Cum se prepară cea mai delicioasă savarină. Reţeta secretă dezvăluită de celebrul chef  Mihai Cristian

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Prajitura Savarina FOTO cofetariaaida.ro
Prajitura Savarina FOTO cofetariaaida.ro

Numită şi regina prăjiturilor, savarina este o dulce amintire pentru mulţi dintre noi şi uneori, pentru a ne face o bucurie, ne dorim să regăsim acel gust al copilăriei, însiropat şi cu multă frişcă.

Savarina reprezintă pentru multă lume prăjitura copilăriei şi nu există persoană care să nu fi gustat cel puţin o dată din acest desert, pregătit după multe reţete, dar toate cu acelaşi final gustos. Alături de chef Mihai Cristian o să vă dezvăluim secretele preparării acestui desert delicios.

Ingrediente:

Aluat pentru 10 bucati:

- 300 gr.faină

- 15 gr. drojdie proaspată

- 200 ml lapte

- 70 gr. zahăr (cam 3 linguri, 3 linguri şi ceva)

- 1 pachet zahăr vanilat

- 2 ouă

- puţină sare

- coaja de la o jumătate de lămâie

- 50 gr. unt

- 50 ml ulei

 Umplutură:

- 300 ml smântână pentru frişcă

- dulceata de căpşuni

Sirop de rom:

- 400 ml apă

- 250 g zahăr

- 30 ml rom

Prepararea aluatului:

“Se dizolvă drojdia în lapte călduţ amestecat cu puţin zahăr, ca la maiaua de cozonac. Separat, într-un castron, se cerne faina şi se adaugă in mijloc drojdia dospită.

Se frământă compozitia si se adauga, pe rând, laptele călduţ, în care am dizolvat restul de zahar, zahărul vanilat şi coaja de lămâie. Se bat ouale cu un tel, după care se încorporează în aluat. La sfârşit se adaugă untul şi uleiul şi frământă până se obţine un aluat uşor lipicios.

Se acoperă şi se lasă la dospit până îşi dublează volumul.

Se încălzeşte cuptorul la 170 °C. Se ung formele de savarină cu ulei şi se umplu 2/3 cu aluat. Se acoperă cu o folie sau un prosop şi se lasă să mai crească într-un loc cald 15-20 minute. Se introduc la cuptor pentru cca. 35-40 minute sau până cand trec testul cu scobitoarea.

Între timp preparăm siropul

Se pune zahărul într-o crăticioară pe foc şi se amestecă continuu până acesta devine lichid. Trebuie avut grijă să nu se ardă sau să se caramelizeze şi nici să facă bule.

Când acesta s-a topit frumos se toarnă o cană de apă, stingându-se tot acest zahăr fierbinte.

Se trage de pe flacăra aragazului şi se mai toarnă o cană de apă. Se amestecă bine până se dizolvă totul şi devine un lichid clar dupa care adaugăm romul. 

Când sunt gata se scot din forme şi se scufundă fiecare, aşa calde, în siropul de rom. Se aşează răsturnate pe un suport şi se continuă însiroparea până când sunt bine îmbibate. Savarinele sunt delicioase şi se topesc în gura dacă sunt bine însiropate.

Se acoperă apoi cu folie de plastic şi se pun în frigider câteva ore sau peste noapte. Când se scot din frigider se ung cu dulceaţa de căpşuni sau orice altă dulceaţă sau gem roşiatic. Dacă este cazul, dulceaţa se poate subţia cu o lingură de sirop.

Se taie un capac de 6-8 mm, în funcţie de cât de mari sunt savarinele, şi cu un poche se umplu cu frişcă bătută tare. Vă vor încânta încă de la prima linguriă şi le veţi savura cu plăcere!”, spune chef Mihai Cristian.

Va mai recomandam:

Cum să prepari cea mai delicioasă amandină: reţeta secretă dezvăluită de chef Mihai Cristian

Cum să faci ciocolată de casă delicioasă: Reţeta secretă dezvăluită de chef Mihai Cristian

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite