După 10 ani, „Delta dintre Crişuri“, un loc ce adăposteşte specii unice de păsări în ţară, şi-a găsit administrator
0După aproape zece ani, parcul Natural Cefa, supranumit „Delta dintre Crişuri“, va avea un administrator alcătuit, în premieră naţională, dintr-o asociere a Consiliului Judeţean (CJ) cu două organizaţii de mediu şi o firmă care gestionează pescăriile.
Începând din decembrie 2016 s-a reuşit crearea unei asocieri între Consiliul Judeţean Bihor, prin Agenţia de Management al Destinaţiei (AMD) Bihor, condusă de Răzvan Dumbravă, organizaţia Aqua Crisius, reprezentată de Andrei Togor, Grupul Milvus, prin Kelemen Marton şi Nistor Nicolae, administratorul firmei Proacva Cefa, care deţine pescăriile din Cefa, pe o suprafaţă de aproape 800 de hectare.
În sesiunea de atribuire în administrare, din decembrie, CJ Bihor şi partenerii au transmis dosarul la minister. După o perioadă de evaluare, la începutul lunii februarie s-au publicat primele rezultate, urmând perioada de contestaţii.
În prezent, se aşteaptă publicarea rezultatelor finale, dar asocierea a fost admisă.
"Am dat mâna pentru a promova această concepţie în ţară, am avut mai multe discuţii cu Ministerul Mediului, de la Biodiversitate, care au salutat această iniţiativă, urmând ca în viitorul apropiat să aibă loc la Bucureşti semnarea contractului de administrare", a precizat Sandor Pasztor, preşedintele Consiliului Judeţean Bihor.
Într-o perioadă de şase luni se va definitiva planul de acţiuni aferent Parcului Natural Cefa, după care se va realiza şi planul de management care să îmbine posibilităţile de dezvoltare durabilă cu turismul responsabil.
Partenerii şi-au însuşit în comun un angajament bugetar pe zece ani, care va fi de aproximativ 8,5 milioane de lei, urmând ca anual să fie alocată o sumă de circa 900.000 de lei. Fondurile vor fi atrase prin proiecte pe programul transfrontalier România-Ungaria, dar şi prin POIM, Agenţia Fondului de Mediu sau alte programe mai mari, cum ar fi Life.
Răzvan Dumbravă, director AMD, a precizat că, prin iniţiativele sale, CJ Bihor are deja în custodie alte cinci situri Natura 2000 din judeţ, având o experienţă bogată şi că parteneriatul cu Aqua Crisius şi Milvus, organizaţii cu specialişti recunoscuţi, aduce un plus de valoare în al doilea parc natural din judeţ (după Parcul Natural Apuseni).
Parcul Natural Cefa este o arie protejată de interes internaţional, sit Natura 2000, situată în comunele Cefa şi Sânnicolu Român, cu o suprafaţă de 15.100 de hectare, din care 1.000 de hectare este luciu de apă.
Potrivit lui Pasztor Sandor, în afară de pelicani, toate speciile din Delta Dunării se regăsesc în aşa-numita Deltă a Crişurilor, o zonă umedă în care se aglomerează extrem de multe păsări aproape tot timpul anului. Sunt peste 1.300 de specii, din care 96 protejate. Mai mult, aici se mai găseşte singura populaţie viabilă de dropii din întreaga ţară, precum şi o specie de raţe - raţa roşie - periclitată la nivel internaţional (din cele 10.000 de perechi în lume, în jur de 3.000 cuibăresc la Cefa)