Cum obţii tinctura de genţiană, un preparat pe care e bine să-l ai acasă: „Accelerează digestia şi te scapă de disconfortul de după mese“
0Una dinte plantele cele mai eficiente în indigestie, genţiana, îşi datorează proprietăţile teapeutice unei principiu activ numit amarogentina, care este considerată cea mai amară substanţă din lume. Este vorba despre o substanţă care stimulează puternic secreţia şi eliberarea sucurilor gastrice şi a bilei de care organismul are nevoie în procesul de digestie.
În plus, amarogentina stimulează peristaltismul, ceea ce ajută la eliminarea majorităţii tulburărilor digestive.
„Potrivit unui recent studiu german, tinctura de genţiană creşte considerabil puterea de digestie şi contribuie semnificativ la eliminarea senzaţiei de greutate în stomac sau de greaţa de dinainte şi de după masa”, explică specialistul în fitoterapie Elena Badea.
Reteţe simple
Deşi o găsim deja preparată în magazinele naturiste, tinctura de genţiană se obţine foarte uşor şi acasă. „Punem într-un borcan douăzeci de linguri de pulbere de rădăcină. Turnăm deasupra alcool alimentar de 50 de grade şi amestecăm continuu. Completăm, amestecând, până când întreaga masă de pulbere este acoperită, şi continuăm până ce deasupra se strânge un strat de alcool de două degete. Închidem borcanul ermetic şi lasăm conţinutul la macerat vreme de 12 zile, după care strecurăm. Produsul obţinut se depozitează în sticluţe mici, închise la culoare, şi poate fi folosit timp de 2 ani”, mai spune specialistul.
Se administrează o linguriţă de tinctură de genţiană diluată în puţină apă, de patru ori pe zi, cu un sfert de oră înainte de fiecare masă, în tratamente de 1-3 luni. "Accelerează digestia şi te scapă de disconfortul de după mese", precizează Elena Badea.
Un preparat cu proprietăţi asemănătoare, recomandat de specialist, este şi maceratul la rece. „Punem două linguriţe de pulbere de rădăcină de genţiană (obţinută prin măcinarea cu râşniţă electrică de cafea) în 200 ml de apă şi lasăm vreme de 8-10 ore la temperatura camerei, după care strecurăm”, explică Elena Badea.
Se administrează câte un sfert de pahar de patru ori pe zi, tot cu 15 minute înainte de masă. O cură durează între trei şi şase săptămâni. Indiferent pentru care dintre preparate optăm, este recomandat să cerem înainte sfatul unui medic.