Jurnal de vacanţă. Frumoasele biserici din Bârnova. Excursiile la marginea Iaşiului se termină inevitabil la Hamak

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În partea de est a Iaşiului, o "deviere" de la drumul principal care duce la Vaslui dezvăluie turistului peisaje frumoase, umbrite de codrii de stejar. Surprizele sunt pe trei paliere: biserici cu arhitectură unică, copaci seculari sau baza de agrement ascunsă în mijlocul pustiului.

Unul dintre cele mai bune motive pentru care merită să vizitezi Moldova sunt bisericile sale, cu arhitectură unică, păstrate bine. Localnicii se vor oferi să-ţi povestească despre ele şi, mai mereu, vei auzi că ctitoria a fost o iniţiativă a lui Ştefan cel Mare.

Când ieşi din tiparul poveştii cu celebrul domnitor moldav, atunci ai şanse mari să găseşti istorii şi mai interesant de ascultat. De exemplu, biserica cu Hramul Sfântul Ioan Botezătorul din localitatea ieşeană Bârnova, la doar 5-6 kilometri de ieşirea din Iaşi.

"Turla", aşa cum îi mai spun localnicii, îţi sare în ochi de la câteva sute de metri şi trebuie să fii un turist lipsit de profesionalism să nu vrei să treci s-o vizitezi. Interesant este că acolo a fost înmormântat Ion Inculeţ, unul dintre cei mai importanţi politicieni basarabeni din perioada antebelică şi interbelică. Inculeţ a fost preşedintele Sfatului Ţării din Basarabia, care a decis, pe 27 martie 1918, unirea Basarabiei cu România Mare. Cripta poate fi admirată în interiorul bisericii, dar dacă vreţi să intraţi e bine să-l căutaţi pe preotul paroh, a cărui casă e la câteva sute de metri distanţă. Inculeţ şi-a construit la Bârnova o proprietate, iar biserica este ctitoria fiilor marelui om politic.

La doar un kilometru distanţă, se găseşte Mănăstirea Bârnova, un monument de arhitectură remarcabil, atins serios de vremuri. A fost construită în perioada 1626-1666 de către domnitorii moldoveni Miron Barnovschi şi Eustachie Dabija. Mănăstirea a fost ridicată cu rol de apărare împotriva invadatorilor, punct de observaţie şi loc de ascunziş pentru obiectele de preţ ale domnitorilor. De aceea, impresionează prin dimensiunile de fortăreaţă. Un element de culoare este o Dacia 1300 parcată de câţiva ani în faţa bisericii şi care a început să se muleze pe peisaj.

O altă biserică spectaculoasă, prin arhitectura extrem de simplă, de inspiraţie bizantină, este cea de la Tărâţa, construită la 1721. Acolo veţi ajunge pe drumuri întortocheate, pornind dinspre comuna Bârnova sau coborând pe drumul de asfalt care face la dreapta din şoseaua principală, cu puţini metri înainte de a ajunge în vârful platoului Bucium.

În spatele cimitirului bisericii, la doar câteva sute de metri, se află un stejar secular, singuratic, de dimensiuni apreciabile, pe care trebuie neapărat să-l admiraţi. Specialiştii l-au datat recent cu vârsta de 358 de ani.

Toate traseele trec prin pădurile răcoroase de foioase, nu departe de aşezările oamenilor, aşa că nu ezitaţi să încercaţi să le bateţi la pas. Mulţi tineri ieşeni ies cu bicicleta pe distanţa celor 10-15 kilometri dintre Iaşi şi Bârnova.

Ţinta finală a excursiei trebuie să fie baza de agrement Hamak, un loc frumos, amenajat acum câţiva ani, pe care ieşenii îl vizitează masiv, mai ales la sfârşit de săptămână.

Se poate pescui, face echitaţie, trage cu arcul sau juca tenis de masă. Dar distracţia principală căutată de vizitatori de la începutul lunii iunie este Parcul Aventura, cu cele cinci trasee de căţărări prin copaci.

Este singurul astfel de complex de agrement amenajat până acum în judeţul Iaşi. Două ore de căţărări costă 15 lei de luni până joi pentru copii şi 20 de lei pentru adulţi. În weekend, tariful creşte cu câte 5 lei pentru fiecare categorie.

Tirul cu arcul, tenisul de masă sau trambulina elastică costă 10 lei/ora.

10 minute de echitaţie sunt tarifate cu 10 lei/copii şi 15 lei/adulţi.

În complex se găsesc şi şapte căsuţe pentru cazare, cu câte un pat dublu, dotate cu aer condiţionat, WC, duş propriu şi panouri radiante pentru încălzire. O căsuţă costă 80 de lei/20 de ore în intervalul luni-joi şi 100 de lei/20 de lei de vineri până duminică.

Dacă ai fost în locuri inedite de lângă o destinaţie similară din România şi vrei să ne povesteşti din amintirile tale sau vrei să ne sfătuieşti ce să mai vedem în acest loc al României, ne poţi scrie pe bucuresti@adevarul.ro, în secţiunea de comentarii sau pe pagina noastră de Facebook, 125 de locuri pentru care iubim România. Jurnal de vacanţă.

Recomandări pe aceeaşi temă:

Jurnal de vacanţă. Pe urmele bandei lui Coroi şi a sarmalelor lui Sadoveanu în mijlocul pădurii nesfârşite de la Guranda

Parcul Natural Comana, smaraldul din apropierea Capitalei: trasee de făcut la pas prin pădure, plimbări cu barca şi zbor cu motoparapanta

Secretele Drumului Romanilor din Munţii Bârgăului. Ce frumuseţi dezvăluie vechiul drum pietruit

Traseu de vacanţă pe două roţi, în Sălaj. Cum să-ţi încarci bateriile în miezul verii pe un tărâm fermecător

Lumea celui mai bătrân morar din Transilvania

FOTO VIDEO Staţiune de lux, cu terenuri de golf şi spa, într-un sat din Sălaj

FOTO VIDEO Castrul roman de la Buciumi, primul sit arheologic din ţară la care turiştii vor ajunge cu liftul

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite