Ministerele Mitropoliei Moldovei. Cum este organizată cea mai influentă structură a Bisericii Ortodoxe Române

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Înaltpreasfinţitul Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei FOTO Adevărul
Înaltpreasfinţitul Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei FOTO Adevărul

Cea mai puternică financiar şi influentă unitate teritorială din cadrul Bisericii Ortodoxe Române are o structură complexă, în care sunt implicaţi mii de angajaţi.

Clericii Arhiepiscopiei Iaşilor, diviziunea Bisericii Ortodoxe Române care include judeţele Iaşi, Botoşani şi cea mai mare parte din Neamţ, au prezentat un raport de activitate aferent anului 2014, în care au detaliat atât rezultatele financiare, precum şi structura administrativă complexă. 

Eparhia din Moldova este condusă din 2008 de Înaltpreasfinţitul Teofan, arhiepiscop al unităţii teritoriale şi, în acelaşi timp, mitropolit al Moldovei şi Bucovinei. Pe o funcţie imediat inferioară se află episcopul vicar Calinic Botoşăneanul.

Potrivit raportului, ÎPS Teofan coordonează 12 sectoare, care pot fi asimilate unor ministere, având în vedere bilanţul financiar de sute de milioane de lei. La rândul lor, sectoarele sunt împărţite în departamente şi servicii.

Prezentăm, mai jos, sintetic, datele puse la dispoziţie de oficialii Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei pentru fiecare dintre cele 12 sectoare:

1. Sectorul administrativ bisericesc. Priveşte resursele imobiliare şi umane ale eparhiei. În bilanţ se arată că există "3.479 de ostenitori, angajaţi în unităţile de cult şi subunităţile Centrului eparhial aflate pe raza celor trei judeţe". În acelaşi timp, au fost contabilizate "1.206 parohii şi 10 filii, grupate în 13 protopopiate, însumând 1.161 preoţi". "La nivelul Eparhiei Iaşilor există 98 de aşezăminte monahale, dintre care 64 de mănăstiri şi 34 de schituri, în care se nevoiesc, un total de 1.937 vieţuitori (782 monahi şi 1.155 monahii). Anul trecut, au fost aprobate 37 tunderi în monahism şi 17 rasoforii", se mai arată în comunicat.

2. Sectorul exarhat. Este organul de inspecţie a mănăstirilor din eparhie. În 2014, principala realizare menţionată a fost acrodarea de sprijin financiar pentru 31 de mănăstiri şi schituri care au avut probleme.

3. Sectorul învăţământ. Se ocupă cu administrarea grădiniţelor, şcolilor şi facultăţilor din eparhie. În 2014, la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” din Iaşi au fost înscrişi, la cursuri, 1.163 de studenţi, dintre care 30 la Doctorat. Au obţinut titlul de licenţiat 118 candidaţi, 165 de studenţi au absolvit masteratul şi au fost acordate 9 titluri de doctor. Colegiul „Sfântul Nicolae” a oferit 90 de locuri de cazare pentru studenţi. În cele şase seminarii din eparhie au activat 133 de profesori şi au fost şcolarizaţi 1.062 de elevi. La Şcoala „Varlaam Mitropolitul”, cursurile au fost frecventate de 82 de elevi, iar la Grădiniţa „Bunavestire” au fost înscrişi 113 copii. Tot în 2014 a fost inaugurat şi Gimnaziul Varlaam.

4. Sectorul cultural şi comunicaţii media. Administrează partea din trustul media al Patriarhiei Române subordonat Mitropoliei Moldovei. Editura şi Tipografia Doxologia au tipărit 201 cărţi, cu un tiraj cumulat de 260.482 de exemplare. "Tipografia Albina a imprimat, pe rotativa din dotare, ediţia de Moldova a „Ziarului Lumina”, distribuit pe aria canonică a Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei, dar şi alte publicaţii, 20 în total", potrivit raportului. Portalul doxologia.ro a avut în 2014, cumulat, 2.463.296 vizitatori unici, aproape dublu faţă de 2013. Radio Doxologia şi Doxologia TV sunt alte două entităţi coordonate în cadrul acestui sector.

5. Sectorul pentru asistenţă socială şi medicală. Priveşte activitatea filantropică a mitropoliei. Potrivit datelor, în 2014, în cele trei judeţe oamenii bisericii au cheltuit în total exact 16.497.228 lei pentru a acorda sprijin unor persoane, comunităţi sau instituţii. Sursele financiare pentru activitatea caritabilă nu au fost însă precizate. Tot în acest sector este administrat Spitalul Providenţa, care are o capacitate de 102 paturi, Policlinica Providenţa şi Fundaţia Medicală Providenţa.

6. Sectorul financiar. Coordonează datele contabile ale eparhiei. "Prin Sectorul financiar au mai fost sprijinite un număr de 112 comunităţi parohiale care au lucrări de construcţii, cu suma totală de 566.500 lei", se precizează în comunicat.

7. Sectorul de Misiune, Statistică şi Prognoză Pastorală. Are ca obiectiv misionarismul şi identificarea zonelor din eparhie unde efectele prozelitismului reprezentanţilor altor confesiuni religioase trebuie combătute. "Prin intermediul acestui sector, au fost organizate conferinţele preoţeşti, organizate la sediile protopopiatelor sau la parohii, în două etape: de primăvară şi de toamnă". Sectorul are mai multe departamente: Pro Vita, Tabere, tineret şi misiune în universităţi, misiune externă, statistică şi cercetare sau tradiţii.

8. Sectorul de conferinţe. Administrează unul dintre cele mai importante bunuri imobiliare dezvoltate în ultimii ani la Iaşi - Centrul de Conferinţe Providenţa, cu o capacitate uriaşă, deschis închirierii pentru orice tip de eveniment.

9. Sectorul economic. Adminstrează veniturile obţinute din activităţile care presupun obţinere de venit. Un "asset" recent al Eparhiei Iaşilor, în afară de cele deja contabilizate, este Fabrica de lumânări Albina.

10. Sectorul agricol şi silvic. "Activitatea silvică s-a desfăşurat prin Ocoalele Silvice Bisericeşti Iaşi, Neamţ şi Bacău din cadrul Asociaţiei Silvice Bisericeşti Iaşi, unitate tutelată de Arhiepiscopia Iaşilor. Întregul profit obţinut din activitatea economică a ocoalelor silvice sau rezultând din cea agricolă a fost direcţionat către susţinerea operei pastoral-misionare, social-filantropice şi medical-caritative a Bisericii", se arată în raportul clerical.

11. Sectorul fonduri externe. Creat recent pentru accesarea de venituri nerambursabile. "În 2014, s-a acordat consultanţă şi sprijin în elaborarea şi depunerea a 10 proiecte, solicitările de finanţare fiind ale unor subunităţi din Arhiepiscopia Iaşilor. De asemenea, s-a demarat procedura de pregătire a 17 proiecte de reabilitare a monumentelor istorice din cuprinsul eparhiei, care vor fi propuse spre finanţare din fonduri europene ce sunt accesibile în intervalul 2014-2020", se detaliază în bilanţ.

12. Sectorul patrimoniu şi construcţii bisericeşti. Are ca obiective ridicare de noi lăcaşe de cult şi reabilitarea altora vechi. În 2014, potrivit raportului, au fost sfinţite sau resfinţite 32 de lăcaşe de cult. "La finele anului trecut au fost înregistrate un număr total de 475 de şantiere (79 în mediul urban şi 396 în mediul rural) de construcţie, restaurare, consolidare sau pictare", se arată în raport.

Raportul de activitate defineşte în final şi proiectele pentru anul 2015, cuprinse în 15 puncte. Majoritatea privesc desfăşurarea de activităţi cu profil misionar şi pentru combatarea prozelitismului altor culte religioase. Un punct din program presupune "implementarea Proiectului „Sf. Gherasim”, care include un centru pentru găzduirea persoanelor cu afecţiuni psihice".

Mai puteţi citi:

FOTO Imperiul Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei. O afacere de sute de milioane de euro şi o influenţă simbolică uriaşă

Şefii Patriarhiei Române acuză un jurnalist Adevărul că este invidios şi „captiv unei mentalităţi retrograde”

Minunile Patriahului Daniel: fostul său şofer de la Iaşi a ajuns director la Trinitas TV

FOTO Patriarhul Daniel deschide o nouă cale: sfinţirea cu trafaletul

Radio Trinitas primeşte 80.000 de lei de la Ministerul de Externe pentru promovarea românilor din diaspora

FOTO Patriarhul Daniel colaborează cu un condamnat din „lotul Fenechiu”. Ioan Turbatu se ocupă de licitaţii şi achiziţii pentru Catedrala Mântuirii Neamului

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite