Hoţii care au dat lovitura la un Fan Courier din Prahova furau şi în Franţa şi erau specializaţi în „metoda Moş Crăciun“
0La judecătoria Ploieşti începe procesul pe fond în dosarul celui mai mare jaf petrecut în Prahova în ultimii zece ani. Suspecţii în acest caz sunt acuzaţi că au furat peste 300 de milioane de lei, dar şi aparatură electronică din sediul Fan Courier din comuna prahoveană Păuleşti. Primul termen de judecată a fost programat în data de 4 decembrie.
Prahovenii Alin Daniel Marin, Adrian Oprescu şi Elvis Bădescu, din Bucureşti, angajat al Companiei Tarom la data faptelor, sunt cei trei suspecţi trimişi în judecată de procurorii ploieşteni în cazul jafului de la Fan Courier. În acest proces, compania Tarom s-a constituit parte civilă, cu un prejudiciu de peste 7.600 de lei.
Atacul la sediul firmei de curierat din Prahova a avut loc în noaptea de 22 spre 23 septembrie 2016, iar hoţii au fost prinşi abia opt luni mai târziu. Ancheta poliţiştilor a fost îngreunată de faptul că suspecţii au furat inclusiv aparatul pe care se stocau imaginile captate de sistemul de supraveghere video. Pentru a pătrunde în interiorul sediului firmei de curierat, spun procurorii, Alin Daniel Marin şi complicele său, Adrian Oprescu, ar fi folosit o foarfecă specială pentru a tăia gardul şi apoi au forţat uşa de acces. În câteva minute au plecat cu o geantă plină cu 328.000 lei şi cu dovada video că au fost prezenţi în noaptea respectivă în sediu. S-a spus atunci că Oprescu şi Marin au acţionat la pont, dar anchetatorii nu au reuşit să probeze aceste acuzaţii.
Modalitatea prin care au reuşit să jefuiască sediul Fan Courier le era caracteristică. Cei doi prahoveni sunt hoţi cu experienţă, susţin procurorii, care îi acuză că, în anul 2017, au organizat împreună cu alţi români mai multe jafuri şi pe teritoriul Franţei, în magazine specializate în utilaje pentru grădinărit. Toate spargerile erau pregătite în detaliu, după o cercetarea prealabiă a clădirilor unde intenţionau să intre prin efracţie. Hoţii români aveau o metodă ingenioasă de a pătrunde ilegal în magazine, cunoscută în mediul interlop drept metoda „Moş Crăciun“. Pur şi simplu tăiau o bucată din acoperiş şi intrau în interiorul clădirii cu ajutorul unor scripeţi.
„După ce au făcut rost de un instrument tip scripete, s-au deplasat pe teritoriul Franţei, unde au sprijinit gruparea infracţională nestructurată (…) în săvârşirea unei infracţiuni de furt calificat la care a fost utilizat şi scripetele adus din România, faptă ce a fost comisă în noaptea de 08/09.01.2017, când membri ai grupării nestructurate au pătruns prin efracţie în magazinul GammVert, (…) în apropierea oraşului Paris, prin tăierea unei părţi a acoperişului, pe unde au coborât pe sfori în incinta magazinului, de unde au sustras 37 de moto-fierăstraie şi o motocositoare“, se arată în rechizitoriul procurorilor din Ploieşti.
Cu motorină de la Tarom
Erau vizate unelte ale unor mărci cunoscute (Stihl şi Husqvarna ), iar prejudiciul depăşeşte 80.000 de euro doar de la un singur magazin de gen din Franţa. Obiectele furate erau ulterior vândute în special în România la un preţ mult mai mic decât cel al pieţei. Pentru a nu da de bănuit, hoţii se deplasau la jafuri doar cu maşini scumpe, Jeep Cherokee sau Audi, iar pentru combustibilul necesar drumurilor lungi din Franţa către România şi invers apelau la un complice, Elvis Bădescu. Acesta din urmă, spun procurorii, era angajat la Tarom, unde lucra ca mecanic de aviaţie şi avea acces la staţia de alimentare cu combustibil a companiei. Procurorii au stabilit că cel puţin în ultima parte a anului 2016 şi în lunile ianuarie-februarie 2017 cei hoţi prahoveni au cumpărat cantităţi impresionante de motorină, peste 600 de litri tonă, la jumătate de preţ. Elvis Bădescu a fost prins în flagrant, în data de 21 februarie 2017, în timp ce fura 220 de litri de motorină din staţia de alimentare de la Tarom, iar acum este acuzat de delapidare.