Remediu naturist din rădăcină de brusture pentru cistite şi nefrite

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sursă foto: ea.md
Sursă foto: ea.md

Brusturele, planta ierboasă cunoscută şi sub denumirea de lipan, are indicaţii terapeutice în detoxifiere, reumatism, gută, stomatite, afte dermatite, acnee, seboree, furunculoză, colecistită, dar şi în infecţii urinare.

Planta are acţiune depurativă, diuretică, sudorifică, de stimulent al funcţiei hepato-biliare, antireumatică, antifungică, antiinflamatoare şi bacteriosatică.

„În rădăcina de brusture s-au determinat: inulină, acid palmitic, steatic şi cofeic, sitosteroli, vitamine din complexul B, acid cafeic în timp ce frunze se găsesc substanţe antibiotice. Planta conţine şi un principiu activ amar, arctiopicrina, pe care unii îl consideră anticancerigen”, explică Elena Badea, administratorul site-ului infuziedesananate.ro.

Pe lângă ceaiurile şi tincturile clasice, specialistul recomandă şi un preparat ceva mai complex, indicat în tratarea tromboflebitei, adjuvant în cistită, nefrită, pielo-nefrită.

„Se pun două linguriţe de pulbere de rădăcină într-un pahar de apă şi se lasă să macereze vreme de 6-8 ore, la temperatura camerei, după care se strecoară. Extractul obţinut se pune deoparte, iar planta rămasă după filtrare se fierbe vreme de cinci minute, într-un pahar (200 ml) de apă, după care se lasă să se răcească", precizează Elena Badea.

În final se combină cele două extracte, iar preparatul obţinut se va administra pe parcursul unei zile.

Potrivit specialistului, este de un mare ajutor în timpul puseelor acute ale infecţiilor acute cauzate de cistită, nefrita, pielo-nefrită. 

„Se administrează decoctul combinat, câte un litru pe zi, în combinaţie cu orice fel de tratament, medicamentos sau natural”, mai spune Elena Badea, care recomandă consutarea unui medic înainte de a administra orice preparat din această plantă.

Pentru prevenirea tromboflebitei (inclusiv a recidivelor), specialistul recomandată ) cura cu infuzie combinată din care se bea câte un pahar (200 ml), de două ori pe zi, însă doar după consultarea unui medic. 

 Precauţii şi contraindicaţii

Preparatul este contrainicat celor sensibili la familia de plante Asteraceae/Compositae, femeilor însărcinate şi celor care iau medicamente diuretice, pentru diabet zaharat, sau medicamente de subţiere a sângelui.

"În caz de orice fel de intervenţie chirurgicală, nu mai lua rădăcina de brusture cu cel puţin două săptămâni înainte de data operaţiei. Brusturele poate creşte riscul de sângerare in timpul şi după intervenţia chirurgicală", avertizează Elena Badea.

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite