A stat 14 luni după gratii pentru o crimă pe care nu a făcut-0. Drama orădeanului Nicolae Oros, care cere acum 5 milioane de euro despăgubiri de la stat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Orădeanul Nicolae Oros, acuzat degeaba că l-ar fi omorât pe taximetristul Bajkán Péter, împuşcat în februarie 2009, cere acum statului român despăgubiri de cinci milioane de euro. Magistraţii Tribunalului Bihor au respins acţiunea cu pretenţii intentată Statului, astfel că procesul se mută la Curtea de Apel.

După ce a stat închis 14 luni, anul trecut Nicolae Oros, cunoscut drept Iepu, a fost achitat. El a fost acuzat de către procurori că l-ar fi uscis pe taximetristul Bajkán Péter, care a fost găsit împuşcat pe 11 februarie 2009, într-un şanţ din Calea Sântandreiului. Iepu a fost singurul suspect al anchetatorilor care i-au găsit amprenta pe uşa maşinii celui ucis, Iepu declarând că i-a fost client. Astfel, a ajuns să fie închis 14 luni, iar după ce a fost pus în libertate au urmat alţi 5 ani de procese, ca pe 3 martie 2015 Curtea de Apel Oradea să dea sentinţa finală. Nicolae Oros a fost achitat.

Iepu susţine că în cele 14 luni a dus o viaţă greu de imaginat. A stat într-o celulă de 6 metri pătraţi împreună cu alte 7 persoane, iar hainele şi lenjeria le spăla într-o găleată şi le usca deasupra patului. "Exista o singură fereastră mică din care, pe perioada verii, geamul era scos, rămânând doar gratiile, indiferent dacă ploua sau nu. Pentru curăţenie aveam o măturică şi nu aveam mop, astfel că spălam celula, pe rând, cu un prosop de-al nostru", susţine Iepu, potrivit ebihoreanul.ro

Baia din celulă era foarte mică, încât chiuveta îi venea în braţe când stătea pe vasul de toaletă. Duşul era o ţeavă exact deasupra wc-ului, apă caldă exista doar lunea şi vinerea, câte o oră. "Eram 8 persoane în celulă, fiecare puteam să stăm la duş cam 5 minute".

 Avocatul Răzvan Doseanu, apărătorul lui Oros a deschis un proces în care pretinde statului daune materiale de 58.346 lei, reprezentând suma cheltuită de părinţii săi în proces, plus 5 milioane euro ca daune morale, deoarece 6 ani a fost judecat şi etichetat drept criminal, 14 luni fiind şi arestat în Penitenciarul Oradea.

Decizia Tribunalului Bihor

"Clientul meu a fost reţinut, arestat şi nu a fost găsit vinovat. Eu consider că este îndreptăţit la acordarea de despăgubiri. Dar, indiferent de daunele care se vor acorda,  consecinţele acestui proces au fost iremediabile atât pentru el, cât şi pentru familia lui", spune Doseanu.

La Tribunalul Bihor s-a judecat astăzi, 5 mai 2016,  procesul pe care Oros l-a deschis împotriva Statului român. Judecătorul de drepturi şi libertăţi a decis să respingă acţiunea, sentinţa putând fi atacată prin apel la Curtea de Apel Oradea.

" Orice persoană poate fi ţinută nevinovată în stare de arest preventiv 1 an şi 2 luni, hărţuită în cadrul unor procese timp de 6 ani, achitată de toate instanţele de judecată şi nimeni nu răspunde? Procurorii şi judecătorii nu răspund, iar Statul român nu plăteşte pentru că textele legale nu ar fi clare. Din câte cunosc, până în prezent niciun judecător sau procuror nu a plătit 1 leu pentru vreo eroare judiciară. Cam ăsta e nivelul statului de drept în România", susţine avocatul Răzvan Doseanu, apărătorul lui Oros.

"Nu poţi plăti despăgubiri decât dacă s-ar depune la dosarul cauzei o hotărâre judecătorească în care un magistrat să scrie negru pe alb că persoana a fost ţinută arestată în mod nelegal de un alt judecător. Adică o hotărâre judecătorească definitivă şi irevocabilă prin care o persoană a fost declarată nevinovată nu este suficientă. De ce ne mirăm că procurorii reţin atât de uşor o persoană şi o propun pentru arestare şi judecătorii arestează cu atâta uşurinţă? Noroc că hotărârea nu e definitivă şi că avem o Curte Europeană a Drepturilor Omului", a mai punctat Doseanu.

Va mai recomandam:

Nicolae Oros revine în faţa magistraţilor orădeni

Nicolae Oros, suspect în uciderea taximetristului Bajkan Peter, a vrut să îşi ia zilele, în arest

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite