Sticla de pălincă din Satu Mare care costă 1.000 de euro. Cum justifică producătorul preţul exclusivist

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Silviu Zetea, producătorul de pălincă din Satu Mare FOTO Adrian Caraba
Silviu Zetea, producătorul de pălincă din Satu Mare FOTO Adrian Caraba

Silviu Zetea produce pălincă de aproximativ 27 de ani, perioadă în care a investit mult în unicitatea produselor, atât calitativ cât şi ca imagine. Ultimul produs

Se spune că nicio masă de Paşte, cel puţin la români, nu cade bine omului dacă nu e stropită cu un pahar de ţuică. Aproape că nu există gospodărie în unele zone ale ţării unde capul familiei să nu aibă propria resursă de pălincă din producţia de fructe de anul trecut.

Dar totuşi sunt mulţi pentru care procesul de fierbere a pălincii, sau a ţuicii, în funcţie de zonă, este prea oositor, motiv pentru care se lasă pe mâna celor pentru care producerea pălincii este un mijloc de trai şi care au căpătat multă experienţă în acest demers de-a lungul timpului. Pălinca Zetea a cucerit de mult papilele gustative a celor care au avut ocazia să dea pe gât un păhărel, fiind băutura pe care nici un om nu o poate refuza înainte, sau după, o masă copiasă, asta depinzând de cultura fiecăruia. Căci pălinca de Zetea a cucerit şi piaţa internaţională, nu doar pe cea din România, ajungând pe căi diplomatice sau comercială până în Japonia.

Cei de la Zetea au dezvoltat de-a lungul timpului o diversitate de sortimente, dar una dintre ele a cucerit în ultima perioadă piaţa mai mult ca oricare alta. Nu neapărat gustul o face deosebită, ci exclusivitatea ei şi faptul că nu prea îţi este dat să vezi pe orice masă aşa ceva. Este vorba de o pălincă de cireşe amare.

„Este vorba de un produs Zetea, «Crai Nou» se numeşte, care este inspirat ca prezentare din balada lui Ciprian Porumbescu. Este obţinut din fructe de pădure şi are o vechime de peste 10-12 ani şi în momentul de faţă este cireaşa de pe tort, dat fiind faptul că fructele de pădure folosite sunt chiar cireşele amare. Acesta este un produs exclusivist, la care greu putem ajunge, raportat la veniturile românilor. Totuşi este un produs accesibil faţă de alte produse de pe piaţa mondială. Este si o serie extrem de limitată, poate să ajungă la valori între 1.000 şi 2.000 de euro. Când zic 1.000 de euro mă refer la produs efectiv, care este de 0,5 litri, dar cum ne place să ne raportăm totul la litru, atunci litru poată să ajungă la 2.000 de euro, la reţeaua comercială, nu neapărat la producător”, afirmă Silviu Zetea, cel care conduce afacerea.

Noul sortiment se produce şi se livrează doar la comandă, iar preţul de 1.000 de euro este cel plătit de către clienţii care vor să-l consume la restaurant sau la hotel. Conţinutul ca atare se găseşte stocat în cantitate limitată în butoaie, după cum afirmă Silviu Zetea, dar ambalarea efectivă se face la comandă personalizată sau pentru cei care chiar şi-au dorit să aibă pe raft, la comercializare. De asemenea, randamentul fructelor, care nu sunt la fel de la îndemână ca prunele, merele sau perele, este mult mai mic, fiind nevoie de cantităţi mai mari decât la alte fructe pentru a obţine un litru de pălincă.

„Nu este cel mai valoros produs pe care-l am, este doar cel mai cunoscut pe care îl avem pe piaţă, urmează produse şi mai sus puse”, completează Silviu Zetea.

Pregăteşte, ca sortimente de băuturi, o vişinată cu totul specială, dar şi un lichior de coacăze, despre care crede că preţul final de vânzare îl va întrece chiar şi pe cel al pălincii din cireşe amare. Ca formă de prezentare, un capitol la care cei de la Zetea excelează şi aduc noutăţi constant, unul dintre suporţii creaţi speciali pentru Zetea va fi suflat în aur, iar recipientul pentru ţuică va fi realizat din cristal şi nu doar din sticlă, ca până acum.

Chiar dacă de multe ori preţul unei astfel de sticle poate părea astronomic pentru români, cei mai mulţi cumpărători, chiar şi din străinătate, sunt români, cei care alină dorul de casă cu câte un păhărel de pălinca la masa de sărbătoare.

„Am produse în reţeaua comercială naţională, darsunt suficienţi români care vin, mă vizitează aici la pălincie, se orientează asupra produselor şi le comandă. Cu ei vin şi mulţi străini, chiar şi de sărbători şi pălinca face şi deliciul acestora, care o iau cu ei când pleacă”, afirmă pălincarul. 

Satu Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite