Ce flori să plantezi pentru a avea parte de un spectacol violet în curte. Secretul grădinii monocolore de vis

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Callistephus, Aster ericoides, Erigeron „Gaiety”, Clematis viticella, Echinops, Buddleja davidii, Veronica longifolia, Aconitum cammarum sunt denumirile ştiinţifice ale unor flori spectaculoase pe care ar trebui să le reţineţi în cazul în care vă doriţi o grădină decorată aparte, într-o singură culoare.

Violet, în diferite nuanţe, este culoarea care va predomina în curtea sau grădină în cazul în care alegeţi să plantaţi doar florile din lista prezentată. Ceea ce este cel mai important este că toate înfloresc exact în această perioadă, adică din iulie până spre finalul lunii august, aşadar acum este momentul să le achiziţionaţi.

Cele mai populare

Callistephus

În spatele acestei denumiri se ascunde de fapt mult mai  cunoscutul „Ochiul boului” o floare originară din China. Creşte în tufe, iar înălţimea lui medie, de până la 80 şi chiar un metru, ne permite să-l plantăm atât în grădină, dar şi în ghiveci. Este o floare care iubeşte soarele, cel mult zonele semiumbrite, dar în acelaşi timp suferă la secetă. Aşadar are nevoie să fie udată zilnic, poate la două zile, dimineaţa, direct la rădăcină. În funcţie de preferinţe, planta poate fi lăsată să se dezvolte în tufă deasă, fără să intervenţi prea mult, dar asta înseamnă că floarile vor fi mjulte, dar mici în diametru şi mai plăpânde. Dacă, din contră vreţi o floare „bulgăre”,  atunci nu trebuie să faceţi altceva decât să înlăturaţi bobocii laterali şi să-i păstraţi doar pe cei din centru. Callistephus nu suportă aglomeraţia, aşa că este bine să păstraţi o distanţă între plante de cel puţin 20 de centimetri. Dacă este tăiată, nu va înflori din nou, aşa cum se întâmplă în cazul trandafirilor.

Aster ericoides

Originară din America de Nord, Aster ericoides - steluţe cum se numeşte popular - este una dintre cele mai puţin pretenţioase flori pe care le-aţi putea avea în grădină. Seamănă foarte mult cu Margaretele, doar că petalele lor sunt fie roz deschis, fie violet cu un mijloc de un galben aprins. Datorită aspectului ( poate ajunge până la 90 de cm înălţime), floarea este indicată în decorarea curţilor amenajate în stil rustic, poate ca o bordură care să ascundă un zid sau un loc mai puţin prietenos. Se adaptează la orice fel de sol, chiar şi la cel din zonele de munte. Nu trebuie udată zilnic, dar asta nu înseamnă că va rezista prea mult dacă este neglijată. Irigarea se poate face cu furtunul, dar nu cu jet puternic, direct la rădăcină. Trebuie puţină atenţie atunci când cumpăraţi această plantă. Specia Aster deţine nu mai puţin de 300 de specii, aşă ca, dacă dorţi una cu petale violet, trebuie să specificaţi acest aspect. Marele avantaj este că steluţa înfloreşte din iulie şi până toamna târziu, doar că, are şi un dezavantaj: atrage foarte multe insecte de la albine până la bondari sau fluturi, ceea ce, pentru unii, ar putea fi un inconvenient.

image

Buddleja laternifolia. un arbust care rămâne înflorit toată vara  FOTO Ruxandra Gâlă

Echinops

I se spune popular „ Măciuca Ciobanului”, iar cei mai mulţi nu o consideră o plantă decorativă, ba din contră este catalogată drept o „bălărie de câmp” sau ciulin.  Florile plantei sunt ca un glob, de dimensiunile unei mingii de golf, iar culoarea este de un violet închis, uneori cu tentă de albastru.

Nu este o flaore care să fie plantată într-o curte în care sunt copii şi asta din cauza frunzelor spinoase. Planta este înaltă, iar tulpina poate ajunge până la 80 de centimetri. Nu este pretenţioasă, rezistă în soare, în caniculă şi nu face mosturi nici măcar atunci când vine vorba despre sol, acceptă orice, de la sol calcaros, specific zonelor de munte, până la solul nisipos de la şes. Nu are nevoie de multă apă, dar în perioade lungi de secetă, trebuie udată.  Atenţie însă, Echinops se înmulţeşte rapid, aşa că dacă nu doriţi să vă invadeze curtea sau grădina, rupeţi florile ofilite. Toamna, planta  trebuie tăiate de la sol.

Lobelia erinus

Este o plantă anuală de talie mică, aproape târatoare, cu flori mici, albastre, mov, indigo, lila. Prefera locuri semiumbrite cu  pamânt reavăn. Nu necesită prea multă îngrijire, doar să nu uitaţi să udaţi măcar de două ori de săptămână în zilele caniculare.

Ipomea purpurea (Zorele)

O plantă anuală urcătoare, cu înflorire abundentă din iulie până în octombrie. Este o mare iubitoare de soare, nu se dezvoltă bine în umbră şi în locuri umede. În plus are nevoie de un gard sau un zid sau o plasă de care să se agaţe

Margareta Africana

Sunt plante anuale de talie mica, cu inflorire abundentă din luna mai pâna în octombrie tarziu. Florile au nuanţe de mov, lila, violet combinate cu alb. Şi ea o mare iubitoare de soare şi de lumină în general, dar în acelaşi timp de pământ reavăn. Din păcate nu este o floare care să reziste afară peste iarnă, aşa că dacă doriţi să o aveţi şi sezonul următor, trebuie să o plantaţi în vase special pe care să le mutaţi în casă când vine gerul.

 Campanula

Campanula sau Clopoţeii de vară sunt plante anuale de talie medie, ce pot atinge 1 m inaltime. Tijele florilor poartă clopotei de marimi diferite, de culoare mov, lila sau mov indigo. Prefera semiumbra şi pamantul reavan.

Allium

Ceapa ornamentală este planta anuală  care se înmulţeşte prin bulbi. Tijele florale ajung la inaltimi de 100-120 cm şi poarte o inflorescenţă mare, sferica de culoare mov indigo sau albastra. Prefera locurile luminoase şi pământ mai nisipos.

Toate aceste specii anuale pot fi achiziţionate din magazinele de specialitate, sub formă de răsaduri, la ghivece sau seminţe, respectiv bulbi. Ambalajele trebuie sa aiba specificate condiţiile de cultura şi întreţinere pe perioada de vegetaţie.

Plantele erbacee perene

Anemone japoneze (Anemone hupehensis var japonica)

 Planta perena erbacee, ce poate atinge talia de 1m în diametru şi 1-1,4 m inaltime. Florile sunt dispuse pe tije înalte şi au nuanţe de roz sau lila. Înfloresc din mai până în iulie. Prefera soarele şi semiumbra şi terenuri bogate în humus şi umede.

Erigeron (Eryngium planum): planta perena erbacee, de talie medie, atinge pana la 90-100 cm înălţime. Îi plac locurile însorite şi este rezistentă la secetă. Înfloreşte din iunie până în septembrie. Planta este cunoscută în medicina populara ca un bun diuretic. Disconfort pentru unii, avantaj pentru alţii, planta atrage fluturii.

Palaria calugarului (Aconitum carmichaelii )

Planta erbacee perena, de talie mare, cu o tija florală înaltă ce poartă în partea superioară inflorescenţe sub forma de pălărioare, de culoare azurie. Înfloreşte din august pâna la sfârşitul lunii octombrie. Preferă locurile însorite sau cu semiumbra, are toleranţă bună la secetă.

Veronica (Veronica longifolia)

 Planta perenă de talie mica, cu tije florale ce ating cca 40 cm. Culoarea florilor variează în funcţie de soi de la mov deschis, lila la albastru indigo sau alb. Este o planta puţin pretenţioasă la condiţiile de cultură, preferă locurile însorite, dar şi cele semiumbrite. Înfloreşte din iunie până la sfârşitul lui august.

Scabiosa (Scabiosa caucasica)

Este o plantă de talie mică, cu înflorire abundentă pe o perioadă lungă de timp, din martie până în august. Preferă locurile bine însorite, tolerează şi semiumbra, nu suporta excesul de umiditate mai ales toamna şi iarna. Florile sunt de culoarea lavandei, de dimensiuni mici. Pentru o înflorire bogată, tijele cu florile trecute se îndepartează. Este o planta care atrage fluturii.

Plantele perene erbacee se pot achiziţiona din magazinele de specialitate. Este recomandată cumpărarea lor atunci când sunt pornite în vegetaţie, astfel sunt mai uşor de recunoscut. Ghivecele trebuie sa aiba etichete cu denumirea plantei şi instructiunile de plantare şi îngrijire.

image

Echinops, popular Măciuca ciobanului, o plantă rezistentă chiar şi în perioade de secetă  FOTO Ruxandra Gâlă

Plante perene arbustive

Liliacul de vara (Buddleja davidii)

Este un arbust de talie medie spre mare, cu înflorire de vara. Inflorescenţele de tip panicul, cu flori mici tubulare, în culori ce variază de la mov indigo, mov lila, bleu, alb sau roz. Florile sunt parfumate şi atrag foarte mulţi fluturi. Planta ajunge până la 4 metri înălţime, preferă locurile însorite şi nu este pretenţioasa faţă de apă şi sol. Pentru o înflorire abundentă, tijele florale trecute trebuie îndepărtate. Înfloreşte din mai până în octombrie.

Lavanda ruseasca (Perovskia atriplicifolia)

Arbust de talie medie, ajunge pana la 120-130 cm înălţime, cu înflorire de vară, din iunie până la începutul lunii septembrie. Frunzele asemanatoare cu cele de pelin, de culoare argintie, prezintă perisori care emana un miros puternic şi plăcut. Florile asemanatoare cu cele de lavanda, dar mai mari, de culoare mov lavand sunt foaerte parfumate.  Nu este pretenţioasa la condiţiile de cultura. Preferă locuri însorite, dar tolereaza şi semiumbra.

Barba albastra (Caryopteris x clandonensis)

Arbust cu frunze semipersistente, argintii şi aromate. Florile de culoare albastră sau mov deschis apar la axila frunzelor şi sunt grupate în bucheţele. Înfloreşte vara târziu, din iulie până în octombrie - noiembrie. Trebuie plantată în plin soare. Nu este pretenţioasa la condiţiile de cultură, însă preferă solurile bine drenate.

Hortensia albastra (Hydrangea aspera subsp. Sargentiana)

Este o varietate arbustivă de talie mare, atinge pana la 2,5 metri lătime şi înălţime. Prefera locurile însorite, dar tolereaza şi semiumbra. Prefera un sol acid sau neutru. 

Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite