Reîntoarcerea zimbrului în Carpaţi. Din grădinile zoologice europene, 17 zimbri au ajuns în Munţii Ţarcului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

17 zimbri au ajuns astăzi din Europa în Pădurea Ţarcului din judeţul Caraş-Severin, considerată una dintre cele mai mari zone de sălbăticie din Europa, în cadrul unui amplu proiect internaţional.

WWF România împreună cu parteneri locali (Primăria Armeniş), naţionali şi internaţionali întreprinde un program de reintroducere a zimbrului în Munţii Ţarcului, de unde această specie a dispărut în urmă cu 200 de ani.

După o călătorie obositoare,  17 uriaşi care provin din diverse centre de reproducţie şi grădini zoologice din Europa au ajuns în Pădurea Ţarcului. Au coborât puţin stingheri din camioanele care i-au transportat în România, dar uşor-uşor au făcut primii paşi pe pământ românesc şi cu puţin noroc se vor obişnui în câteva zile cu zona. Pentru o perioadă vor fi ţinuţi într-un  ţarc, sub atenta supraveghere a rangerilor de la WWF România.

Acţiunea va continua mâine cu deschiderea porţilor pentru eliberarea unui prim grup de 14 zimbri în sălbăticie. Sunt acei zimbri care au fst aduşi la Armeniş în luna mai a anul trecut în cadrul acestui program.

Zimbrul european este una dintre cele mai emblematice specii pentru fenomenul de resălbăticire a speciilor în declin la nivel european.

Specialiştii de la WWF spun că zimbrul este o specie uşor de comunicat şi promovat ca simbol pentru conservarea naturii decât orice carnivor mare, care fascinează, dar în acelaşi timp provoacă frică şi potenţiale conflicte.

„Noi nu suntem în pericol, ei se agită doar în prezenţa străinilor şi devin agresivi. Cu primii zimbri a fost puţin mai greu, ca la orice început, nu le cunoşteam comportamentul, dar acum avem experienţă şi totul va fi OK”, Daniel Horduzeu, ranger.

WWf România şi Rewilding Europe au pregătit un plan de 10 ani pentru reintroducerea speciei zimbru, cu un obiectiv clar de a crea o populaţie de mai mult de 500 de exemplare libere în Carpaţii Merididionali şi un obiectiv pe termen lung (25 de ani) de a stabili o meta-populaţie de peste 1000 de zimbri, care va deveni cea mai mare populaţie din lume.

Reşiţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite