FOTO VIDEO Puşcărie pentru fraudarea fondurilor: şeful APIA, Romică Anculia, a fost condamnat la opt ani de închisoare. Ex-primarul din Oţelul Roşu, Iancu Simion Simi, patru ani

FOTO VIDEO Puşcărie pentru fraudarea fondurilor: şeful APIA, Romică Anculia, a fost condamnat la opt ani de închisoare. Ex-primarul din Oţelul Roşu, Iancu Simion Simi, patru ani

Romică Anculia a primit 8 ani de închisoare, Iancu Simion Simi doar 4

Tribunalul Arad a pronunţat astăzi sentinţa în cazul dosarului întocmit de DNA pentru fraudarea fondurilor APIA de către directorul agenţiei şi doi primari.

Ştiri pe aceeaşi temă

Tribunalul Arad a pronunţat astăzi sentinţa pe fond în cazul dosarului instrumentat de DNA privind fraudarea fondurilor APIA Caraş-Severin. Pedepsele sunt extrem de aspre, între 8 şi 4 ani de puşcărie cu executare. Deşi Tribunalul Caraş-Severin era instanţa de fond pentru acest dosar, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis strămutarea lui la Tribunalul Arad, în urma solicitărilor formulate de Romică Anculia şi Ghiţă Valentin. Tudor Jurj, denunţătorul, a primit o pedeapsă cu suspendare.
 
Descinderi care au şocat judeţul

Pe 27 aprilie 2011 procurorii DNA au descins la locuinţa directorului APIA Caraş-Severin, Romică Anculia, suspectat de fraudarea fondurilor europene. În aceiaşi zi prourorii au percheziţionat primăriile din Socol şi Oţelu Roşu dar şi locuinţele lui Iancu Simion Simi şi Ghiţă Valentin. Cei trei au fost reţinuţi de procurorii DNA iar Tribunalul Timiş a admis arestarea preventivă a acestora.

Potrivit DNA în cursul anului 2011, cei patru au constituit o asociere infracţională cu scopul obţinerii unor importante sume de bani prin săvârşirea unor infracţiuni de corupţie. Romică  Anculia, abuzând de prerogativele funcţiei sale, s-a implicat în fraudarea fondurilor europene şi naţionale alocate prin programele de sprijinire a producătorilor agricoli şi utilizatorilor de terenuri. 
Foto
Mecanismul de fraudare a constat fie în executarea parţială a lucrărilor de întreţinere şi amenajare a pajiştilor şi recepţia lucrărilor pe baza unor documente justificative false, fie prin neexecutarea în totalitate a acestor lucrări, astfel că sumele de bani virate de către A.P.I.A. autorităţilor locale în scopul susţinerii lucrărilor de curăţire şi întreţinere a pajiştilor au fost împărţite între membrii grupului şi primarii unor localităţi din judeţ. Potrivit procurorilor DNA cei patru au dobândit ilegal sume de bani după cum urmează :  RomicăAnculia   25.000 de euro şi 7.500 lei, Iancu Simion – Simi – 15.000 lei, Ghiţă Valentin – 25.000 de euro iar Jurj Tudor Ioan – 7.500 lei.
 
Pedepse extrem de dure
Deşi au crezut că strămutarea dosarului le va aduce nişte pedepse mai blânde, eventual cu suspendare, surpriza făcută de magistraţii Tribunalului Arad a fost una de proporţii, pedepsele fiind extrem de dure şi, la anii de puşcărie stabiliţi magistraţii au conexat şi pedepse auxiliare prin are celor trei le sunt interzise mai multe drepturi.
 
Romică Anculia: 8 ani de puşcărie plus 10 interzicerea unor drepturi cf. art 64 a,b,c, CP
Patru capete de acuzare i-au găsit magistraţii lui Romică Anculia. Acesta a primit 8 ani de închisoare cu executare pentru complicitate la luare de mită cu adăugarea unei pedepse complementare ce prevede interzicerea unor drepturi pentru 10 ani conform art. 64 din Codul Penal litera a (dreptul de a alege şi de a fi ales), litera b (dreptul de a implica o funcţie implicând exerciţiul autorităţii de stat) şi litera c (dreptul de a ocupa o funcţie similară celei avute şi pentru care a fost condamnat). Alţi 6 ani de puşcărie cu executare  a primit Anculia pentru trafic de influenţă, 2 ani pentru instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată şi 8 ani cu executare pentru asociere în vederea săvârşirii de infracţiuni. Tribunalul a contopit cele 4 pedepse la pedeapsa cea mai grea de 8 ani de închisoare şi pedeapsa complementară de interzicere a unor drepturi pentru 10 ani.
 
Valentin Ghiţă: 6 ani de puşcărie plus 10 interzicerea unor drepturi cf. art 64 a,b,c, CP
Fostului primar din Socol magistraţii i-au recunoscut doar trei capete de acuzare, pedeapsa cea mai mare, 6 ani de puşcărie cu executare primind pentru luare de mită, cu adăugarea unei pedepse complementare ce prevede interzicerea unor drepturi pentru 10 ani conform art. 64 din Codul Penal litera a,b şi c. A mai primit 2 ani cu executare pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată şi pedeapsa maximală admisă, 6 ani cu executare pentru asociere în vederea săvârşirii de infracţiuni. Tribunalul a contopit cele 3 pedepse la pedeapsa cea mai grea de 6 ani de închisoare şi pedeapsa complementară de interzicere a unor drepturi pentru 10 ani.
 
Iancu Simion Simi: 4 ani de puşcărie plus 10 interzicerea unor drepturi cf. art 64 a,b,c, CP
Fostului primar din Oţelu Roşu, supranumit „Împăratul“, magistraţii i-au recunoscut doar trei capete de acuzare, pedeapsa cea mai mare, 4 ani de puşcărie cu executare primind pentru luare de mită, cu adăugarea unei pedepse complementare ce prevede interzicerea unor drepturi pentru 10 ani conform art. 64 din Codul Penal litera a,b şi c. A mai primit 2 ani cu executare pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată şi pedeapsa maximală admisă, 4 ani cu executare pentru asociere în vederea săvârşirii de infracţiuni. Tribunalul a contopit cele 3 pedepse la pedeapsa cea mai grea de 4 ani de închisoare şi pedeapsa complementară de interzicere a unor drepturi pentru 10 ani.
 
Sentinţă foarte dură, confiscări fabuloase de bani
Deduce din pedepse durata reţinerii şi arestării preventive pe perioada 26 aprilie – 30 iulie 2012 pentru inculpatul Iancu şi pe perioada 26 aprilie – 29 august 2012 pentru inculpaţii Anculia şi Ghiţă. În baza art. 254 alin. 3 Cod penal. 
Confiscă de la inculpaţii Anculia Romică Pavel şi Ghiţă Valentin câte 25.000 euro, sau echivalentul în lei a valutei la data executării, de la inculpatul Iancu Simion Simi suma de 15.000 lei, iar în baza art. 118 lit. e Cod penal confiscă de la inculpatul Jurj Tudor Ioan suma de 36.609,177 lei. 
Menţine măsurile asigurătorii luate în timpul urmăririi penale, respectiv: - indisponiblizarea sumei de 15.000 lei, aparţinând inculpatului Iancu Simion Simi, dispusă prin ordonanţa din 3 mai 2012 şi dispune restituirea către acest inculpat a sumelor de 13.100 euro, 5.040 dolari americani şi 13.000 lei; - indisponiblizarea sumelor de 15.700 euro şi 1.735 lei, aparţinând inculpatului Ghiţă Valentin, dispusă prin aceeaşi ordonanţă; - indisponiblizarea sumei de 5.700 euro, aparţinând inculpatului Anculia Romică Pavel. Obligă pe inculpaţi să plătească statului câte 7.000 lei, cheltuieli judiciare. Cu drept de apel în 10 zile de la pronunţare. Pronunţată în şedinţa publică din 12 martie 2013“ se mai arată în sentinţa Tribunalului Arad.
 
 

Iancu Simion Simi

Imagini din aceeasi galerie
  • Iancu Simion Simi
  • Valentin Ghiță
  • Romică Anculia
  • Romică Anculia
  • Simi și Ghiță în boxa acuzaților
  • Simi și Ghiță în perioada de arest
  • Romica Anculia
  • Romică Anculia
Distribuie imaginea
citeste totul despre: