Asasinarea lui Virgil Săhleanu: directorul eliberat cere redeschiderea dosarului. “M-am întâlnit cu procurorul de caz, nu merită nici măcar un scuipat”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fostul director al fabricii Tepro, condamnat după ce ar fi pus la cale uciderea liderului de sindicat Virgil Săhleanu, susţine că va cere redeschiderea dosarului în baza căruia a executat mai bine de 10 ani de închisoare. Acesta insistă că este nevinovat şi că împotriva sa ar fi fost fabricate probe de către ex-procurorul Ioan Ciofu, cu care s-a întâlnit în închisoare în timp ce magistratul executa o pedeapsă pentru luare de mită.

Zece ani, două luni şi două săptămâni a stat în spatele gratiilor fostul director al fabricii Tepro, pentru instigarea asasinării sindicalistului Virgil Săhleanu. 

Ieri, Victor Balan a ieşit din Penitenciarul de Maximă Siguranţă din Iaşi, fiind eliberat condiţionat. Balan a avut un discus coerent, calm, amintind de mai multe ori despre fostul procuror Ioan Ciofu, cel care a instrumentat dosarul asasinării lui Virgil Săhleanu.

 „Procurorul Ciofu şi inclusiv presa m-au trimis la puşcărie pentru o faptă pe care nu am comis-o. Există probe indubitabile la dosar că rechizitoriul este fabricat de ex-procurorul Ciofu. Vinovaţi sunt foştii securişti care făceau comerţ cu produsele de la Tepro. Au încercat să alunge investitorul ceh şi, prin procurorul Ciofu, ne-a pus în cârcă această faptă, pe care nu am săvârşit-o. De ce credeţi că cehul Priplata a fost achitat în Cehia?“, a spus Victor Balan.

Întâlnirea cu procurorul de caz

Pentru o perioadă, Victor Balan a fost coleg de puşcărie chiar cu Ioan Ciofu, condamnat după ce a încercat să fabrice un dosar penal omului de afaceri Adrian Porumboiu, la comanda unui concurent de afaceri. Balan a insistat că Ciofu ar fi fabricat mai multe acte şi în dosarul său, însă că faptele de atunci ar fi deja prescrise, ele fiind deja cercetate de Parchetul general.

Întrebat de întâlnirea cu ex-procurorul ieşean, Victor Balan a răspuns: „M-am întâlnit, însă nu am putut (discuta n.r.), pentru că el nu merită niciun scuipat, iertaţi-mi expresia, nu merită niciun cuvânt. Nu pot să spun ce mi-a cerut el mie. Mi s-au luat zece ani de puşcărie din viaţă fără să fi săvârşit această faptă. Fostul procuror Ciofu a instigat tot felul de oameni pentru a spune că eu sunt vinovat. Ori, eu i-am cunoscut pe cei care au săvârşit fapta în puşcărie, la cinci luni după ce au săvârşit fapta. Credeţi că mie, acum, după ce am săvârşit 10 ani, 2 luni şi 2 săptămâni de puşcărie, credeţi că mi-ar fi ruşine sau nu a recunoaşte că s-a întâmplat chestia asta? Dar nu s-a întâmplat!“, a mai spus Victor Balan.

Dosarului Săhleanu

Fostul sindicalist Virgil Săhleanu a fost ucis în septembrie 2000 de către doi agenţi de pază ai unei firme din Vaslui, conduse de Cătălin Ciubotaru. Săhleanu a fost înjunghiat de trei ori, el fiind transportat la spital, unde a murit. Procurorul ieşean Ioan Ciofu a arestat în timpul anchetei alte şapte persoane ce ar fi fost implicate în asasinarea lui Săhleanu. Printre acestea şi Victor Balan, despre care s-a precizat în rechizitoriu că ar fi stabilit asasinarea lui Săhleanu împreună cu cehul Frantisek Priplata, reprezentantul firmei care achiziţionase la acea vreme fabrica de ţevi Tepro.

Procesul a durat cinci ani, fiind finalizat în 2006 de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a României. Printre cei condamnaţi s-a numărat şi cehul Priplata, care însă, înainte de a fi încarcerat, a reuşit să fugă din România şi să se întoarcă în Cehia, acolo unde autorităţile au refuzat extrădarea sa. Cei doi criminali, Irinel Tofan şi Claudiu Bahnă, au fost condamnaţi la câte 23 de ani de puşcărie. Cei doi sunt singurii care se mai află în prezent în spatele gratiilor în cazul asasinării lui Săhleanu.

Citeşte şi: 

Directorul de la Tepro, care a comandat asasinarea liderului de sindicat Virgil Săhleanu, a fost eliberat din puşcărie

Iaşi

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite