Cum se prepară tinctura de cimbru. Şapte probleme de sănătate în care îţi poate fi de ajutor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cimbrul, planta condiment folosită de sute de ani şi în medicina naturistă, e recunoscut pentru o serie de virtuţi tămăduitoare. Ceaiurile şi uleiurile volatile sunt printre cele mai populare preparate, dar există şi preparate mai complexe cu proprietăţi terapeutice şi mai puternice.

Substanţele active din plantă îi conferă cimbrului proprietăţi: antiseptice, antispastice, expectorante, diuretice, carminative (favorizează expulzarea gazelor intestinale), coleretice (stimulează secreţia de bilă a ficatului), colagoge (favorizează evacuarea bilei în duoden), antihelmitice (vermifug-combate dezvoltarea viermilor intestinali).

Unul dintre cele mai apreciate preparate cu proprietăţi terapeutice obţinte din cimbru este tinctura.

„Se pun într-un borcan 15 linguri de pulbere de cimbru, care se acoperă cu 400 ml de alcool alimentar de 50 de grade, amestecând continuu. Când întreaga masă de pulbere a fost acoperită, se închide borcanul ermetic şi se lasă conţinutul la macerat vreme de 12 zile. Preparatul se strecoară, se adaugă 10 picături de ulei volatil de cimbru, se agită bine, iar extractul astfel obţinut se pune în sticluţe mici, închise la culoare”, explică Elena Badea, administratorul site-ului infuziedesanatate.ro

Potrivit specialistului, tinctura se administrează pentru: 

Bronşită acută, răceală (viroză respiratorie) – câte o linguriţă de 4-6 ori pe zi, în cure de maximum 12 zile; 

Răni, ulcere pe piele, arsuri – pentru prevenirea infectării acestor leziuni se fac spălături cu tinctura sau cu infuzie combinată de cimbru; 

Micoze localizate pe unghii (onicomicoze) – se pune o compresa cu tinctura de cimbru pe unghia bolnavă, care se înveleşte apoi în nailon, pentru a se evita evaporarea, şi se ţine vreme de 1-2 ore. Imediat ce se îndepărtează compresa, partea afectată de unghie se pileşte şi se lasă apoi să se usuce la aer. Procedura se repetă zilnic, până când întreagă porţiune de unghie afectată de micoză este îndepărtată prin pilire;

Micoze localizate la degetele picioarelor (boală piciorului de atlet) – se pun între degetele afectate tampoane îmbibate în tinctura de cimbru, apoi se încalţă piciorul cu o şosetă care se ţine toată noaptea, aşa încât să permită tincturii să îşi exercite efectul antiseptic pe o perioadă mai lungă de timp.

Recomandarea specialistului este să cereţi sfatul unui medic înainte de a administra acest preparat, care are şi contraindicaţii.

De exemplu, tincura, ca şi celelalte preparate din această plantă nu se administrează în caz de dispepsii şi hipopepsii grave şi nici în caz de insuficientă pancreatică. Femeile gravide şi cele care alăptează ar trebui, de asemenea, să evite consumul de cimbru.

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite