Agenţia Fitch Ratings reconfirmă calificativele de rating pentru Oradea

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Fitch reconfirmă ratingul României.

Agenţia Internaţională Fitch Ratings reconfirmă calificativele de rating pentru Municipiul Oradea. Astfel, pentru împrumuturile pe termen lung în valută:  fost acordat calificativul 'BBB-,  pentru împrumuturile pe termen lung în monedă naţională de  'BBB-', în timp ce pe termen scurt în valuta de  'F3'. Perspectiva pe termen lung este stabilă.

Confirmarea calificativelor de rating reflectă o economie şi o structură politică stabilă, performanţe financiare solide şi un cadru legislativ  stabil. De asemenea, este luată în calcul flexibilitatea bugetară redusă şi datoria publică locală în creştere.

 Perspectiva stabilă reflecta punctul de vedere al agenţiei Fitch Ratings, respectiv faptul că performanţele bugetare ale municipiului Oradea se vor îmbunătăţii până în anul 2016, iar plata datoriei publice şi serviciul datoriei publice nu vor depăşi nivelul indicatorilor de rating. Fitch constata că datoria publică este în creştere, gradul de îndatorare apropiindu-se de limite  abia în anul 2016.

PIB-ul României are perspective de creştere de aproximativ 2% în termeni reali (în 2012:0.7%). Fitch se asteaptă la o creştere mai mare, respectiv de 2.6% în 2014 şi 3% în 2015, cu mult peste media de 1.6% atinsă în perioada 2007-2011. Acest aspect se reflectă în transferurile şi repartizările cotelor defalcate din  TVA, care sunt colectate de către autorităţile de la nivel central şi apoi transferate autorităţilor locale. Indicatorii sociali locali sunt peste media naţională, iar Municipiul Oradea, centru educaţional şi de sănătate al judeţului Bihor are o rată a somajului sub media de ţară. (România: 5.6% la sfârşitul lui 2012).

 Municipiul Oradea este guvernat de un cadru legal conservator care statuează limite în ceea ce priveste datoria publică. Cu toate că datoria publică a crescut semnificativ în ultimii ani şi se preconizează creşteri viitoare conform planului financiar pe termen scurt (până în 2016), aceasta nu va depăşi limita impusă de legislaţia în vigoare. Primarul a fost reales în iunie 2012 având susţinere politică în proportie de 2/3. Partidul de guvernare locala este acelaşi ca la nivel central.

 Excedentul din exploatare a scăzut usor, la 18.3%, în 2012, dar rămâne aproape de performanţele obtinute în ultimii 5 ani. Fitch Ratings estimează că excedentul din exploatare se va situa în jur de 20% şi în perioada 2013-2016. Excedentul este suficient pentru a acoperi costurile cu dobânzile de cel puţin 8. Costurile moderate cu dobânzile de 2.3% din veniturile operaţionale şi execedentul actual asigura resurse suficiente pentru investiţii locale. Oradea înregistreaza o uşoară creştere, de 7.8%, a ponderii datoriei publice din totalul veniturilor, estimându-se 10% pentru anul curent.

Oradea a contractat un împrumut guvernamental în valoare de 14.4 mil lei şi un împrumut în valoare de 40 mil lei de la ING Bank Amsterdam în vederea asigurării necesarului de finanţare pentru proiectele europene. La sfârşitul lunii noiembrie 2013 datoria publică este de 289 mil lei şi 55 mil lei care nu au fost încă folosiţi. Datoria publică este prudent administrată de către municipalitate. Serviciul datoriei publice va atinge un nivel de aproximativ 47 mil lei şi aproximativ 45 mil în 2014 şi 2015. Gradul de îndatorare a fost de 21.6%  cu mult sub limita impusă de legislaţie. Municipiul Oradea deţine actiuni la 5 societaţi comerciale, care împreună însumează o datorie indirecta în 2012 de aproximativ 182.5 mil lei. Începând cu luna mai 2013 nu există înregistrate garanţii din partea Municipiului pentru împrumuturi contractate de catre entitati subordonate. Datoria publică locală, inclusiv  creditele societăţilor comerciale la care municipiul este acţionar şi garanţiile emise de acesta se ridică la suma de 520 mil lei la sfârşitul anului 2012.

 Puncte sensibile

O scădere  a calificativului ratingului ar putea fi generată de  o descreştere a performanţelor operaţionale având ca rezultat o acoperire redusă a cheltuielilor de capital şi o deteriorare a datoriei şi serviciului datoriei publice locale.

O îmbunătăţire a calificativului de rating ar putea fi generată de o majorare de peste 20% a excedentului din exploatare  şi o scădere a datoriei publice. De asemenea, calificativul de rating se poate îmbunătăţi în cazul îmbunătăţirii calificativului pe ţară întrucat calificativul acordat unei unităţi administrative teritoriale nu poate fi mai mare decât calificativul de ţară.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite