Cei 19 angajaţi de la Oltchim aflaţi în greva foamei au renunţat la protest

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Protestele au fost întrerupte până luni. FOTO: Arhivă Adevărul
Protestele au fost întrerupte până luni. FOTO: Arhivă Adevărul

Cei 19 angajaţi de la Oltchim aflaţi în greva foamei au renunţat la această formă de protest până luni, după ce, în urma discuţiilor purtate la telefon de conducerea combinatului cu ministrul Economiei, Varujan Vosganian, s-a convenit ca banii pentru lichidarea pe ianuarie să intre vineri.

Potrivit preşedintelui Sindicatului "Victoria" din Oltchim, Corneliu Cernev, cei 19 grevişti ai foamei au decis să suspende forma de protest până luni, în urma unei discuţii telefonice între conducerea combinatului şi ministrul Economiei, Varujan Vosganian, arată Mediafax.

El a mai spus că după discuţia respectivă s-a stabilit ca angajaţii Oltchim că primească vineri lichidarea pe luna ianuarie, iar alte două restanţe salariale, lichidarea pe decembrie şi avansul pe ianuarie, să fie achitate după ce vor fi identificate resursele.

"A fost o discuţie la telefon între conducerea combinatului şi ministrul Varujan Vosganian, aflat am înţeles la Iaşi, am vorbit şi eu personal cu domnul ministru. S-a convenit că banii pentru lichidarea pe luna ianuarie vor intra în cursul zilei de vineri, alte două restanţe salariale urmând a fi achitate după ce sumele în cauză vor fi deblocate de la masa credală şi vor fi identificate resursele, este vorba de lichidarea pe decembrie şi avansul pe luna ianuarie. Am comunicat aceste aspecte oamenilor, care s-au declarat de acord să suspende greva foamei până luni, dupa întâlnirea pe care o vom avea noi, conducerea combinatului şi autorităţile publice judeţene şi locale cu ministrul Economiei, la Bucureşti. În funcţie de rezultatele şi concluziile acelei întâlniri vom lua o decizie", a declarat preşedintele Corneliu Cernev.

Cei 19 grevişti ai foamei au stat în faţa Pavilionului Administrativ, având o cruce cu o bandă neagră pe care scria "Oltchim 1966-2013" şi având lipit pe cortul în care stăteau mai multe foi pe care era scris "Greva foamei" şi "Vrem să muncim/Ponta la Oltchim".

La un moment dat, un grevist al foamei a ameninţat că îşi va da foc în faţa Pavilionului Administrativ al combinatului, din cauza "disperării la care s-a ajuns", iar la faţa locului a venit prefectul judeţului Mircea Nadolu care discuta cu bărbatul.

Şeful Consiliului Judeţean Vâlcea, Ion Cîlea, declara, vineri, că i-a cerut ministrului Economiei, Varujan Vosganian, să organizeze o întâlnire la Bucureşti, la care să participe conducerea combinatului Oltchim, lideri de sindicat, dar şi reprezentanţi ai autorităţilor locale, pentru a discuta despre problemele combinatului.

"Am cerut ministrului Economiei, Varujan Vosganian, să organizeze o întâlnire urgentă la care să participe prefectul judeţului, primarul municipiului Râmnicu Vâlcea, parlamentarii de Vâlcea, conducerea executivă a Oltchim, liderii sindicatelor şi eu. Am ataşat lista cu revendicările pe care mi le-au înmânat liderii de sindicat la discuţiile pe care le-am purtat. Ministrul Varujan Vosganian a fost însă la Bruxelles în 18 şi 19 februarie, iar eu i-am transmis rugămintea ca întâlnirea noastră să aibă loc imediat după întoarcerea sa la Bucureşti. Trebuie discutate asigurarea capitalului necesar de lucru pentru operarea plăţilor la utilităţi, materii prime şi a salariilor angajaţilor", afirma Ion Cîlea.

Tot vineri, aproximativ 200 de angajaţi ai Oltchim au protestat în faţa Pavilionului Administrativ al Oltchim. Aceştia au scandat "Unitate", "Vrem să muncim", "Hoţii" şi "Demisia" şi au cerut soluţionarea revendicărilor pe care le au şi achitarea în cursul zilei de vineri a restanţelor salariale, mai arată Mediafax.

Prefectul judeţului Vâlcea, Mircea Nadolu, declara, joi, că a vorbit cu ministrul Economiei, Varujan Vosganian, care i-a spus că în următoarele 45 de zile nu se vor face disponibilizări la Oltchim, iar după data respectivă dacă vor fi angajaţi disponibilizaţi, aceştia vor primi salarii compensatorii.

Zece dintre greviştii foamei de la combinatul Oltchim Râmnicu Vâlcea au mers, joi, la sediul Prefecturii şi al Consiliului Judeţean, pentru a sta de vorbă cu conducerile instituţiilor. La un moment dat, unuia dintre angajaţi i s-a făcut rău, având nevoie de îngrijiri medicale. Tot joi, aproximativ 300 de salariaţi de la Oltchim şi de la Divizia Petrochimică Bradu au protestat în faţa Ministerului Economiei.

Combinatul Oltchim se află în insolvenţă, cererea de declanşare a acestei proceduri fiind aprobată în 30 ianuarie de Tribunalul Vâlcea. Administratorii judiciari ai Oltchim sunt Rominsolv, o firmă a avocatului Gheorghe Piperea, şi BDO Business Restructuring, parte a reţelei grupului internaţional BDO.

Guvernul a încercat anul trecut să privatizeze Oltchim, însă licitaţia pentru vânzarea pachetului majoritar de acţiuni a eşuat din cauză că patronul OTV, Dan Diaconescu, declarat câştigător al licitaţiei, nu a plătit statului suma la care s-a angajat, respectiv 45 milioane euro. După acest eşec, statul nu a mai avansat un termen concret pentru privatizarea combinatului chimic.

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite