FOTO Exemplu de urmat. Cu aproape 300 de ore de muncă în folosul nevoiaşilor a primit premiul de "Voluntarul Anului"

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cei mai activi voluntari au fost premiati
Cei mai activi voluntari au fost premiati

Sala festivă a Liceului Greco-Catolic „Iuliu Maniu” din Oradea a găzduit cea de-a IX-a ediţie a Zilei Voluntarului Caritas, în cadrul căreia au fost premiaţi cei mai activi voluntari ai Asociaţiei Caritas Eparhial Oradea în anul 2014.

La eveniment au participat, alături de voluntari şi invitaţii lor, PSS Virgil Bercea, episcopul greco-catolic de Oradea, Kiss Károly, director executiv Caritas Catolica, reprezentând pe PSS Böcskei László, episcopul romano-catolic şi Arina Moş, director general ASCO.

Prin această premiere Asociaţia Caritas Eparhial Oradea a urmărit recunoaşterea publică a meritelor celor mai activi voluntari. În anul 2014 din cei 435 voluntari aflaţi în baza de date, 169 au fost voluntari activi totalizând un număr de 4.165 ore prestate în serviciul aproapelui. Au fost acordate 7 premii pe activităţi şi programe, 4 premii speciale şi premiul “Voluntarul anului 2014.

Cantina Socială  este un serviciu prin care Asociaţia Caritas Eparhial oferă o masă caldă la 70 de persoane aflate în nevoie. În cadrul serviciului se desfăşoară două activităţi complementare, prima se realizează în bucătăria unde se pregăteşte hrana pentru persoanele asistate, fiind urmată de servirea hranei beneficiarilor.

Aceste activităţi nu ar fi realizabile fără sprijinul voluntarilor. Voluntarul este implicat în realizarea efectivă a întregii activităţi, pregătirea hranei, servirea hranei, spălarea veselei, curăţarea sălii de mese. Totodată, se realizează o conexiune între voluntar şi beneficiar reprezentată printr-o vorbă caldă care de cele mai multe ori sparge zidul singurătăţii. Premiul pentru pregătirea hranei, servirea hranei, spălarea veselei, curăţarea sălii de mese şi socializare cu beneficiarii s-a acordat voluntarului: Clara Comşa.

Duşurile sociale, un proiect unic

Centrul de zi Gabriele şi Centrul de zi de la Ioaniş au ca scop pregătirea copiilor şi a adolescenţilor pentru viaţă, bazându-ne pe două resurse importante, răbdare şi dragoste. Premiul pentru ajutorul acordat la învăţare şi efectuarea temelor, pentru activităţile de socializare, de joacă, de dezvoltare personală şi de petrecere a timpului liber cu copiii, s-a acordat voluntarului Daniela Pâncotan.

Duşurile Sociale reprezintă un serviciu unic pe plan local în cadrul căruia persoanele fără adăpost au acces la condiţii decente de efectuare a igienei corporale. Prin facilitarea accesului la duşuri şi prin asigurarea unei vestimentaţii adecvate se vine în sprijinul persoanelor fără adăpost, în menţinerea şi asigurarea igienei corporale. Acest lucru este esenţial şi necesar când vorbim de reintegrarea în câmpul muncii a persoanelor fără un cămin.

Persoanele fără adăpost au acces de 2 ori pe săptămână la duşurile sociale, voluntarii fiind cei care le oferă materialele de igienă iar la sfârşitul activităţii ajută la realizarea curăţeniei.

Premiul pentru primirea beneficiarilor, distribuirea materialelor de igienă, realizarea curăţenie după efectuarea duşurilor şi socializare cu beneficiarii s-a acordat voluntarului Cerasela Ciordaş.

Prieteni pentru un zâmbet

În societatea de astăzi, conceptul de tânăr este asociat cu termeni ca şi iresponsabilitate, nepăsare şi indiferenţă faţă de sine dar şi faţă de ceilalţi. Toate aceste noţiuni cu conotaţie negativă, au fost combătute de un grup de tineri care au ales să îşi petreacă o parte din vacanţă împreună cu beneficiarii Asociaţiei Caritas Eparhial, făcând voluntariat. Premiul pentru implicare şi acoperirea necesarului de resurse umane în cadrul serviciului cantina socială, pe perioada vacanţelor şi a concediilor s-a acordat voluntarului Adina Popa.

Programul Prieteni pentru un zâmbet este un program prin care voluntarii clovni realizează vizite la spitalul de copii din Oradea, aducând astfel un zâmbet pe buzele copiilor internaţi dar, în acelaşi timp, sunt prezenţi la diferite evenimente din viaţa copiilor în grădiniţe, şcoli şi evenimente speciale. Premiul pentru zâmbetele aduse pe chipul copiilor şi implicarea constantă în program s-a acordat voluntarului Georgeta Finna.

Ca şi în anii precedenţi, voluntarii au sprijinit la Colecta de Paşti care s-a desfăşurat în trei biserici din Oradea: Mănăstirea Maica Domnului, Biserica Sfântul Nicolae şi Biserica Sfânta Treime precum şi în două centre comerciale din Oradea: Selgros Cash and Carry şi Era Shopping Park. Au participat 78 de voluntari, cu vârste cuprinse între 15 şi 61 de ani, realizând un total de 412 de ore de muncă. Premiul pentru deosebita implicare în strângerea de alimente pentru familiile aflate în dificultate, s-a acordat voluntarului Cornelia Vesea.

Asociaţia Caritas Eparhial a organizat în perioada Crăciunului, la Era Shopping Park din Oradea, o colectă de alimente neperisabile, pentru familiile sărace din comunitate. Voluntarii s-au implicat activ atât în distribuirea materialelor publicitare, colectarea alimentelor cât şi încasarea banilor de la donatori. În acţiunea de colectare am fost ajutaţi de 28 voluntari care au însumat 187 ore de voluntariat. Andreea Munteanu a primit premiul pentru deosebita implicare în strângerea de alimente pentru familiile aflate în dificultate.

Cel mai activ voluntar

Premiul Activităţi Creative se acordă voluntarilor ce au avut o contribuţie importantă la realizarea felicitărilor pe care asociaţia le trimite partenerilor, sponsorilor şi colaboratorilor cu ocazia sărbătorilor. De asemenea, premiul se adresează voluntarilor care au realizat obiecte decorative în scopul vânzării lor la diferite târguri, pentru susţinerea activităţilor asociaţie. El a revenit voluntarei Alexandra Ionescu, pentru realizarea de obiecte artistice în vederea susţinerii activităţii organizaţiei.

Disponibilitatea este un premiu mai deosebit pe care Asociaţia l-a acordat an de an, nu doar pentru implicarea într-o activitate anume ci în majoritatea sau în totalitatea activităţilor.

Pentru promptitudinea cu care au răspuns solicitărilor asociaţiei voluntarii Suzana Vaida, Adriana Lupaş, Gabriela Bica şi Liviu Constantin Demeter au fost premiaţi.

,,Voluntarul anului” este un premiu care se acordă în fiecare an unui voluntar pentru timpul, disponibilitatea, diversitatea activităţilor, numărul de ore prestate şi calitatea serviciilor oferite. În anul 2014 a oferit din timpul său 261 de ore în folosul aproapelui, astfel că Daniela Pâncotan a fost desemnată Voluntara Anului.

Evenimentul a fost presărat cu momente artistice susţinute de Lavinia Dragoş, Georgeta Rostaş, Roberto-Darius Rezmuveş, David Boca, Rebeca Covaci, Maria Cseke, Crista Stan, Olimpiu Man, Lidia Bogdan, Mihaela Simai şi Paula Mateş.

Mai puteti citi:

Centrul EUROPE DIRECT Târgovişte selectează voluntari

Centrul EUROPE DIRECT Târgovişte organizează în data de 27 ianuarie 2015, ora 14.30 la sala de conferinţe a Bibliotecii Judeţene Ion Heliade Rădulescu Dâmboviţa o nouă selecţie de voluntari.

Povestea tinerei care şi-a sacrificat cariera de dragul orfanilor şi al nevoiaşilor. Ionela Ivan dă speranţă în iadul sărăciei

O tânără de 29 de ani din Botoşani, Ionela Tudose Ivan, impresionată de suferinţele persoanelor năpăstuite de soartă despre care relata în reportajele de televiziune pe care le realiza, a decis să înfiinţeze o asociaţie care să-i ajute pe aceşti oameni.

Oradea



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite