Cum pot românii să-şi plătească datoriile fiscale în rate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Noul Cod de Procedură Fiscală este actul normativ care le permite contribuabililor români, persoane fizice sau juridice, să îşi plătească obligaţiile fiscale restante la bugetul de stat eşalonat. Pentru a beneficia de această facilitate, datornicii trebuie să respecte un set de reguli.

Agenţia Naţională de Administrare Fiscală oferă două tipuri de înlesniri fiscale contribuabililor care au datorii la bugetul de stat, respectiv eşalonarea şi/sau amânarea la plată a obligaţiilor fiscale şi reducerea majorărilor de întârziere. Potrivit Noului Cod de Procedură Fiscală, eşalonarea sau „plata în rate” a datoriilor se poate obţine pe o perioadă de cel mult cinci ani, în timp ce amânarea la plată se poate acorda pe o perioadă de 6 luni. Pentru această facilitate, Fiscul percepe şi „dobânzi”, numite majorări de întârziere, în cuantum de 0,5% pe lună, calculate pentru obligaţiile fiscale principale eşalonate sau amânate.

La nivelul Direcţiei Regionale a Finanţelor Publice Iaşi, în primele zece luni ale anului, au depus cereri pentru a le fi eşalonate datoriile 1.178 de contribuabili, iar 1000 din aceste solicitări au fost aprobate de inspectori. De partea cealaltă, 174 de cereri au fost refuzate la plată, majoritatea din cauza lipsei garanţiilor. În cazul persoanelor fizice, garanţiile constituite trebuie să fie egale cu două rate medii de eşalonare, în timp ce persoanele juridice trebuie să constituie garanţii care să acopere total sumele aprobate spre eşalonare.

Acceptarea plăţii datoriilor fiscale în rate se acordă pentru obligaţiile fiscale principale (contribuţii, taxe, impozite) şi accesorii, amenzi şi creanţe bugetare impuse de alte organe şi transmise Fiscului pentru a fi recuperate. În schimb, nu se aprobă eşalonarea pentru sume care au făcut obiectul unei alte eşalonări ce nu a fost respectată sau datoriile mai mici de 500 lei în cazul persoanelor fizice şi 5.000 lei în cazul firmelor. Nu au drept de plată eşalonată nici obligaţiile fiscale ce au scadenţă sau termen de plată după data eliberării certificatului de atestare fiscală.

Pentru a se prezenta la ANAF cu o cerere de eşalonare la plată, contribuabilul trebuie să aibă depuse toate declaraţiile fiscale, să fie în dificultate financiară, dar să aibă posibilitatea să plătească eşalonările, să aibă garanţie constituită şi să nu fie în insolvenţă sau dizolvare. Pe lângă cerere, dosarul trebuie să conţină declaraţie pe proprie răspundere că nu e în insolvenţă, documente relevante în susţinerea cererii şi un program de redresare financiară, prin care să argumenteze posibilitatea plăţii. Detaliile complete privind înlesnirile la plată pot fi consultate în Noul Cod de Procedură Fiscală, la capitolele 184 – 209. 

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite