Şi câinii suferă din cauza frigului. Cum îi ajutăm să înfrunte iarna
0Fie că vorbim de Chihuahua, Chow-Chow, Boxer sau Terrier, toţi câinii au nevoie de un tratament special pe timpul iernii, mai ales atunci când temperaturile scad cu mult sub zero grade. Puţine sunt rasele de câini care se simt în largul lor în zăpadă şi ne referim, evident, la Husky, Terra Nova, Saint Bernard sau ciobăneştii autohtoni.
Fie că este Chihuahua fie că este chow - chow, boxer sau terrier, toţi câini au nevoie de un tratament special pe timpul iernii, mai ales atunci când temperaturile scand cu mult sub zero grade. Puţine sunt rasele de câini care se simt în largul lor în zpadă şi ne referim, evident, la Husky, Terra Nova, Saint Bernard sau ciobăneştii autohtoni.
Dar chiar şi în cazul acestora din urmă, medicii veterinari recomandă o atenţie sporită din partea stăpânilor, cu atât mai mult dacă ne referim la câini bătrâni, la câini care au afecţiuni cornice, la femele gestante sau care au fătat de puţină vreme.
Care sunt cele mai sensibile rase de câini la ger
Cei mai bolnăvicioşi pe timpul iernii sunt câinii de talie mică, Shih Tzu, Yorkshire, Terrier, Pekingese şi, evident, cei cu blană scurtă. Câinii din aceste rase sunt crescuţi de regulă în apartament şi nu sunt adaptaţi la frig.
La fel ca stăpânii lor, Shih Tzu şi compania suferă foarte des iarna de afecţiuni ale căilor respiratorii, de la rinită şi sinuzită până la laringită sau bronşită, dar se poate ajunge până la pneumonie, expilcă Andreea Tomescu, medic veterinar.
Cât durează plimbarea din parc pe timpul iernii
Prinşi de joaca din parc, cei mai mulţi câini s-ar putea să nu dea semne că vor să intre înapoi în casă la căldură, de aceea, medicii recomandă ca stăpânii să fie atenţi la gesturile pe care le fac animăluţele atunci când afară este ger. În momentul în care încep să ridice câte o lăbuţă pe care o păstrează un timp aproape de corp, este timpul să vă retrageţi, altfel există riscul apariţiei degerăturilor.
Zonele cele mai expuse sunt pernuţele lăbuţelor, vârful cozii, vârful urechii, şi regiunile genitale. Medicii veterinari spun că plimbarea în aer liber pe timpul iernii, în cazul unui câine de apartament, să dureze atâta timp cât este confortabil şi pentru stăpân. Dacă acesta simte că i-au îngheţat obrajii, mâinile sau picioarele, este cazul să vă chemaţi prietenul şi să vă întoarceţi în casă.
Alimentaţie specială pe timpul iernii?
Aşa cum un om simte nevoia să bea ceva cald după ce a stat o perioadă în frig, la fel se întâmplă şi cu un câine. După plimbarea prin parc, este recomandat ca acesta să primească o masă caldă sau măcar un bol cu apă încălzită la temperatura de 20-22 de grade. În plus, iarna, câinii au nevoie de vitamine A, D şi E care le întăreşte sistemul imunitar, dar vin şi ca un suport pentru blană.
Cu cât blana este mai deasă cu atât este mai bine pentru prietenii noştri. De asemenea calitatea hranei este importantă, spun veterinarii, care recomandă creşterea aportului caloric în sezonul rece.
Cum îngrijim blana câinilor în sezonul hibernal
Îngrijirea blanei este extrem de importantă pentru sănătatea unui câine în mod special iarna. După o plimbare prin zăpadă, stăpânul va avea grijă să înlăture gheaţa care s-a format la baza firelor de păr cu o perie specială. În niciun caz nu tundeţi şuviţele de blană încâlcite.
Când blana este periată şi îngrijită va acţiona ca un adevărat “calorifer” care va proteja bine corpul de frig. Pentru câinii care suportă, folosiţi un foen pentru a usca blana udă de la zăpadă, iar cei care se sperie de zgomotul aparatelor electrice ar trebui mai întâi şterşi cu un prosop din bumbac sau dintr-o ţesătură care absoarbe bine apa, şi apoi aşezaţi lângă o sursă de căldură.
Pentru câinii de talie mică sau pentru cei fără blană, hăinuţele speciale sunt absolut obligatorii atunci când ies la plimbare în zilele geroase.
Cum protejăm iarna câinii de curte
Nici câinii de curte nu trebuie uitaţi pe timpul sezonului recepe pentru că şi ei au nevoie de ajutor. În primul rând verificaţi cu atenţie coteţul. Acesta nu trebuie să prezinte spaţii între scânduri, iar acoperişul trebuie să fie intact pentru a nu permite zăpezii să intre în “casă”.
Puteţi proteja pereţii pe interior cu plăci din polistiren pe care să le îmbrăcaţi într-un tricou vechi. Pe jos puteţi aşterne paie sau fân sau o pătură veche pe care să o prindeţi în aşa fel încât câinele să nu o mototolească. Medicii recomandă paiele pentru că astfel puteţi asigura mult mai uşor igiena în culcuş, aşternutul fiind uşor de schimbat.
Coteţul nu trebuie aşezat direct pe beton, acesta poate fi ridicat pe un suport, la o distanţă de o palmă de sol. De asemenea, aşezaţi căsuţa câinelui într-o zonă protejată din curte, lângă peretele casei, sub o streaşină sau chiar în garaj, dacă aveţi. În acest din ultim caz, verificaţi cu atenţie să nu existe substanţe toxice la îndemâna câinelui.
În nopţile de iarnă când se anunţă temperaturi negative, de minus 10-15 grade Celsius, ar fi bine să vă găzduiţi prietenul în casă, maI ales dacă acesta este mai bătrân sau dacă suferă de o afecţiune cronică.