Medicii Spitalului Judeţean Satu Mare au oprit activitatea. Criza de medicamente i-a scos în stradă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Medicii au blocat intrareaîn spital, pacienţii fiind nevoiţi să se strecoare printre ei - foto: Adrian Caraba
Medicii au blocat intrareaîn spital, pacienţii fiind nevoiţi să se strecoare printre ei - foto: Adrian Caraba

Peste 200 de medici ai Spitalului Judeţean de Urgenţă Satu Mare au protestat mai bine de o oră din cauza lipsei de medicamente de urgenţă din spital. Ei afirmă că achiziţiile au fost blocate intenţionat.

Spitalul Judeţean Satu Mare a fiert în această dimineaţă sub murmurul de nemulţumire al medicilor. Aceştia au coborât de pe secţii la ora 9 dimineaţa şi au declanşat un protest spontan pentru a-şi exprima nemulţumirea faţă de situaţia medicamentelor din spital.

„E gol depozitul. Intri acolo şi întrebi unde s-au mutat medicamentele, că nu recunoşti locul. Dacă faceţi acuma un şoc anafilactic nu avem cu ce să vă tratăm”, afirmă doctorul chirurg Aniţas Virgil.

Nemulţumirea medicilor nu e recentă, dar aceasta s-a amplificat acum, când situaţia a ajuns în cel mai fierbinte punct, amplificată, spun ei, şi de atitudinea managerului Camilo Coste.

„Nu avem cu ce să lucrăm, lipsesc consumabilele de strictă necesitate, nu se poate lucra aşa. Ne asumăm nişte riscuri tot timpul, dar nu putem să lucrăm fără să ni se asigure ceea ce este necesar, consumabile de bază, aparatură, condiţii. S-a ajuns într-o situaţie care nu poate fi tolerată. Situaţia durează de mai mult timp, de câteva luni. Se ştie cine se face vinovat de această situaţie”, afirmă dr. Rugea Roxana.

Medicii afirmă că au făcut referate peste referate pentru achiziţia de medicamente, dar nici conducerea spitalului şi nici Consiliul Judeţean nu au luat nici o măsură.

„Problemele sunt legate în mod evident de medicamentaţie şi nu ne lipsesc din cauza bugetului ci ne lipsesc din cauza unor frâne puse intenţionat, ceea ce nueste nici colegial, nici uman, nu este corect faţă de de colegi, de medici, de asistente şi de populaţia oraşului. Cât timp nu avem medicamente de urgenţe, nu putem rezolva probleme urgente. Managerul se pare că şi-a dat demisia, aşa s-a auzit. Într-un mod arogant s-a prezentat zilele trecute. Trebuie deblocate nişte contracte,există bani, au fost blocaţi intenţionat, ceea ce este frustrant şi supărător”, afirmă dr. Mihai Marcovici.

greva spital

Dr. Aniţas Virgil, Dr Marcovi, dr Aniţar Răzvan şi Dr. Lupşa - foto: Adrian Caraba 

„Noi am vrut să rezolvăm toată treaba pe cale amiabilă. În fiecare miercuri este un consiliu medical. Noi miercuri, l-am aşteptat, să îi spunem aceste lucruri. Nu a venit domnul manager. Ieri s-a făcut o nouă şedinţă la care a apărut managerul, aşa spontan, se făcea că nu ştie nimic. Cineva trebuie să rezolve această problemă. Managerului îi reproşez lipsa de colaborare, nu doar prin hârţoage şi hârtii”, a completat doctorul Lupşa.

Medicii mai afirmă că în ceea ce priveşte medicamentaţia de urgenţă nici nu ar fi nevoie de referate de necesitate, pentru că aceasta ar trebui să se afle mereu pe stoc. O parte din vină este pusă şi pe umerii Consiliului Judeţean, ordonatorul de credite al spitalului.

„Şi Consiliul Judeţean e vinovat până la urmă. Ei ne consideră feuda lor, dar nu suntem feuda lor, suntem nişte oameni inteligenţi care ne facemtreaba, ei nu ne plătesc şi noi să ne bem cafeaua sau să învârtim hârtiile. Trebuie să avem cu ce să le salvăm”, a mai declarat dr. Rugea Roxana.

Dacă iniţial, acum câteva zile, managerul Camilo Coste afirma că există câţiva medici care nu se supun conducerii, la protest au fost prezenţi peste 200 de medici, angajaţi şi rezidenţi, de pe toate secţiile din spital. Ei şi-au aplaudat colegii care au avut curaj să dea declaraţii în faţa presei. 

„Acţiunea medicilor este falsă, este provocată, este printr-o manipulare făcută.Nu este o minciună.Inclusiv frânele care s-au pus în achiziţia de medicamente ,de produse sanitar-farmaceutice, şi reactivi, a fost tot o chestie provocată şi o ştiam mai demult. Iniţial ştiam doar de alimente, ştiam că o să fiu frânat în achiziţia de alimente. Şi încet încet am simţit că sunt frânat în achiziţia cu cele enumerate mai înainte.

Sunt interese foarte mari, economice vreau să vă spun, de mult se dorea să nu fiu lăsat să duc spitalul înainte, pe calea legalităţii. Nu îşi cunosc legile care le guvernează activitatea şi nici nu îi interesează, doar bunul plac şi bunul mers al lucrurilor ca înainte. Eu nu pot să fiu de acord cu asta.

Am crezut că toată lumea vrea să pună umărul şi să mergem înainte. Ei, nu-i aşa, pentru că toţi au interese particulare, la clinici particulare şi la laboratoare particulare. Intraţi pe site-ul Camerei de Comerţ şi vedeţi care sunt acţionarii la cabinete particulare, la laboratoare particulare şi la clinici particulare”, a declarat managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă, Camilo Coste.

Acesta şi-a prezentat demisia conducerii Consiliului Judeţean, decizia finală cu privire la eliberarea funcţiei aparţinându-le acestora. 

Satu Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite