Diagnosticaţi cu tulpina britanică SARS - CoV-2, deşi nu au călătorit şi nu au intrat în contact cu persoane din UK
0Printre românii diagnosticaţi cu tulpina britanică a virusului SARS - CoV-2 se numără şi doi vâlceni care au declarat că nu au nici o legătură cu Regatul Unit.
În urma depistării acestor cazuri, autorităţile vâlcene au intrat în alertă.
„La nivelul judeţului Vâlcea au fost identificate două cazuri de infecţie SARS-CoV-2 cu noua tulpină din Marea Britanie. Persoanele au fost identificate şi izolate, au fost efectuate anchetele epidemiologice, iar contacţii acestora au fost carantinaţi. Starea de sănătatea a celor două persoane este stabilă, nici o persoană nefiind internată într-o unitate sanitară. În perioada imediat următoare se vor recolta probe contacţilor direcţi ai acestor cazuri, iar medicii de familie vor monitoriza cazurile confirmate”, anunţau autorităţile imediat după depistarea cazurilor.
Este vorba despre două persoane care provin dintr-un centru rezidenţial în care una este beneficiară, iar cealaltă angajată din cadrul personalului auxiliar. De la simptomele angajatului s-a pornit testarea tuturor celor din centru.
Prefectul de Vâlcea, Sebastian Fîrtat a făcut cu această ocazie apel la respectarea cu stricteţe a măsurilor de protecţie sanitară, atât a celor individuale cât şi colective, recunoscând că este îngrijorătoare apariţia celor două cazuri de îmbolnăvire cu noua tulpină de coronavirus în Vâlcea.
„Dată fiind contagiozitatea mai mare a acestei tulpini, trebuie acordată o atenţie sporită regulilor privind: purtarea corectă a măştii de protecţie, evitarea aglomeraţiilor, distanţarea socială şi igiena mâinilor fiind extrem de importante pentru a preveni răspândirea virusului în comunitate. Numărul cazurilor de îmbolnăvire cu SARS-CoV- 2 a scăzut mult în judeţ în ultima lună şi numai prin responsabilitate şi grijă faţă de cei care sunt mai vulnerabili în faţa acestui virus putem evita o situaţie ce ar impune dispunerea de noi restricţii”, este de părere prefectul Sebastian Fîrtat.
Cum nu sunt singurele cazuri din ţară în care cei diagnosticaţi au menţionat că nici nu au călătorit în Marea Britanie şi nici nu au intrat în contact cu persoane venite de acolo, specialiştii au luat în calcul posibilitatea unei transmiteri comunitare.
De la începutul pandemiei, 11.064 de vâlceni au fost diagnosticaţi cu virusul SARS - CoV-2, dintre care 190 au decedat. Mai sunt active puţin peste 3.000 de cazuri la nivelul judeţului, cea mai mare parte fiind sub tratament la domiciliu.
În ultimele 24 de ore, au fost raportate 27 de cazuri noi, plus 12 cazuri care au fost retestate pozitiv, rata de infectare cu noul coronavirus din ultimele două săptămâni fiind, în ultima zi a lunii ianuarie, de 1,16 cazuri la mia de locuitori.
În cadrul campaniei de vaccinare, demarată din 4 ianuarie, au fost vaccinate până acum 7.799 persoane: atât personal medico-sanitar, în etapa I, cât şi persoane cu vârsta peste 65 ani, persoane cu afecţiuni cronice şi personal din domenii de activitate esenţiale, în etapa II. Au fost administrate până acum 9.167 doze de vaccin anti COVID-19, potrivit informaţiilor furnizate de autorităţi.
Vă mai recomandăm şi: