Lucruri mai puţin ştiute despre implanturile dentare: „Sunt făcute din acelaşi material folosit de NASA pentru navele spaţiale“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Implant dentar, Foto: dentaclinic.ro
Implant dentar, Foto: dentaclinic.ro

Se cunosc destul de puţine lucruri despre implanturile dentare, motiv pentru care unele persoane se feresc să apeleze la acest procedeu stomatologic fără să ştie că are cea mai mare rată de succes faţă de orice altă soluţie de înlocuire a dinţilor orginali. Cu ajutorul specialiştilor de la o clină din Râmnicu Vâlcea, am rezumat care sunt lucrurile mai puţin cunoscute despre implantul dentar.

Fără îndoială, implantul dentar reprezintă una dintre marile realizări ale medicinei stomatologice, soluţie revoluţionară menită să schimbe vieţile pacienţilor cu dinţi lipsă. Dinţii lipsă reprezintă o problemă care afectează inclusiv confortul psihologic prin scăderea stimei de sine şi a calităţii vieţii, nu doar sănătatea orală, procesul de masticaţie ori vorbirea.

Astfel s-a transformat implantul dentar într-o soluţie nu doar populară, ci şi eficientă pentru înlocuirea dintelui / dinţilor lipsă, având o rată de succes de peste 95%, după cum am aflat de la specialişii clinicii stomatologice Denta Clinic. 

Cu ajutorul acestora am făcut un top al lucrurilor mai puţin sau deloc cunoscute despre implanturile dentare.

Lucruri neştiute sau puţin cunoscute despre implanturile dentare

Când vorbesc despre implantul dentar, nu mulţi sunt aceia care ştiu că acesta de fapt nu înlocuieşte decât rădăcina dintelui natural. Restul reprezintă bontul protetic - adică piesa de conectare la coroană, partea care înlocuieşte de fapt porţiunea vizibilă a dintelui.

Prin urmare, se înlocuieşte atât partea vizibilă a dintelui, cât şi rădăcina acestuia. Implantul se integrează în os în acelaşi mod în care o făcea şi rădăcina originală. Practic, implantul redă şi funcţia dintelui pierdut şi funcţia osului.

S-au inventat implanturile dentare care într-o singură zi îţi schimbă întreaga perspectivă asupra vieţii, nu doar zâmbetul, în sensul că beneficiarii acestui tip de intervenţie stomatologică pot pleca acasă cu problema rezolvată după o singură vizită la dentist.

Noul dinte este la fel cu cel pierdut, fapt ce determină ca acesta să fie atât de bine tolerat de organism. Pe lângă estetica danturii, pacientul se bucură şi de redarea funcţionalităţii acesteia.

Numai un medic specializat în chirurgia oro-maxilo-facială poate executa implanturi dentare, pentru că trebuie să aibă pregătirea necesară ca să gestioneze toate etapele de tratament.

La cum a evoluat tehnologia în zilele noastre, şi cazurile grave îşi pot găsi astăzi rezolvare, chiar şi pentru cei care au nevoie de o dantură completă şi refuză, din diverse motive, proteza dentară.

Puţini ştiu că materialul din care sunt făcute cele mai multe dintre implanturile dentare este unul şi acelaşi cu cel folosit de NASA la crearea navelor spaţiale şi a rachetelor, pentru că titanul, cel la care facem referire, este mai rezistent decât oţelul, motiv pentru care implantul va dura pe viaţă, iar tratamentul nu are limită de vârstă, prin urmare este recomandat inclusiv persoanelor în vârstă.

În plus, riscul ca implantul să fie respins de organism este practic nul. Mai mult, se pot face implanturi atât în mandibulă, cât şi în maxilar, inclusiv în zona molarilor. Chiar şi în zona frontală, rezultatele estetice sunt excelente.

De ce le este frică oamenilor de implantul dentar

Majoritatea pacienţilor stomatologici se tem în principal de două lucruri - de durere şi eşec. La cât de mult a evoluat tehnologia în domeniu, în ultimii ani, durerea ar trebui să fie ultima dintre preocupări. Cât despre eşec, ca în orice proces medical, el poate exista, dar într-un procentaj extrem de scăzut, care ţine de procesul de osteointegrare. La rândul lui, acesta este determinat fie de calitatea slabă a implantului, fie de procedura greşită de inserare, ori în cele mai nefericite dintre cazuri şi de una, şi de cealaltă.

Cu toate acestea, specialiştii ne asigură că, nefiind vorba despre un organ transplantat, ci de un corp inert, nu există riscul ca acesta să fie respins şi, prin urmare, nu produce nici o reacţie în organism.

Mai mult, doar după un an de la intervenţie se poate vorbi despre reuşita operaţiei de implantare. Practic, până atunci, se poate vorbi despre un eşec în primele două luni în cazuri extreme. În plus, riscurile sunt legate inclusiv de nerespectarea indicaţiilor post-operatorii şi chiar de neglijarea igienei orale ori a vizitelor periodice la medic. Pentru că implantul dentar se întreţine la fel ca şi dintele natural. 

În concluzie, „dintre toate soluţiile de înlocuire a dinţilor, numai implantul dentar se comportă şi are aspectul unui dinte natural”, mai precizează specialiştii Denta Clinic Râmnicu Vâlcea.

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite