VIDEO Semnal de alarmă pentru Transfăgăraşan: Tăierea pădurilor din zonă duce la distrugerea drumului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O schimbare de restricţie de tonaj face ca Transfăgărăşanul să se prăbuşească. Drumul s-a crăpat, pe alocuri s-a surpat, dar cu toate acestea, camioanele pot transporta acum 20 de tone de lemne, în loc de 10 tone, aşa cum era prevăzut în urmă cu câteva luni. La numai câţiva kilometri amonte de Vidraru, drumul s-a surpat pe un sens de mers şi există riscul ca drumul să se rupă total.

Transfăgărăşan arată precum o fabrică de prelucrare a lemnului. O dovedeşte filmarea făcută, sâmbătă, de un angajat de la Salvamont Argeş. Imaginile care vorbesc de la sine au fost surprinse, sâmbătă, pe DN 7C, la câţiva kilometri în amonte de Vidraru, spre Cota 2000, la intrare în Valea Buda. Cristian Toma, administratorul Serviciului Public Judeţean Salvamont Argeş se afla în timpul serviciului de patrulare. Bărbatul nu a rămas indiferent când a văzut modul în care este exploatat lemnul pe Transfăgărăşan, sperând că astfel autorităţile abilitate vor lua măsuri.” Lemnele sunt depozitate exact în zona unde drumul s-a rupt, tot din cauza acestor inconştienţi, care au defrişat totul în zonă.Pe asfalt sepot vedea urmele lăsate de buştenii traşi, care sub greutatea proprie efectiv au polizat în asfaltul reabilitat în urmă cu un an de zile.”, susţine Cristian Toma.

Zgomotul drujbelor, motoarele turate ale autocamioanelor, buşteni aşezaţi pe marginea drumului şi asflat acoperit pe alocuri cu un strat gros de nămol de pe roţile utilajelor ce aduc lemnele de pe varsant, toate acestea fac parte, din păcate, din peisajul Transfăgărăşanului. ”Există riscul ca Transfăgărăşanul să fie închis în zona respectivă, pentru că se va surpa efectiv malul dinspre baraj. Păcat! Niciunde în Europa nu am văzut un asemenea dezastru! Am fost în zone montane din Europa si nu am văzut un camion care să transporte lemne ca la noi, să mai şi îţi permiţi să depozitezi lemnele pe partea carosabilă a unui drum naţional, perturbând traficul în zonă!”, a mai spus salvamontistul.

Cristian Toma susţine şi faptul că ”şoferii camioanelor stau încolonaţi şi aşteaptă semnalul ”verde” din partea poliţiştilor. De mult nu am văzut un echipaj al poliţiei din Curtea de Argeş pe Transfăgărăşan.Locuitorii din comuna Corbeni au văzut echipajele de poliţie ca antemergător al coloanei de transportatori.” Însă, purtătorul de cuvânt al Poliţiei Argeş susţine că situaţia este alta: ” A existat o sesizare conform căreia pe raza comunei Corbeni este depăşită greutatea de tonaj. În urmă cu câteva luni au fost aplicate sancţiuni în acest sens de către poliţiştii de la Curtea de Argeş. Totodată s-a luat legătura cu reprezentanţii autorităţilor şi s-a hotărât ca restricţia de greutate să fie ridicată la 20 de tone. Ulterior nu au mai fost constatate depăşiri de tonaj şi nu a mai fost înregistrată nicio sesizare.”, a declarat inspectorul principal Mădălin Zamfir, purtător de cuvânt al IPJ Argeş.

Deşi nu au voie să depoziteze materialul lemnul pe marginea drumului, cei care exploatează lemnul, fac totuşi acest lucru. ”Au locuri marcate în interiorul pădurii şi de acolo trebuie să transporte lemnul. Dar în niciun caz nu au voie să depoziteze pomii tăiaţi pe marginea drumului.”, a spus Valerian Jinga, director tehnic în cadrul ocolului Silvic Argeş.

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite