcursul lunii august numărul celor care vor vizita judeţul să crească pregnant. Cei mai mulţi turişti care au vizitat judeţul nostru sunt din Ungaria, 639 de persoane, apoi Polonia cu 228 de vizitatori, Germania cu 205, respectiv Ucraina cu 104 de turişti, dar şi alţi vizitatori veniţi din Moldova, Olanda, Croaţia, Slovacia, Turcia, Spania, Italia, Franţa, Anglia, Austria,  Rusia, Bulgaria, Elveţia,  Belgia, Malta, SUA şi  Japonia. Totodată, angajaţii CJIT Satu Mare sunt contactaţi de grupuri de turişti din Ungaria, Austria, Polonia şi Germania pentru a-i ghida în tururi pietonale din municipiul Satu Mare”, explică Revesz Szuszi, angajată a Centrului Judetean de Informare Turistică.

Deoarece marea majoritate a celor care ajung în judeţul Satu Mare din afara graniţelor sunt fascinaţi de monumentele arhitecturale şi de istorie, turiştii sunt ghidaţi pe două trasee care cuprind astfel de obiective.

            Circuitul din partea de SUD a judeţului începe cu Cetatea Oraşului Ardud, continuă cu Biserica din Acâş, Tăşnadul cu băile termale, după care se vizitează  locul de naştere al celui mai reprezentant poet al liricii maghiare moderne, Ady Endre. Traseul continuă cu vizitarea Monumentului Ostaşului Român din Carei. Odată ajunşi în Carei se mai vizitează şi Castelul Károlyi şi apoi Cripta Familiei Károlyi din Căpleni. Acest traseu se termină cu Monumentul lui Mihai Viteazu din Moftinu Mic.

Circuitul din partea de NORD a judeţului începe la Cetatea din Medieşu Aurit, unde se mai pot vedea şi Cuptoarele Dacice. Se continuă cu Casa Memorială a doctorului Vasile Lucaciu din Apa unde se vizitează casa în care s-a născut cel care a fost preot, om politic, profesor şi a marcat destinul poporului român din Transilvania. După vizitarea casei se merge la Vama la Casa Olarului, Istvánfi Géza. Pe urmă se ajunge în capitala Ţării Oaşului – Negreşti Oaş – unde se vizitează Muzeul în aer liber al Ţării Oaşului sau Muzeul Orăşenesc. Circuitul continuă cu Mănăstirea de la Bixad, cu o vechime de peste 300 de ani, iar traseul se va termina în Călineşti Oaş unde se poate vedea lacul artificial. 

Satu Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite