Palatul Ullmann, un simbol al bogăţiei evreilor din Oradea

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Palatul Ullmann Foto: oradea.travel.ro
Palatul Ullmann Foto: oradea.travel.ro

Simbol al secessionului vienez, dar şi al comunităţii evreieşti din Oradea, Palatul Ullmann a fost construit în anul 1913, la acea vreme strada purtând numele de Piaţa Mare. În timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, Palatul a făcut parte din perimetrul ghetoului.

Conform informaţiilor prezentate de Peter I. Zoltan în volumul  „Nagyvarad muemlek epuletei” (2008), terenul pe care s-a construit palatul aparţinea comunităţii evreieşti ortodoxe, care l-a scos la licitaţie în februarie 1911. „Aşa a ajuns terenul de pe colţul sudic în proprietatea societăţii pe acţiuni Kurlander şi Ullmann”, scrie Peter I. Zoltan. 

Directorul general Ullmann Sandor intenţiona să ridice aici un centru comercial monumental. Modul de compartimentare a sălilor a fost proiectat la Berlin, iar faţada în capitala Austriei, palatul în sine fiind construit însă de firme din Oradea.

Simboluri iudaice

Deşi Nagyvaradi Naplo anunţa, la 20 septembrie 1911, că Palatul va fi terminat în 1912, acesta a fost inaugurat abia în decembrie 1913. „Un tânăr originar din Oradea, care a fost elevul şcolii noastre cu profil real, Lobl Ferenc, arhitectul vienez, a proiectat acest palat”, scria presa locală a vremii.

Prin ornamentele care împodobesc faţada palatului, clădirea reflectă religia  proprietarilor, menora păzită de leii nubieni fiind grăitoare. Aceste opere în relief - suportul de lumânări cu şapte braţe şi leii gardieni - sunt realizate la întreprinderea Zsolnay din Pecs. „Faţada palatului este simetrică. Deschiderile de la parter sunt ornate cu faianţă verde-albăstruie, ca aluzie la legătura cu secessionul vienez”, scrie Peter I. Zoltan.

Palatul Ullmann-foto-oradea.travel

Palatul Ullmann Foto-oradea.travel

Monumentul istoric a fost conceput pentru a servi drept casă de raport (bloc de locuinţe, în vederea închirierii) pentru famiile înstărite ale Oradiei. Dacă unele apartamente sunt foarte spaţioase, altele, cele locuite iniţial de servitori, au vedere spre curte şi sunt mai puţin spectaculoase. Pentru comunitatea evreilor, Palatul Ullmann este încărcat şi de amintiri dureroase legate de cel de-al doilea război mondial, când în această zonă erau ţinuţi, înainte de a fi deportaţi în lagărele de exterminare.

Trei etaje

Clădirea e formată din subsol, un parter înalt, mezanin şi trei etaje care se dezvoltă în jurul unei curţi interioare. Ultimul etaj este mansardat. La subsol au fost prevăzute pivniţe, spaţii de depozitare şi magazii, iar la parter spaţii pentru magazine, depozitul şi un apartament.

La etajul întâi  îşi aveau sediul Agenţia de Asigurări „Generali” din Triest şi Banca Populară Orădeană, alături de câteva apartamente. Etajul al doilea era ocupat în întregime de apartamentul lui Ullmann Sándor. La etajul al treilea erau de asemenea apartamente.

După război, Palatul Ullmann a redevenit ceea ce fusese înainte, un bloc de locuinţe, iar la mansardă s-au amenajat ateliere pentru artiştii plastici profesionişti.

Va mai recomandam:

Cum va deveni Oradea cel mai smart şi cel mai sigur oraş din România

Reputaţia şefului DNA Oradea, apărată de către CSM. Avocatul Alexandru Lele, reclamat la Uniunea Naţională a Barourilor

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite