Pericolele de la ştrand – boli pe care le putem lua din apa bazinelor. Sfaturile specialiştilor pentru prevenirea acestora

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Apa bazinelor de la ştranduri ne poate îmbolnăvi adesea
Apa bazinelor de la ştranduri ne poate îmbolnăvi adesea

Luate cu asalt în perioadele caniculare, ştrandurile şi piscinele sunt nu doar puncte de relaxare şi răcorire, ci şi surse generoase de boli dermatologice şi nu numai. Proastele obiceiuri ale unora, supraaglomerarea şi căldura transformă bazinele în adevărate focare de infecţie.

Scăldatul în bazine amenajate e, cu siguranţă, din multe puncte de vedere mai sigur decât cel în locuri neamenajate. Nu te fereşte însă de infecţii, mai ales când piscinele şi ştrandurile devin suprapopulate. Bacteriile şi fungii se înmulţesc rapid în asemenea condiţii, iar riscurile contactării unor boli sunt semnificative.

„La Piscinele din România mai bine nu te duci. Riscurile de a lua o boala de piele sunt imense. Cea mai frecventă dintre bolile de piele luate astfel este Pitiriazis versicolor, dar la fel de bine, de la ştrand te poţi alege cu o boală venerică. Tuberculoza cutanată e una dintre cele mai grave boli despre care oamenii habar n-au că poate fi luată de la ştrand. Am avut pacienţi care au venit cu boli grave după ce au mers la ştrandurile de la Ostroveni, la fel cum am avut cazuri de boli contactate de la piscine cu pretenţii”, a explicat, pentru „Adevărul“, medicul dermatolog Viorel Pătraşcu, din Piteşti. 

Pitiriazis versicolor

image

Una din cel mai des întâlnite boli de piele asociate ştrandurilor este pitiriazisul versicolor, o ciupercă a pielii a cărei dezvoltare este favorizată în mediul umed şi cald. Boala se manifestă prin apariţia unor pete brun-roşiatice sau alb-decolorate la nivelul corpului, în special pe spate şi braţe, însoţite uneori de o uşoară descuamare. Deşi nu produc mâncărimi, fără tratament, care este unul de lungă durată (până la şase săptămâni), se extind într-un mod foarte inestetic.

Tinea pedis, „athlet’s foot“ sau ciuperca piciorului, cum mai este cunoscută, este o altă boală ce poate fi uşor contactată din perimetrul ştrandurilor prin mersul desculţ pe nisipul sau platformele contaminate. Boala se manifestă  prin descuamare, maceraţie, mâncărimi şi fisuri la nivelul picioarelor, mai ales între degete şi, netratată, se poate extinde uşor la unghii, provocând Tinea unguium -  o boală dezvoltată la acest nivel. Tot la nivelul picioarelor şi tot de la bazin te mai poţi trezi şi cu negi.

Eczeme şi furuncule

Bacteriile din apa piscinelor se fac răspunzătoare, în cazul persoanelor cu o imunitate deficitară, de apariţia furunculelor. În schimb, clorul, folosit pentru dezinfectare, în ideea asigurării unui grad mai înalt de protecţie la astfel de boli nu este nici el inofensiv. Recunoscut pentru efectul său iritant, poate provoca persoanelor cu o sensibilitate crescută a pielii eczeme de contact, manifestate prin mâncărimi supărătoare.

Foliculita

Multe erupţii pustuloase cauzate de infecţia foliculului pilos sunt asociate, de asemenea scăldatului în piscine. Din fericire, acestea se remit singure, chiar fără tratament şi nu persistă, de obicei, mai mult de 5 zile.

Granuloamul de piscină

Întâlnit mai ales la înotători dar şi la cei care doar se bălăcesc prin ştranduri granulomul de piscină începe cu o leziune roşiatică mică, ce creşte în timp şi se cronicizează. Tratamentul se face greoi, motiv pentru care, în multe cazuri e nevoie de intervenţie chirurgicală, pentru îndepărtarea acestuia.

Molluscum contagiosum

Cunoscută ca o infecţie cu transmitere sexuală, Molluscum contagiosum, o  boală manifestată, de asemenea, prin leziuni de culoare roşie sau roz, se poate contacta însă şi din piscine şi stranduri. Boala provoacă mâncărimi şi se extinde rapid prin scărpinare.

Tuberculoza cutanată

O altă bolă nespecifică, dar care însă poate fi contactată inclusiv de la piscină este tuberculoza cutanată. Maladia se înscrie în rândul bolilor rare şi se manifestă prin ulceraţii. Odată contactată, chiar si după un tratament reuşit, boala se poate reactiva când imunitatea organismului scade.

Otita de piscină

Afecţiunile contactate la  piscină nu se limitează la nivelul pielii. După  mersul la ştrand te poţi trezi chiar şi cu o otită. Aceasta se declanşează la câteva zile după baie şi se manifestă prin mâncărimi, dureri puternice la nivelul urechii şi senzaţia de ureche înfundată.

Cum prevenim aceste boli

Este bine de ştiut că o singură persoană infectată intrată în piscină poate răspândi boala şi celorlalte persoane aflate în respectivul bazin .

„Piscine sigure vom avea când vom avea oameni civilizaţi. Deocamdată, în România nu e ca-n Elveţia. La noi, merge la ştrand şi omul sănătos şi omul bolnav, căruia nu-i pasă că poate transmite boala, şi intră în apă fără nicio remuşcare fiindcă pentru el important e să se răcorească, să se simtă bine. Şi chiar dacă n-are boli, tot mai dă drumul la urină în piscină. Cea mai bună metodă de a preveni contactarea unei boli de piele de la ştrand este să nu intri în piscină. Te poti duce la plajă, dar de răcorit, te răcoreşti mai bine sub duş!”, mai spune medicul dermatolog Viorel Pătraşcu. 

Dacă totuşi alegem să ne răcorim în piscină, pentru a ne proteja pe noi dar şi pe cei de lângă noi, trebuie să respectăm câteva reguli de casă: este obligatoriu să trecem mai întâi pe la duş, iar când ieşim, s-o facem din nou folosind un săpun antibacterian. Faţa trebuie şi ea temeinic spălată. În plus, după duş, pielea trebuie bine uscată. 

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite