Răsplata unui interlop care a încălcat omerta. Procurorii l-au iertat pentru infracţiuni grave de crimă organizată

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Procurorii de la Crimă Organizată au considerat că un interlop periculos poate fi condamnat doar cu suspendare deşi acesta a sechestrat timp de două zile un bărbat, după ce a fost tocmit de un alt infractor pentru a recupera o datorie. Două instanţe din Iaşi au desfiinţat înţelegerea semnată între procurori şi interlop pe motiv că pedeapsa stabilită era nejustificativ de blândă.

Interlopul Dragoş Amariţei, din Paşcani, este cercetat în prezent de DIICOT Suceava însă a fost aproape de a scăpa cu o pedeapsă cu suspendare pentru mai multe fapte violente. Procurorii au căzut la o înţelegere cu interlopul şi, în schimbul informaţiilor oferite de acesta, au întocmit un acord de recunoaştere a vinovăţiei pentru care s-a stabilit o pedeapsă de doar 2 ani şi 7 luni de suspendare pentru Amariţei, deşi acesta este şi recidivist. Acordul de recunoaştere a fost desfiinţat însă de judecători, care au redactat o motivare foarte dură la adresa procurorilor.

Potrivit documentului, Amariţei a convenit cu procurorii să primească 8 luni de închisoare pentru infracţiunea de „aderare la un grup infracţional“, două pedepse de câte 5 luni şi 10 zile de închisoare pentru tot atâtea infracţiuni de lipsire de libertate în mod ilegal, şi două pedepse de câte 10 luni şi 20 de zile de închisoare pentru tot atâtea fapte de şantaj. De asemenea, prin acordul de re­cunoaştere, procurorii au revocat suspendarea unei pedeapse de 1 an şi 6 luni de închisoare pe care Amariţei o primise în 2012, pentru trafic de persoane. În opinia anchetatorilor, pentru toate aceste fapte enumerate, ar fi fost de ajuns o pedeapsă rezultantă de 2 ani, 7 luni şi 10 zile. Cu suspendare.

Motivarea judecătorilor

„Instanţa apreciază că pedepsele stabilite în cuprinsul acordului de vinovăţie înaintat instanţei sunt deosebit de mici raportat atât la gravitatea faptelor reţinute în sarcina inculpatului“, se arată în motivare. Mai mult, judecătorii au mai constatat că pedepsele stabilite au fost scăzute sub minumum prevăzut de lege de procurori, fapt cu care judecătorii nu au fost de acord. „Nu se poate vorbi de a atitudine de cooperare benevolă a inculpatului, în condiţiile în care urmărirea penală a început în anul 2010, iar primele declaraţii au fost date de inculpat în luna iunie 2015, declaraţii prin care iniţial nu a recunoscut săvârşirea faptelor reţinute în sarcina sa“, se arată în motivare.

De asemenea, judecătorii ieşeni au mai arătat că, pe lângă pedeapsa de 1 an şi 6 luni din 2012, Amariţei mai are în cazier alte trei condamnări penale. În prezent, interlopul este cercetat de DIICOT, urmând ca între cele două părţi fie să se încheie un alt acord de recunoaştere, fie ca interlopul să fie trimis în judecată.

Care au fost faptele 

Acordul de recunoaştere a vinovăţiei respins de judecătorii ieşeni a fost încheiat de DIICOT Suceava în condiţiile în care faptele datează tocmai din 2010. Mai multe persoane au fost implicate atunci în fapte de violenţe referitoare la recuperarea unor sume de bani împrumutate altor persoane. Dragoş Amariţei, de pildă, a fost implicat alături de alte persoane în recuperarea unei sume de 5.000 de euro de la un bărbat. Victima a fost sechestrată într-un beci de Amariţei şi ceilalţi inculpaţi. Ulterior, victima a sunat un frate pentru a-i aduce bani, acesta fiind şi el sechestrat în acelaşi loc. Cei doi fraţi au fost ameninţaţi că vor fi tranşaţi şi puşi în saci de plastic. La un moment dat, o altă persoană a mimat că îi taie mâna uneia dintre victime cu o bardă. După două ore de stat în beci, cei doi fraţi au fost luaţi cu forţa şi ţinuţi prizonieri de agresori. A doua zi, unul dintre ei a fost luat cu forţa până la Bucureşti, unde a fost transportat cu maşina. De acolo ar fi trebuit să facă rost de bani, de la o rudă. 

Fratele său a fost ţinut prizonier într-un hotel din Paşcani, între timp. La Bucureşti, persoana sechestrată a fost ţinută peste noapte la o rudă de-a lui Amariţei, însă eliberată când mătuşa sa i-a spus că nu are de unde să-i dea bani pentru a-şi plăti datoria. „Cu toate că acesta a fost lăsat singur în Bucureşti nu a anunţat organele de poliţie despre ceea ce i se întâmplă lui şi fratelui său de frică să nu i se întâmple ceva rău acestuia din urmă“. După câteva zile, victima a primit bani de la o rudă şi a achitat datoria interlopilor.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite