Transportatorii din Vâlcea, protest spontan la Prefectură pentru eradicarea taximetriei ilegale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Reprezentantii tuturor firmelor de transport public din judeţul Vâlcea au mers în această dimineaţă la Prefectură, pentru a cere eradicarea taximetriei  la negru. Transportatorii se plâng că pe şoselele din judeţ circulă nestingheriţi zeci de taximetrişti-pirat.

Patronii firmelor de transport s-au adunat în faţa Prefecturii Vâlcea încă de la prima oră a dimineţii. Pentru a-i linişti pe nemulţumiţi, prefectul Mircea Nadolu i-a invitat la o discuţie, în sediul Prefecturii. La întâlnire au fost prezenţi comisarul-şef Florian Marin, comandantul IPJ Vâlcea, şi  subinspectorul Florian Ioniţă, şeful Poliţiei Rutiere. 

Patronii firmelor de transport din Vâlcea se plâng că “piraţii” fac evaziune fiscală şi că  le fură clienţii. 

„Mai am puţin şi o să trag toate maşinile în garaj. De fiecare dată, în faţa autobuzelor mele sunt şapte sau opt taximetrişti piraţi. Toţi sunt înţeleşi, nu se ceartă între ei, fiecare opreşte în staţia lui. Eu sunt nevoit să plătesc taxe şi impozite la stat pentru activitatea pe care o desfăşor”, susţine Constantin Obadă. 

Poliţia, legată de mâini şi de picioare

Comandatul poliţiei vâlcene spune că fenomenul este destul de vechi şi greu de combătut pentru că legislaţia este lacunară. Poliţiştii pot aplica amenzi doar în anumite cazuri, când taximetriştii- pirat  opresc în staţiile de autobuz, deţin autoturisme cu probleme tehnice sau încalcă regulile de circulaţie.

„Eram şeful Poliţiei Rutiere în momentul când au început aceste probleme. De atunci şi până astăzi, nu am văzut nicio iniţiativă legislativă cu adevărat făcută pentru combaterea acestui fenomen. Aceste acte legislative sunt paleative şi nu ne permit, în momentul de faţă, să eradicăm fenomenul, nici măcar să-l diminuăm. Colegii mei fac acţiuni, dar ei trebuie să identifice maşini care nu corespund din punct de vedere tehnic, şoferi care încalcă regulile de circulaţie pentru a aplica o sancţiune, altfel nu pot să aplice nimic. În acest moment, Poliţia nu poate face nimic din acest punct de vedere, cu legislaţia existentă în domeniul taximetriei ilegale”, afirmă comisarul -şef Florian Marin.

Nemulţumiţi de situaţie, transportatorii ameninţă că vor recurge la măsuri extreme. 

“Pe mine, contribuabil care plătesc toate taxele şi impozitele, cine mă apără? Eu zic aşa: haideţi să facem o organizaţie paramilitară, să ne apărăm singuri! Ne angajăm bodyguarzi şi ne luăm la bătaie, dacă nimeni nu ne poate ajuta”, spune patronul unei firme de transport.

Fiscul ar putea interveni în rezolvarea problemei

Deputatul Romeo Rădulescu consideră că problema ar putea fi rezolvată dacă inspectorii Fiscului ar colabora cu Poliţia Rutieră. 

“Nu sunt organizaţi corespunzător. În acest moment există legislaţie care împiedică transportul ilegal, trebuie doar ca instituţiile statului să-şi facă treaba. Există Direcţie Antifraudă, există Fisc. Unul care face taximtrie la negru, e clar că nu taie chitanţă şi face evaziune fiscală.  În urmă cu trei ani se făceau acele echipe mixte: Garda Financiară, Protecţia Consumatorului, Poliţie. Stăteau în zona Colegiului Economic şi se mai eradicase fenomenul”, declară Romeo Rădulescu, deputat PDL.

În urma acţiunii de astăzi, protestatarii vor semna o petiţie pentru modificarea legislaţiei în vigoare.  Petiţia va fi depusă la sediul Instituţiei Prefectului, dar va fi înmânată celor 12 parlamentari din Vâlcea.

image
Râmnicu Vâlcea

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite