Cum se compensează stresul cu practici extrem de simple: „Să nu mai vizionăm ştiri cu impact negativ asupra noastră“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
dureri de cap dinti femeie ochelari stres Shutterstock

Stresul, insomnia, confuzia sau instabilitatea emoţională sunt doar câteva semne ale unui organism care are nevoie de reîncărcarea bateriilor.

„Ritmul haotic şi alert din zilele noastre, lipsa mişcării şi tendinţa către o dietă dezechilibrată, nesănătoasă, fac ca toate mecanismele naturale de luptă cu stresul să fie ineficiente. Deoarece lumea în care trăim astăzi are o încărcătură semnificativă de stres, de la criza economică, la schimbările globale care se produc, la stresul de la locul de muncă, de acasă, de stresul provocat de mass-media prin difuzarea constantă şi continuă a tuturor atrocităţilor şi expunerea lor într-o lumină mai negativă şi defavorabilă decât realitatea, toate aceste sisteme şi societăţi s-au îndepărtat sau mai bine zis ne îndepărtează. Toate acestea determină un stres mărit care ne afectează pe toţi”, explică, pentru „Adevărul“, Anca Tene, consilier în nutriţie şi stil de viaţă sănătos, cofondator al programului Green Therapy. 

Pentru că stresul este considerat “maladia” timpurilor moderne şi un factor răspunzător de apariţia multor boli, lupta împotriva lui trebuie luată cu adevărat în serios.

“Oamenii trec prin diverse stări emoţionale, ca furie, negare, şoc, disperare, chiar şi vinovăţie. Aceste stări desigur că sunt dureroase şi copleşitoare, iar procesul de recuperare nu este la fel pentru toată lumea. Asta şi datorită conjuncturilor diferite, dar şi a diferenţelor individuale. Trebuie  să ne gândim şi să avem grijă de noi şi să ne preocupăm de sănătatea noastră. Sigur că pentru unii este mai dificil decât pentru alţii, din considerentele pe care le-am amintit şi din faptul că fiecare dintre noi avem gradul propriu de rezistentă faţă de stres. Deşi nu putem face ca lucrurile care ne-au provocat stresul, să dispară brusc, totuşi ne putem reseta capacitatea de a ne repune pe picioare”, mai spune specialistul în nutriţie Anca Tene.

Important este să conştientizăm că trebuie să scăpăm de stres şi să apelăm la cât de multe resurse putem ca să-l scoatem din rutina noastră.

“Putem compensa stresul cu ajutorul unor practici relativ simple, în primul rând prin schimbarea atitudinii, prin evitarea factorilor de stres, bineînţeles acolo unde putem alege să facem asta. De exemplu, să nu mai vizionăm ştirile care au impact negativ asupra noastră, prin găsirea de soluţii, apelând la un specialist, un life coach, un psiholog, un specialist în nutriţie şi stil de viaţă sănătos, sau prin găsirea de programe ce ne vor ajuta să depăşim aceste stări”, explică Anca Tene.

Beneficiile programelor de sănătate holistică

  

Ca-n orice bătălie, lupta cu stresul e mult mai uşoară dacă primeşti suport de specialitate.

“De aceea în zilele noastre tot mai mulţi oameni se îndreaptă către cursuri specializate de managementul stresului, către programe de sănătate holistică, integrative, care ajută nu doar la  purificarea trupului ci şi a minţii şi sufletului, acolo unde pot primi informaţii valoroase despre cum să gestioneze aceste lucruri în viaţa lor, pentru ca mai apoi să le exerseze şi să le aplice singuri acasă,  şi să revină în cadrul programelor periodic doar pentru ghidare şi impulsionare”

Anca Tene este, împreună cu alţi specialişti iniţiatoarea unor programe cu abordare holistică şi integrativă - Green Therapy - ce includ relaxarea întregului organism în profuzime, la nivel mental dar şi celular.

“Este vorba de programe ce se bazează pe o nutriţie specială, stabilită de specialişti pentru obţinerea relaxării organelor şi a sistemului digestiv , mă  refer la o nutriţie uşoară care relaxează sistemul digestiv oprindu-i funcţia sau mai bine spus încetinind-o cu preparate din hrană crudă, vie, uşor digerabila, astfel încât energia  pe care o consumă organismul în timpul digestiei, să o poate îndrepta către activităţi mentale”, spune specialistul.

Avem nevoie de echilibrare fizică, mentală şi energetică

Toate acestea, în combinaţie cu tehnici “clasice” de relaxare, dau rezultate foarte bune, după cum explică specialistul.

“Vorbim de protocoale medicale şi terapii menite să ajute în acest proces,  prin care se obţine revitalizarea întregului organism, cum ar fi: meditaţii, yoga, stretching, plimbări în natură, tehnici de respiraţie şi controlul stresului, remedii naturale, homeomezopunctura în puncte de acupunctură, protocol medical special de-stress prin administrare injectabilă şi /sau orală de vitamine şi minerale, ceaiuri (de măr verde, de tei, de museţel), aromoterapie cu uleiuri esenţiale naturale (de levănţica, museţel, santal, ylang-ylang, trandafir), prin lectură, muzică ( meloterapie), somn, administrare de suplimente şi superalimente, prin terapii de grup de îndrumare în controlul stresului,prin masaje, împachetări, reflexoterapie, reiki-echilibrare mentală şi energetică, oxigenare profundă prin  ozonoterapie, etc. 

Toate acestea, prin intermediul programului special de de-stress, în tabere, în aer pur, in mijlocul naturii, prin programe concepute de specialişti, aşa cum spuneam cu o abordare integrativă cu componente atât pentru trup cât şi pentru minte şi suflet”, explică Anca Tene.

Specialistul în nutriţie şi stil de viaţă sănătos recomandă ca atunci când dorim să ne curăţăm şi să ne purificăm, să privim din prisma celor trei direcţii – trup, minte şi  suflet.

„Nu trebuie să ne oprim doar asupra trupului, deoarece un corp sănătos şi în formă, găzduieşte o minte paşnică, liniştită pentru că baza oricărei credinţe sau convingeri este puritatea sufletească, iar aceasta nu poate avea loc decât acolo unde mintea şi trupul devin tăcute, iar în acea linişte putem comunica mai uşor cu psihicul şi sufletul nostru”, spune Anca Tene. 

Deşi am lăsat la finat această întrebare,  ea este, de fapt,  prima pe care, ne-o punem, în mod natural. Cum ne dăm seama  dacă avem nevoie să luăm măsuri pentru destresare?  

“Avem  nevoie de de un program de de-stres dacă: avem o viaţă  foarte activă, implicit şi cu o semnificativă încărcătură de stres; suferim de insomnie; suntem tot timpul iritaţi; manifestăm confuzie mentală; avem un  loc de muncă solicitant; traversăm o perioadă de instabilitate emoţională; pur şi simplu simţim nevoia unei pauze pentru reîncărcarea bateriilor; nu mai avem control asupra stresului din viaţa noastră, ne simţim depăşiţi, copleşiţi”, explică Anca Tene   

Acestea sunt, după cum spune specialistul în stil de viaţă sănătos, semne  indubitabile că este timpiul să facem ceva pentru a scăpa de stres.

“Sunt indiciii clare şi sigure că avem nevoie de o pauză,  de un restart. Şi, dacă nu reuşim singuri,  să apelăm cu încredere la specialişti în programe holistice, concepute special care să ne ajute să depăşim astfel de momente, să ne putem bucura din nou de iubirea, atenţia şi îmbrăţişările celor dragi”, încheie Anca Tene.

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite