VIDEO Cod galben, dar şi portocaliu de vânt în Caraş-Severin UPDATE

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un acoperiş de pe o casă din Coronini a fost practic zburat de vânt, iar dumul spre Semenic a fost închis în această dimineaţă.

UPDATE ora 15,15

Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă s-a reunit în jurul prânzului şi a făcut o primă estimare a pagubelelor. „au fost reamintite unităţile administrativ-teritoriale în care, începând cu ziua de 30  ianuarie vântul puternic a pus probleme în ceea ce priveşte alimentarea cu energie electrică, prezentându-se localităţile nealimentate la momentul actual, acestea fiind: Cruşovăţ, Plugova, Coronini, Sf. Elena, Brădişorul de Jos şi Moldoviţa. Totodată, pentru a se evita blocarea cetăţenilor în staţiunea montană Semenic, s-a stabilit ca circulaţia pe tronsonul Prislop-Staţiunea Semenic al DJ 852 E să se desfăşoare în mod controlat de către personalul din cadrul Inspectoratului Judeşţean de Poliţie. În acelaşi context, a fost amintită intervenţia pompierilor militari în localităţile Coronini şi Brădişorul de Jos unde acoperişurile unor case au fost  luate de vânt. Pentru judeţul Caraş-Severin a fost emis un nou „cod galben” de vânt puternic, aşadar, autorităţile din judeţ rămân în alertă“ se arată într-un comunicat de presă remis de CJSU.

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis, duminică, o nouă atenţionare nowcasting Cod galben de vânt puternic valabilă până la ora 20,00 în judeţele Caraş-Severin şi Timiş. Potrivit meteorologilor, în judeţul Caraş-Severin, cu precădere în sudul judeţului şi zona de munte aferentă, şi judeţul Timiş, îndeosebi sudul acestuia, se vor semnala intensificări ale vântului, care la rafală vor atinge şi depăşi local 60-70 km/h şi izolat 80 km/h.

Potrivit Enel în jurul orei 14 localităţile Crusovat, Plugova, Coronini, Sf.Elena, Bradisorul de Jos, Moldovita sunt fără energie electrică. În urmă cu trei ore DJ 582E Prislop-Semenic a fost deschis controlat circulatiei rutiere.

Comandamentul de acţiune împotriva gheţii pe Dunăre a fost activat vineri, acesta având rolul de a supraveghea şi coordona acţiunile de intervenţie pentru distrugerea gheţii formate pe sectorul Dunării cuprins între Baziaş şi Sulina. Comandamentul este organizat în grupe operative de lucru, în porturile Drobeta-Turnu Severin, Giurgiu, Călăraşi, Brăila, Galaţi, Tulcea şi Sulina.

Conform unui comunicat al Ministerului Transporturilor, Comandamentul a fost activat întrucât condiţiile meteo din ultimele zile au dus la formarea unor sloiuri şi poduri de gheaţă pe Dunăre. În prezent, în Tulcea şi în aval de Tulcea, curg gheţuri. Navele care din cauza construcţiei nu corespund navigaţiei, în actualele condiţii, trebuie adăpostite sau urcate pe mal. În activitatea de intervenţie împotriva gheţii sunt folosite navele aparţinând RA Administraţia Fluvială a Dunării de Jos Galaţi, instituţiilor publice sau companiilor naţionale aflate sub autoritatea ori în subordinea Ministerului Transporturilor, precum şi alte nave ale companiilor de navigaţie româneşti. Pe timpul acţiunilor, navele participante sunt scutite de plata tarifelor de cheiaj, acvatoriu şi a taxelor percepute de căpităniile de port. În prezent se organizează misiuni de patrulare în amonte şi aval de Tulcea şi pe Canalul Sulina. 

În fruntea Comandamentului de acţiune împotriva gheţii pe Dunăre se află conducerea Regiei Autonome Administraţia Fluvială a Dunării de Jos Galaţi, care colaborează permanent cu căpităniile de port din zonele afectate şi informează Direcţia Navală din cadrul Ministerului Transporturilor asupra tuturor acţiunilor întreprinse. 

Reşiţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite