Cum ne ucidem propriii actori. Drama artistului care s-a aruncat în faţa trenului din cauza sărăciei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Neajunsurile financiare au determinat un tânăr actor din Iaşi, la doar 27 de ani, să-şi pună capăt zilelor aruncându-se în faţa unui tren, în Germania. Specialiştii din domeniu trag un semnal de alarmă referitor la condiţia tânărului actor român.

Destin tragic pentru un actor talentat din Iaşi care, sub presiunea neajunsurilor materiale, a decis să-şi pună capăt zilelor. Actorul Toma Moraru (27 de ani), Tomiţă pentru cei care l-au cunoscut, a luat decizia fatală luni, aruncându-se în faţa unui tren din Germania.

Plecase acolo din primăvara acestuia an, sătul de salariul de mizerie din ţară şi de menghina datoriilor către stat. La Iaşi, Tomiţă Moraru era considerat unul dintre cei mai promiţători actori ai tinerei generaţii. Absolvise acum patru ani Facultatea de Teatru din municipiu şi a colaborat de atunci cu mai multe instituţii teatrale din oraş.

„Era un actor extraordinar de bun, asta o ştiu, am lucrat cu el la trei piese, una la Teatrul Naţional şi una încă de când era student. Era un actor de viitor, spun eu, unul cu potenţial foarte mare actoricesc. Era talentat, cu un umor deosebit de fin, era o persoană responsabilă şi cu un viitor foarte mare“, a spus Ion Sapdaru, regizor ieşean.

Strâns cu uşa de Fisc

Din spusele apropiaţilor, în Germania, Toma Moraru nu şi-ar fi găsit un loc de muncă, aşa cum se aştepta. El se stabilise în orăşelul Wunsiedel, din regiunea Bavaria. În ultima perioadă, au mai transmis apropiaţii, acesta suferea de depresie, fiind internat, în perioada în care era în ţară, şi în spital din această cauză.

“Ştiu că mi-a arătat la un moment dat o decizie prin care Fiscul îi imputa o sumă foarte mare, aberantă în raport cu veniturile sale. Avea un ton de disperare atunci când am vorbit despre asta”, ne-a spus criticul de teatru Călin Ciubotari. Tomiţă ar fi trebuit să joace, la finele acestei săptămâni, pentru a şaptea oară, în piesa Hangiţa, de la Ateneul Tătăraşi din Iaşi. La începutul lunii septembrie, din Germania, Moraru a transmis un mesaj reprezentanţilor teatrului că nu mai poate veni în România întrucât “nu se poate întreţine la Iaşi”.

„Era un student foarte preocupat de profesiune. Foarte serios, foarte deschis la experienţe artistice noi, iar ultimul lucru la care m-aş fi gândit vreodată a fost acest gest dramatic, chiar tragic în sinea lui. Nu m-am aşteptat niciodată să se întâmple aşa ceva“, a declarat Oltiţa Cîntic, directorul artistic al Teatrului „Luceafărul“, cea care i-a fost profesoară lui Toma Moraru.

Actorii tineri se zbat în sărăcie

Regizorul piesei în care Tomiţă urma să joace săptămâna aceasta, Andrei Ciobanu, caracterizează gestul tânărului actor ieşean ca fiind unul “şocant”. Acesta a precizat că piesa va fi jucată duminică la Ateneul din Tărăraşi în amintirea artistului. Ciobanu trage un semnal de alarmă şi cu privire la modul în care sunt remuneraţi tinerii actori. “Nu te poţi întreţine doar din colaborări, e prea puţin. Ca să poţi să fii actor în România, cu excepţia numelor foarte cunoscute, trebuie să faci multe alte joburi pe lângă asta ca să poţi trăi. Ajungi aproape să îţi faci meseria ca un hobby. Dacă nu iubeşti cu adevărat teatrul, nu poţi să fii actor azi, în acestă ţară, unde sistemul de valori e dat peste cap”, a punctat Ciobanu.

La rândul său, criticul Călin Ciubotari întăreşte această afirmaţie. “Actorii au nevoie de un confort, ei transmit emoţii pe scenă ce nu trebuiesc alterate de grijile materiale. Simt că Tomiţă este victima unei stări de fapt. Sunt mulţi artişti în situaţia lui, pe mulţi îi ajută părinţii pentru a putea supravieţui”, a precizat Ciubotari.

Cât câştigă un actor tânăr

“Toţi tinerii actori au probleme financiare şi nu e vorba doar de Iaşi ci de toată România. Deşi nu mi s-a plâns niciodată, ştiam că Tomiţă are astfel de probleme şi de aceea am încercat să-l promovez şi eu şi regizorii în diferite colaborări”, a spus Liviu Brătescu, directorul Ateneului Tătăraşi, din Iaşi.
Potrivit estimărilor celor contactaţi de “Adevărul”, tinerii actori nu sunt, de regulă, angajaţi cu carte de muncă de teatrele la care aceştia joacă. Ei sunt plătiţi doar pentru spectacolele pe care le susţin, remuneraţia fiind între 50 şi 100 de lei pentru fiecare reprezentaţie.

Repetiţiile la aceste spectacole nu se plătesc, mai spun cei din lumea teatrului. Chiar dacă ar fi angajaţi cu acte în regulă de un teatru, tinerii actori nu ar duce-o mai bine, salariul acestora pornind de la 650 de lei pe lună.

În ceea ce-l priveşte pe Toma Moraru, acesta a postat, recent, mai multe mesaje pe Facebook în care a dat de înţeles că este deprimat, cum ar fi „în viaţă murim de maxim două ori: spiritual şi fizic”. Apropiaţii acestuia au precizat că tânărul ar urma să fie incinerat în Germania.

Mai puteţi citi

Zi neagră în Prahova: femeie căzută în curtea Spitalului CFR Ploieşti şi bărbat picat de la înălţime, la Brazi

Şoferul sinucigaş de pe DN1, acuzat de omor calificat. Detaliile cutremurătoare ale tragediei

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite