Din cauza vremii reci, căpşunele româneşti vor ajunge pe tarabe cu întârziere
0
Cultivatorii de căpşune au înregistrat, în unele zone, pierderi de până la 20% din cauza temperaturilor negative din ultimele zile. Ei speră ca la începutul lunii mai să iasă pe piaţă cu căpşune româneşti de seră.
Vremea rece din ultimele zile nu a fost o bucurie pentru nimeni, mai ales dacă vorbim despre oamenii care activează în domeniul agricol. Cei care au ca sursă de venit producţia de fructe sunt cei mai îngrijoraţi, pentru că frigul care a cuprins şi judeţul Satu Mare, chiar dacă nu a nins, dar cu temperaturi negative noaptea, le-a afectat o parte din producţie, mai mare sau mai mică, în funcţie de zona din judeţ.
Primele fructe care trebuie să iasă de piaţă, în luna mai, sunt căpşunele, judeţul Satu Mare fiind renumit pentru producţia acestui fruct de primăvară care ajunge de aici în toată ţara. Se pare însă că unii producători nu vor mai avea câştigurile de anul trecut de pe urma acestei culturi, după ce aproximativ 20% din plante au îngheţat.şi au fost nevoiţi să investească şi mai mulţi bani în folii pentru a mai salva o parte din căpşune din câmp.
„Eu am aproape un hectar, jumătate acoperit cu folie şi jumătate nu. Eu zic că din cauza timpului întârziem puţin, dar totuşi sperăm ca la începutul lunii mai să ieşim cu căpşune de-ale noastre româneşti şi cealaltă recoltă, care nu este acoperită, cu timpul care se preconizează, eu cred că întârziem până la sfârşitul lui mai, începutul lui iunie.
Cei care nu au fost acoperiţi, primul rând de flori li s-a dus. Au fost afectaţi, ca au fost şi minus două grade şi primul rând de flori care au fost ieşite s-au înnegrit. În parcela unde avem un soi mai timpuriu se vede că florile sunt negre. ”, afirmă Marius Dudaş, producător de căpşune din Micula
„Unde florea trebuie să se polenizeze, este afectat fructul, care deja a început să crească, şi se înegreste şi asta face să fie deteriorată, să nu mai fie căpşuna.”,afirmă Neluţu Dărămuş,alt producător din Micula.

Marius are o seră pe 5 ari, producţia de acolo desfăcându-o în aprozarul propriu - foto:Codrut Rebic
După cum a pornit cultura de căpşune, dacă vremea ţinea cu producătorii, acum tarabele din pieţe erau deja încărcate cu căpşune din serele românilor, dar pentru că nici măcar înauntru nu au fost prea multe grade, fructul întârzie să se coacă, deşi pe plantă sunt multe căpşune verzi.
„Am început să culegem un pic, numai că frigul ne dă probleme, dar se coc cam greu. Recoltă este, dar vârful le este încă verde, că nu este putere de coacere pentru că, am eu folie dublă, dar e rece afară şi nu se coc. Cu o săptămână se întârzie, ar fi trebui să fie deja pe piaţă, că verzi sunt destul de mulţi, dar încă nu is copţi. ”, mai afirmă Dudaş Marius.
Primele căpşune pe care le va scoate din plantaţia sa îi va vinde la piaţă şi în aprozarul din oraş, pentru căaceştia aduc cel mai mare câştig. Când producţia din câmp, cea care nu este acoperită va fi coaptă, o bună parte din ea va merge şi la intermediari, care o vor distribui în aproape toată ţara.
În altă zonă din judeţ, în Halmeu, localitate recunoscută ca şi ţara căpşunelui, în sera familiei Codrea, vremea nu pare să fi făcut probleme. Maria, cea care se ocupă de desfacerea producţiei afirmă că se anunţă un an bun.
„În zona noastră vremea rece nu a afectat plantaţiile de căpşune sau şi dacă a afectat ceva foarte puţin, nesemnificativ iar producţia pe anul acesta arată foarte bine, acuma depinde de temperaturile din următoarele zile”, a declarat Maria Codrea.