Solicitarea de despăgubiri din partea statului, în UE. Când ai dreptul la daune

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În Uniunea Europeană (UE), victimele infracţiunilor pot obţine despăgubiri pentru vătămările şi/sau prejudiciile suferite inclusiv din partea statelor pe teritoriul cărora faptele penale au fost comise.

Statele membre al UE au propriile sisteme de despăgubire a victimelor pentru prejudiciile pe care le-au suferit ca urmare a faptului că au fost victima unei infracţiuni.

Iar victimele unei infracţiuni au la dispoziţie nu doar calea despăgubirilor din partea autorului infracţiunii, ci şi pe cea a obţinerii unor despăgubiri din partea statului (din partea autorităţii responsabile cu acordarea de despăgubiri sau din partea oricărui alt organism competent al ţării în cauză).

Acces la un sistem naţional de despăgubire în ţara pe teritoriul căreia a fost săvârşită infracţiunea

Legislaţia UE are în acest sens un instrument special (Directiva 2004/80/CE a Consiliului din 29 aprilie 2004) privind despăgubirea victimelor infracţionalităţii.

Directiva privind despăgubirea prevede obligaţia ca fiecare stat membru al UE să instituie un sistem naţional de despăgubire a victimelor tuturor infracţiunilor intenţionate săvârşite prin violenţă. În conformitate cu acest act legislativ, toate victimele infracţiunilor intenţionate săvârşite prin violenţă au acces la sistemul naţional de despăgubire în statul pe al cărui teritoriu a fost săvârşită infracţiunea.

„Articolul 12 din Directiva privind despăgubirile prevede că fiecare stat membru al UE instituie un sistem naţional de despăgubire a persoanelor care sunt victimele ale infracţiunilor săvârşite cu intenţie şi prin violenţă. În conformitate cu directiva, toate victimele infracţiunilor săvârşite cu intenţie şi prin violenţă au acces la un sistem naţional de despăgubire în ţara pe teritoriul căreia a fost săvârşită infracţiunea”, precizază e-justice.europa.eu

Unele ţări prevăd, de asemenea, dreptul propriilor cetăţeni la despăgubiri oferite de statul a cărui cetăţenie o deţin, chiar dacă infracţiunea a avut loc în străinătate. Acest aspect nu este, în prezent, reglementat de normele UE.

În conformitate cu Directiva privind despăgubirile, puteţi solicita despăgubiri din ţara UE în care a fost comisă infracţiunea, dacă locuiţi în statul respectiv (caz naţional) sau dacă locuiţi în altă ţară din UE (caz transfrontalier).

Pe site-ul e-justice.europa.eu sunt disponibile Informaţii suplimentare cu privire la sistemele de despăgubire care există în fiecare stat membru al UE. Puteţi solicita astfel  să vă acorde compensaţii din partea statului dacă aveţi reşedinţa pe teritoriul său (caz naţional) sau dacă locuiţi într-un alt stat membru al UE (caz transfrontalier).

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite