30 % din unităţile de învăţământ din judeţul Vâlcea nu au avize de funcţionare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Una din şcolile reabilitate din comuna Racoviţa are centrală termică defectă. Foto Adevărul
Una din şcolile reabilitate din comuna Racoviţa are centrală termică defectă. Foto Adevărul

Din cele 532 de unităţi şcolare, 157 de şcoli şi grădiniţe nu au avize de funcţionare în acest moment. Potrivit conducerii Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Vâlcea, numărul unităţilor care îndeplinesc condiţiile pentru a funcţiona ar putea creşte în următoare perioadă întrucât 88 de şcoli au depus documentaţia necesară primirii avizului sanitar.

Există însă multe unităţi care nu vor primi aviz de funcţionare. Printre acestea se numără Grădiniţa cu Program Prelungit Stupărei, care nu are grup sanitar şi apă curentă. De asemenea, probleme sunt la una din şcolile gimnaziale din Bujoreni, unde copiii nu au acces la un grup sanitar curat. Câteva şcoli din Lăcusteni, Oteşani şi  Malaia nu îndeplinesc condiţiile pentru a fi autorizate sanitar întrucât nu au apă curentă. 

„Numărul şcolilor care au obţinut autorizaţii sanitare, din 2007 până în prezent, a fost în continuă creştere pentru că, condiţiile în aceste unităţi de învăţământ s-au îmbunătăţit foarte mult. În judeţ, avem şi şcoli care au grupuri sanitare în curte. Riscul e că, în timpul sezonului rece, se pot strica instalaţiile. La Gura Văii (n.r.-Bujoreni) avem o şcoală care are un grup sanitar construit recent, faianţat, modern, dar care stă închis. Copiii sunt nevoiţi să folosescă vechiul grup sanitar care este foarte murdar”, spune directorul DSP Vâlcea, Maria Murăruş

În acest an, nu va primi aviz de funcţionare grădiniţa din Balota, comuna Racoviţa, unde nu există utilităţi, iar spaţiul este necorespunzător. De asemenea, la şcoala cu clasele I-IV din acelaşi sat, unitate ce a fost reabilitată în această vară, nu există sistem de încălzire.

Elevii  C.N. „Alexandru Lahovari” încep anul şcolar în spaţii închiriate

Pentru că lucrările de la C.N „Alexandru Lahovari” nu s-au finalizat încă, elevii şcolii nu se vor bucura foarte curând de condiţii optime de studiu. Aceştia vor începe anul şcolar 2013 -2014  în spaţii închiriate la o universitate particulară. Lucrările ar fi trebuit să se finalizeze în luna iunie, dar constructorul a avansat un nou termen de execuţie, respectiv 1 septembrie 2013. Se pare că nici acest termen nu va fi respectat.

„Elevii încep şcoala în spaţii închiriate. Din păcate, lucrările nu au fost finalizate la CN. „Alexandru Lahovari”. Ni s-a spus că la 1 august se vor încheia dar, ulterior, termenul de execuţie a fost devansat. Probabil că până la sfârşitul lunii decembrie 2013,  se vor rezolva problemele şi la această şcoală ”, spune inspectorul general şcolar Remus Grigorescu.

Elevi fără manuale şcolare

Elevii mai multor şcoli din judeţ nu vor primi manuale la începutul acestui an şcolar. Printre unităţile care nu au reuşit să achiziţioneze manuale se numără Şcoala Gimnazială Galicea, unde manualele primite în anii trecuţi sunt mult prea uzate pentru a mai putea fi folosite şi de alţi elevi. Copiii din clasele a II-a, a III-a şi a IV-a de la Liceul „Constantin Brâncoveanu” din Horezu nu vor primi manuale în acest an. De asemenea, nu toţi elevii Şcolii Gimnaziale Mădulari vor avea parte de manuale noi la începutul acestui an şcolar. 

Distribuirea manualelor către şcoli începe luni, 2 septembrie.  În prezent, la ISJ Vâlcea 

sunt asigurate în proporţie de 100 %  numai manualele pentru clasa I.

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite