175 de kilometri de alergare continuă, pentru un bilet la Campionatele Europene, provocarea unui atlet din Satu Mare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Claudiu Gorgan a alergat la zeci de maratoane, fie ele urbane sau pe poteci de pădure, având în palmares zeci de kilograme de medalii. Marea provocare pentru el este în acest an calificarea la Campionatele Europene de 24 de ore, după un ultra-maraton de 175 km în 24 de ore.

Claudiu Gorgan este un maratonist pe care judeţul Satu Mare nu a putut să îl ţină acasă din lipsă de infrastructură sportivă şi condiţii pentru atleţii ieşiţi din juniorat, astfel că el şi-a căutat de-a lungul timpului cluburi din România şi Italia pentru care să alerge. Acum aleargă sub tutela unui club sportiv din Cluj, care îi oferă posibilitatea participării la cele mai importante competiţii.

După zeci de maratoane în care a câştigat aproape tot ce era de câştigat, chiar şi împotriva unor alergători din Kenya, recunoscuţi în acest sport, sau sportivi din alte ţări cu condiţii mult mai bune de antrenament, Claudiu Gorgan a decis să facă următorul pas, de la maraton la ultra-maraton.

„Ultra-maratonul e o probă de alergare de 24 de ore, în care sunt de alergat minim 175 km. Fiind obişnuit cu distanţele lungi, am hotărât să particip la o asemenea cursă, adică să alerg o zi întreagă din simplul motiv că «simt că pot». În luna Martie, mai exact pe data de 15, în orasul Heilbronn din Germania va avea loc o cursă de o asemenea amploare, unde voi încerca să alerg un număr cât mai mare de kilometri”, afirmă Claudiu Gorgan.

Prima ţintă în cadrul acestei curse pentru Claudiu este să ajungă la linia de finish, dar motivaţia sa este una şi mai mare. Dacă corpul îl ajută, dacă psihicul îl menţine motivat şi dacă timpii şi kilometrii ies aşa cum vrea el, are toate şansele ca ultra-maratonul din Germania să îi ofere un bilet la Campionatul European din vară de la Timişoara.

„Marii alergători reuşesc să atingă distanţe kilometrice în adevăratul sens al cuvântului, peste 220km în 24 ore. Asemenea cursă necesită să fii de oţel. Pregătirea faţă de maraton, după părerea mea, e mai uşoară, deoarece alerg la un ritm mult mai scăzut, însă trebuie multi kilometri alergaţi. O medie de 35-40km/zi am alergat în această pregătire. Cel mai lung antrenament pentru aceasta cursa a fost o alergare de 100 km în 12 ore”, mai afirmă sportivul.

O asemenea cursă nu se poate duce la final fără o hidratare şi hrănire corespunzătoare, care sunt un semn de întrebare pentru Claudiu, obişnuit să alerge la maraton câte 43 km fără să se oprească nicio secundă să ia ceva de mâncat, dar are încredere că se va descurca să mănânce în timp ce aleargă şi să îşi stăpânească corpul să reziste presiunii şi oboselii.

Satu Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite