Problemele cronice ale unui pol regional de IT: posturi universitare neocupate de 5 ani şi număr limitat de studenţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale, Bogdan Cojocaru, a discutat cu oficialii Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” despre unele dintre provocările învăţământului universitar ieşean.

Pregătirea forţei de muncă într-un domeniu important din economia regională care este în creştere în ultimii ani a fost analizată vineri, la Iaşi, de ministrul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale, Bogdan Cojocaru, Lucia-Maria Curta, inspector în cadrul Ministerului Educaţiei Naţionale şi conducerea Universităţii „Alexandru Ioan Cuza”. La discuţii a luat parte şi conf. univ. dr. Adrian Iftene, decanul Facultăţii de Informatică.


Potrivit oficialilor UAIC, discuţiile au vizat „necesitatea realizării unei strategii care să faciliteze ocuparea posturilor de asistent universitar la Facultatea de Informatică, vacante de mai bine de 5 ani, dar s-a discutat şi despre identificarea unor soluţii pentru creşterea numărului de absolvenţi de la această facultate, atât de solicitaţi pe piaţa muncii în această perioadă“. Practic, în acest moment, Facultatea de Informatică pregăteşte mult prea puţini studenţi faţă de solicitările din piaţa muncii. 

Tot vineri, ministrul Comunicaţiilor a vizitat Centrul de Transfer Tehnologic de la Facultatea de Informatică şi laboratoarele din cadrul acestei facultăţi, renovate cu sprijinul companiilor de IT din Iaşi. Potrivit şefului Consiliului Judeţean Iaşi, Maricel Popa, prezent şi el la discuţii, ţinta Iaşiului este ca până în 2030 să se ajungă la 30.000 sau 40.000 de angajaţi în domeniul IT&Outsourcing.


În acest an se estimează că numărul celor care lucrează în acest domeniu la Iaşi să depăşească „borna“ de 20.000. Iaşiul este alături de Cluj şi Timişoara, unul din polii regionali în acest domeniu. Însă doar 5% din angajaţi lucrează în firme cu capital autohton, ceea ce reprezintă o vulnerabilitate în condiţiile unei crize economice. 

Citeşte şi:

Industria care produce anual în Iaşi câte o „fabrică fără fum“. Care sunt punctele forte şi pericolele din acest domeniu

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite