FOTO Struţul de la Zoo Ploieşti a murit de stres. Recent, doi canguri au avut aceeaşi soartă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Femela de struţ este, şi ea, foarte stresată, de duminică. FOTO Dana Mihai
Femela de struţ este, şi ea, foarte stresată, de duminică. FOTO Dana Mihai

Iulian, struţul nandu, de la grădina zoologică din apropierea Ploieştiului, a fost găsit mort, luni dimineaţă, de îngrijitorii de la Zoo. Aceştia dau vina pe vânătorii care au stresat duminică animalele din parc. Zoo Ploieşti pare un loc al evenimentelor nefericite, după ce, în ultimii ani, mai multe animale au murit sau au evadat

Struţul Iulian este de 10 ani la Zoo Ploieşti. A fost adus când era încă pui, din Ungaria, împreună cu o femelă, alături de care a fost una dintre atracţiile grădinii în utimul deceniu.

Luni dimineaţă, acesta a fost găsit mort în adăpostul ţarcului după ce, duminică, a fost foarte stresat. „Duminică, o echipă de vânători, aproximativ 15 persoane, a intrat pe teritoriul parcului unde funcţionează şi grădina zoologică şi a tras multe focuri de armă în apropierea ţarcurilor de animale. Toate au fost extrem de speriate, urşii, jaguarul şi struţii“, ne-a spus Laura Moagher, directorul de la Zoo Ploieşti.

Îngrijitorii de la Zoo au chemat şi Poliţia, care a constatat că vânătoarea de fazani de pe domeniul din apropiere era legal organizată. Cu toate acestea, personalul grădinii susţine că vânătorii s-au apropiat foarte mult de ţarcuri şi au speriat animalele.

Noi nu folosim în parc drujbe şi nici ferăstraie electrice pentru a nu speria animalele. S-au agitat foarte tare când au auzit zgomotele, urşii au ieşit de la hibernat, jaguarul se arunca în pereţii ţarcului, iar struţii se izbeau de pereţii adăpostului“, ne-a spus Gheorghe Răduţă, îngrijitorul care era de serviciu în timpul vânătorii.

În apropierea grădinii este fondul de vânătoare 2 Berceni.

Hemoragie internă şi ficat rupt

Dimineaţă, struţul Iulian a fost găsit mort în adăpost, iar autopsia realizată de medicii veterinari a arătat că acesta a avut o hemoragie internă şi ficatul rupt. „Cel mai probabil, din cauza sperieturii şi a stresului, acesta s-a lovit de pereţii adăpostului şi a suferit aceste răni“, mai spune Gheorghe Răduţă.

Un struţ costă, în medie, între 700 şi 1500 de euro, iar achiziţia unui mascul pentru femela rămasă în adăpost este stringentă. „Noi nu avem fonduri alocate pentru achiziţia de animale. Cu toate acestea, trebuie să luăm urgent un mascul pentru că aceste păsări trăiesc doar în cuplu“, ne-a mai spus Laura Moagher, directorul grădinii zoologice.

Viceprimarul Raul Petrescu, venit de urgenţă la Zoo, a promis că, în eventualitatea în care nu se poate face rost de un struţ prin donaţii sau schimb de animale, va propune alocarea din bugetuol oraşului a banilor pentru achiziţia unui mascul nandu.

Un struţ nandu poate trăi în captivitate până la 30-40 de ani.

Părerea vânătorilor

Cazul este în ancheta Poliţiei, dar şi a Asociaţiei Judeţene a Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi Prahova.

„Am luat la cunoştinţă despre evenimentul din zona parcului Bucov şi vom verifica autorizaţia de vânătoare şi locul în care aceasta s-a desfăşurat. În ceea ce priveşte moartea struţului, aceasta ţine de autopsie şi trebuie demonstrată, dacă a murit din cauza stresului aşa cum se vehiculează sau din alte motive. În măsura rezultatelor anchetei desfăşurată de Poliţie, fiecare dintre cei care au participat vor răspunde conform statutului, de la o simplă suspendare a dreptului de vâna pâna la excludere dacă lucrurile sunt de o asemenea gravitate“, ne-a spus Valeriu Bolgiu, directorul AJVPS Prahova.

Un loc al evenimentelor nefericite

Grădina Zoologică Bucov, aflată la intrarea în Ploieşti, dinspre Buzău, pare un loc al evenimentelor nefericite. În urmă cu aproximativ 6 ani ani, un struţ a fost devorat de câinii maidanezi. În 2010, una dintre îngrijitoare a fost atacată de un iac care a scăpat din ţarc, iar în 2011, jaguarul a evadat şi a atacat un cal.

În august 2012, un cangur pitic a murit, după ce a fost sfâşiat de câinii maidanezi, iar un exemplar, donat de un particular pentru a-l înlocui, a murit la câteva ore după ce a ajuns la grădină din cauza stresului adaptării.

Analizele şi autopsia efectuate de medicii de la Direcţia Sanitar Veterinară Prahova au găsit vinovat de moartea cangurului staficocul hemolitic, activat de stresul adaptării. Acesta i-a provocat un edem pulmonar.

Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite