Pericolul misterios din carnea de porc. Un virus dăunător omului a ajuns aproape de graniţa cu România

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Porci bolnavi de pesta africana FOTO ANSVSA
Porci bolnavi de pesta africana FOTO ANSVSA

Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor îi îndeamnă pe ieşeni să fie precauţi dacă vor să cumpere carne de porc în preajma sărbătorilor. Inspectorii anunţă amenzi drastice în cazul comercializării cărnii fără a fi expertizată sanitar - veterinar.

Inspectorii sanitari-veterinari din Iaşi au intrat în alertă după confirmarea prezenţei pestei porcine africane pe teritoriul Republicii Moldova. Aceştia avertizează asupra comercializării cărnii de porc neexpertizată sanitar – veterinar şi anunţă amenzi drastice, în contextul în care în această perioadă creşte consumul de carne de porc. Transportul porcilor vii şi comercializarea acestora în târguri este strict interzisă ca urmare a restricţiilor sanitare veterinare dispuse pentru evitarea răspândirii virusului responsabil de producerea pestei porcine africane.

Comercializarea cărnii de porc neexpertizată sanitar veterinar se sancţionează cu amenzi de până la 40.000 lei, potrivit reprezentanţilor DSVSA. De asemenea, pentru evitarea posibilelor toxiinfecţii alimentare şi a infestării cu parazitul Trichinella, instituţia le recomandă ieşenilor să cumpere came de porc, produse sau preparate obţinute din aceasta numai din locuri sau spaţii autorizate şi supravegheate sanitar veterinar.

„Sacrificarea porcului şi consumarea acestuia în familie, sau vânzarea de carne sau de produse obţinute de la acesta, fără controlul sanitar veterinar al stării de sănătate a animalului şi a salubrităţii cărnii obţinute, poate avea consecinţe grave. Dacă porcul este bolnav de trichineloză sau de o altă boală infecţioasă, prin vânzarea necontrolată riscaţi să îmbolnăviţi alţi oameni sau alte animale, iar răspândirea bolilor la animale sau om se pedepseşte, conform legii”, avertizează medicul Gabriel Ciobanu, directorul executiv DSVSA.

Şeful instituţiei publice atrage atenţia şi asupra persoanelor care cresc porci în propria gospodărie şi aleg să îi sacrifice. Aceştia trebuie să solicite mai întâi viza medicului veterinar pentru a fi verificată starea de sănătate a animalului. Tot medicul veterinar le va oferi şi sfaturi utile privind probele ce trebuie luate la sacrificare. „În situaţia în care medicul veterinar constată că porcul dumneavoastră este bolnav, nu riscaţi vânzarea, sacrificarea şi consumul cărnii. Veţi fi despăgubiţi de stat la valoarea de piaţă a animalului. Nu consumaţi camea şi nu o preparaţi până nu obtineţi de la medicul veterinar rezultatul examinării pentru Trichinella spp., cu rezultat negativ. Recomandarea este valabilă şi pentru camea obţinută de la porcii mistreţi. Examinarea cărnii provenite de la porcii sacrificaţi în vederea depistării trichinelozei este obligatorie”, a explicat medicul veterinar.

În judeţul Iaşi, examenul trichineloscopic al cărnii de porc se poate efectua în mai multe locuri. Astfel, pentru solicitări de pe raza întregului judeţ, examenul se poate realiza la laboratorul DSVSA din Copou. Solicitările venite de la locuitori ai municipiului Iaşi şi ai comunelor Tomeşti şi Dancu sunt preluate de circumscripţia sanitară veterinară din Piaţa agroalimentară Hala Centrală. Locuitorii comunelor Răducăneni şi Schitu Duca sunt arondaţi circumscripţiei din Piaţa agroalimentară Nicolina, iar populaţia din oraşul Podu Iloaiei şi comunele învecinate se pot adresa medicului veterinar din circumscripţia sanitară veterinară din Piaţa Alexandru. Locuitorii din Hârlau şi din comunele limitrofe pot solicita efectuarea examenului trichineloscopic la Târgu Frumos, iar la Paşcani sunt aşteptaţi şi ieşenii care locuiesc în comunele din proximitatea acestui municipiu. Examenul prin metoda digestiei artificiale costă 45 lei fără TVA, iar cel la Trichineloscop 9 lei fără TVA.  Clientul trebuie să preleveze o probă de carne care trebuie să fie compusă din muşchii diafragmei şi muşchii intercostali (3-4 coaste prinse una de alta – alăturate, de 10-15 cm).

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite