Salvaţi de la moarte în Ceahlău. Câte greşeli au făcut cinci turişti până să fie găsiţi de salvamontişti pe buza prăpastiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pe finalul sezonului de iarnă, echipajele Salvamont Neamţ au avut parte de cea mai complicată misiune de recuperare a unor turişti rătăciţi în masivul Ceahlău.

Un grup de cinci persoane care s-a aventurat în masivul Ceahlău la finele săptămânii trecute a fost la un pas moarte şi doar intervenţia salvamontiştilor a făcut ca expediţia lor să nu se încheie tragic.     

În seara zilei de 10 martie, în jurul orei 20.40, echipajul fusese anunţat prin Dispeceratul Naţional Salvamont şi ulterior prin 112, că 5 persoane erau în stare de epuizare în zona Poiana Stănilelor Mici şi solicitau intervenţia de urgenţă a salvatorilor montani. 

„Ningea deja de mai bine de 10 ore în masivul Ceahlău, la peste 1500 metri era un viscol crâncen şi stratul de zăpadă nou aşternut îl estimasem la 40 cm, zăpadă umedă şi grea, aşa că o intervenţie cu mijloace auto dinspre Durău peste Şeaua La Scaune era riscantă şi ar fi durat foarte mult. După evaluarea factorilor de risc s-a decis intervenţia echipei din Baza Dochia, echipă care a plecat puţin după ora 21“, a precizat Raul Papalicef, şeful Salvamont Neamţ.

Îngheţaţi în maşină, pe marginea prăpastiei 

După două ore de luptă cu viscolul şi zăpada care trecea deseori de 1,5 metri şi ghidându-se mai mult după GPS, salvamontiştii au găsit într-o maşină înzăpezită pe marginea prapastiei de la Stănile, cinci persoane: doi copii de circa 12 ani, o femeie şi doi băieţi de 18-19 ani. Aproape toţi erau în prag de hipotermie şi într-o stare de epuizare avansată. 

image

Salvatorii voiau să-i ducă pe cei cinci la cabana Dochia, de unde a doua zi puteau coborî când vremea ar fi permis, însă, la faţa locului, conducătorul echipajului şi-a data seama că situaţia era mult mai gravă. 

„Comunicaţiile cu Baza Dochia, cu Durăul şi cu tot ce ar fi putut acorda un suport tehnic căzuse odată cu întreruperea energiei electrice ce a paralizat Staţiunea Durău şi întreg masivul Ceahlău mai bine de 14 ore. Cei cinci erau atât de prost echipaţi, încât a fost o minune că au rezistat mai bine de 4 ore în viscol. Cea mai mare problemă a fost identificată la unul din băieţi a cărui bocanc se rupsese total (talpa era lipsă şi degetele de la picioare ieşeau din încălţăminte direct pe zăpadă), iar riscul degerăturii cu pierderea ulterioară a membrului era iminentă“

Turiştii au fost ajutaţi cu ceai cald adus de salvatori, şi le-au fost aplicate petch-uri termice pentru combaterea hipotermiei. Băiatului cu încălţămintea stricată i s-a improvizat din haine, nailoane şi cordelină un fel de încălţăminte provizorie cu care sa poată continua drumul spre schitul din Stănile, situat la circa 4 kilometri distanţă de locul unde au fost găsiţi. 

„Au fost primiţi de către călugări şi li s-a amenajat un loc într-o încăpere încălzită. Dupa o ultimă evaluare a stării fizice a victimelor şi fiindcă oricum nu mai era spaţiu disponibil, echipa de salvare a înfruntat din nou viscolul şi zăpada care acoperise urmele, ajungând în Baza Dochia la ora 02.45 după mai bine de 6 ore de intervenţie şi aproximativ 15 km parcurşi“, a menţionat şeful Salvamont Neamţ.

image

Un lanţ de erori 

Din relatarea celor cinci persoane, salvatorii montani au aflat că aceştia urcaseră pe data de 9 martie prin zona Bistra fără să consulte o prognoză meteo. 

„Au găsit barierele de intrare în zona de protecţie integrală a Parcului Naţional Ceahlău uitate deschise din neglijenţa vreunui angajat obosit după ziua cu 40 de sfinţi şi au urcat cu maşina până la cota 1450 de unde nu au mai putut înainta din cauza zăpezii. Era cald, soare şi frumos şi erau îmbrăcaţi primăvăratec. Au urcat şi au înnoptat la schitul de lângă cabana Dochia. A doua zi când s-au trezit, afară era deja viscol“

Ei au sperat că vremea se va îmbunătăţi, dar spre seară, în jurul orelor 17.00-18.00 au decis să coboare muntele. 

image

„Au intrat direct în viscolul care i-a orbit, dezorientat şi în lipsa  echipamentului de protecţie termic, foarte repede le-a măcinat forţele. Au orbecăit mai bine de două ore în zona platoului şi, din pură întâmplare, au găsit poteca ce coboară prin Jgheabul Lui Vodă spre Stănile. Ninsese peste 35-40 cm, aşa că, după câteva sute de metri parcurşi cu maşina, au eşuat într-un mal de zăpadă, la câţiva metri de o cădere în gol de peste 60 metri“

Singurul lucru corect din tot acest lanţ de greşeli a fost făcut de cei cinci atunci când au sunat la Salvamont.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite